Μήδεια: Το σχέδιο για να μην χαθούν οι εμβολιασμοί

 Ποια μέτρα θα ληφθούν.

Το δριμύ κύμα κακοκαιρίας «Μήδεια» που πλήττει από σήμερα τη χώρα έχει θέσει σε συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ έχει καταρτιστεί ήδη ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα προκειμένου διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση των εμβολιασμών. Από χθες άλλωστε, σε έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία ο υπουργός ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων υπογράμμισαν ιδιαίτερα την ανάγκη οι δήμοι της χώρας, με ενεργοποίηση όλων των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους και σε στενή συνεργασία με τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση μέγιστης κινητοποίησης, να διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό τη διαδικασία εν εξελίξει για τον απρόσκοπτο εμβολιασμό του πληθυσμού, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία».

Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην χαθεί καμία από τις δόσεις των εμβολίων και να προσέλθουν οι πολίτες κανονικά στα προγραμματισμένα ραντεβού τους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ήδη έχει γίνει ο εφοδιασμός των εμβολιαστικών κέντρων και δεδομένων των συνθηκών διατήρησης και φύλαξης των εμβολίων, αυτά πρέπει να γίνουν τις ημέρες που έχει κανονιστεί. Έτσι, έχει καταρτιστεί από την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τους Δήμους ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα ούτως ώστε να είναι προσβάσιμα τα εμβολιαστικά κέντρα και να μπορούν να μεταφερθούν, ακόμα και μέσα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» οι ηλικιωμένοι που έχουν ραντεβού. Αν παρόλα αυτά κάποιοι δεν τα καταφέρουν, τότε υπάρχει λίστα αναπλήρωσης για στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και τοπικές λίστες που έχουν καταρτιστεί από υγειονομικές περιφέρειες ούτως ώστε να διατεθούν τα εμβόλια σε κατοίκους των περιοχών που βρίσκεται το εμβολιαστικό κέντρο. Αυτό αφορά και κατηγορίες που δεν ανήκουν σε κατηγορίες που έχουν προτεραιότητα, καθώς σύμφωνα με την ΕΡΤ το πνεύμα του σχεδιασμού είναι να μην χαθεί καμία δόση.

Όσοι έχουν ηλικιωμένους που πρέπει να εμβολιαστούν, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον δήμο αν πιστεύουν ότι δεν είναι προσβάσιμο το εμβολιαστικό κέντρο, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά τους. Αν δεν είναι δυνατή η μεταφορά, θα υπάρξει μέριμνα ώστε το ραντεβού να αναπληρωθεί τις επόμενες μέρες. Επίσης, εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν και την ερχόμενη Κυριακή ώστε να μην χαθεί καμία από τις δόσεις των εμβολίων. Ο σχεδιασμός ισχύει και για όσους θα κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.