Μηλόπιτα με πατισερί από τον Άκη

564

Μία τέλεια συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη.

 

Συστατικά

Για τη βάση

300 γρ. αλεύρι μαλακό
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.σ. κανέλα, σε σκόνη
250 γρ. βούτυρο, παγωμένο
1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα πατισερί

1 λίτρο γάλα
270 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
6 κρόκους
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
100 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. βούτυρο, παγωμένο
180 γρ. κουβερτούρα λευκή
Για τη σύνθεση

2 μήλα κόκκινα
2 μήλα πράσινα
60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για το σερβίρισμα

παγωτό βανίλια
κανέλα, σε σκόνη
δεντρολίβανο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη βάση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, την άχνη ζάχαρη, την κανέλα, το βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια και αλάτι. Τρίβουμε το μείγμα με τα χέρια μας για τρία λεπτά μέχρι να πάρει την υφή βρεγμένης άμμου. Συνεχίζουμε ανακατεύοντας με τα χέρια μας για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη, σε ένα βουτυρωμένο οβάλ πυρέξ 20×30 εκ. Απλώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να καλυφθεί όλη η βάση από το πυρέξ.
  • Ψήνουμε για 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα πατισερί

  • Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε 900 γρ. γάλα, τη μισή ζάχαρη, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε μέχρι να πάρει βράση.
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, το κορν φλάουρ και χτυπάμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Μεταφέρουμε σιγά σιγά στο μπολ με τους κρόκους το μείγμα από την κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα πάλι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, τη λευκή κουβερτούρα σε κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
  • Μεταφέρουμε την κρέμα στο πυρέξ.

Για τη σύνθεση

  • Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τα κουκούτσια, κόβουμε σε φέτες, απλώνουμε πάνω στην κρέμα και πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη.
  • Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να πάρει χρώμα.

Για το σερβίρισμα

  • Σερβίρουμε με παγωτό βανίλια, κανέλα σε σκόνη και δεντρολίβανο.