Μικρή “ανακούφιση” στις τιμές φυσικού αερίου – Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες ανοίγει η στρόφιγγα της Gazprom

231

Με μια λιτή ανακοίνωση μέσω Telegram, η ρωσική εταιρεία ενέργειας Gazprom ανακοίνωσε σήμερα πως είναι έτοιμη να επαναλάβει τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της Αυστρίας, κυρίως προς την Ιταλία.

Η Gazprom πρόσθεσε πως η εταιρεία και οι Ιταλοί πελάτες της βρήκαν μια λύση για τις πωλήσεις αερίου έπειτα από κανονιστικές αλλαγές που έγιναν στην Αυστρία.

Ο ενεργειακός γίγαντας της Ιταλίας Eni SpA επιβεβαίωσε επίσης την επανέναρξη των ροών φυσικού αερίου, λέγοντας ότι το ζήτημα έχει επιλυθεί, ενώ η αυστριακή ρυθμιστική αρχή E-Control είπε ότι «φαίνεται να έχει βρεθεί μια λύση».

Η σχετική ανακοίνωση:

«Επαναλαμβάνεται η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της επικράτειας της Αυστρίας. Η Gazprom, μαζί με Ιταλούς αγοραστές, κατάφερε να βρει μια λύση με τη μορφή αλληλεπίδρασης στο πλαίσιο των κανονιστικών αλλαγών που έλαβαν χώρα στην Αυστρία στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η αυστριακή εταιρεία ανακοίνωσε την ετοιμότητά της να επιβεβαιώσει τις υποψηφιότητες μεταφορών της OOO Gazprom Export, το οποίο επιτρέπει την επανέναρξη των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Αυστρίας».

Οι ροές φυσικού αερίου της Gazprom προς την Ιταλία είχαν σταματήσει την 1η Οκτωβρίου λόγω των νέων κανονισμών στην Αυστρία που προέκυψαν ως αποτέλεσμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει τώρα περίπου το 10% των ιταλικών εισαγωγών, από περίπου 40%, ανέφερε πηγή κοντά στο θέμα, ενώ το μερίδιο από την Αλγερία και τις Σκανδιναβικές χώρες έχει αυξηθεί.

«Ανακούφιση» στις τιμές

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ανακοίνωση για την επανέναρξη των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ιταλία μέσω Αυστρίας, επέφερε κάποια «ανακούφιση» στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Χαμός στις ΗΠΑ με τη δήλωση Κάνιε Γουέστ ότι το «Black Lives Matter» ήταν μια απάτη

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου μειώθηκαν έως και 3%.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έπεσαν έως και 157 ευρώ (156,24 δολάρια) την μεγαβατώρα την Τετάρτη, αλλά ελάχιστα άλλαξαν στις 9:33 π.μ. ώρα Βιέννης.

Οι διαφωνίες για κανονισμούς και συμβατικές ρήτρες έχουν χρησιμοποιηθεί από την Gazprom ως τρόπος περιορισμού των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων με τη Δύση από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία.