«Μην πουλήσετε F-16 στον Ερντογάν», ζητούν 41 βουλευτές του Κογκρέσου από τον Μπλίνκεν

Επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν με την οποία αντιτίθενται στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, έστειλαν 41 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η δικομματική επιστολή συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Αντιπροσώπου Κρις Πάππας, από το Νιου Χάμσαϊρ, και των συμπροέδρων του Hellenic Caucus, Γκας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα) και Κάρολιν Μαλόνεϊ, (Δημοκρατική από τη Νέα Υόρκη).

Η συγκεκριμένη επιστολή ακολουθεί πρόσφατες αναφορές ότι η Τουρκία ενδέχεται να προχωρήσει στην αγορά 40 νέων F-16 από τη Lockheed Martin και 80 κιτ εκσυγχρονισμού F-16.

«Πιστεύουμε ότι οι ευρείες αναφορές στο αίτημα της Τουρκίας, καθώς και οι δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου Ερντογάν, μας παρέχουν επάρκεια για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτή την πιθανή πώληση», ανέφεραν οι βουλευτές στην επιστολή.

«Μοιραζόμαστε τον κοινό στόχο για μια Τουρκία που θα έχει τις ρίζες της στη Δύση, αλλά δεν θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο εάν η κυβέρνηση Ερντογάν παραβιάσει τη νομοθεσία των ΗΠΑ και των προτύπων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», συνέχισαν οι νομοθέτες.

Η προσπάθεια αποτροπής της πώλησης F-16 στην Τουρκία υποστηρίζεται από τις οργανώσεις: Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής, Αμερικανοί Φίλοι του Κουρδιστάν, Ινδοαμερικανικό Ίδρυμα, Φόρουμ Μέσης Ανατολής, Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή, Αμερικανικό-Ελληνικό Ινστιτούτο, Συντονισμένη Προσπάθεια των Ελλήνων και Αρμενικό Συμβούλιο της Αμερικής.

«Λιγότερο από ένα χρόνο από την επιβολή αυτών των κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία των ΗΠΑ ή να αντιμετωπίσει τις υποκείμενες συνθήκες που οδήγησαν στην απόρριψή της από το πρόγραμμα F-35. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε την πρόθεσή του να αγοράσει επιπλέον S-400», ανέφερε η επιστολή των «41».

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Κογκρέσο επέμεινε στην απόρριψη της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 ήταν λόγω των σημαντικών κινδύνων που συνδέονται με τη συνεγκατάσταση των S-400 και των F-35. Οι ειδικοί έχουν σημειώσει ότι η παροχή στην Τουρκία κιτ εκσυγχρονισμού Block 70 εγκυμονεί παρόμοιους κινδύνους συνεγκατάστασης εάν η Άγκυρα συνεχίσει να κατέχει τα ρωσικά S-400. Εφόσον τα αναβαθμισμένα F-16 εξακολουθούν να διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο για εμάς και τους αξιόπιστους συμμάχους μας, αυτός είναι ένας κίνδυνος που δεν θεωρούμε αποδεκτό», τόνισαν επίσης οι βουλευτές.

Ακόμη, οι «41» προειδοποίησαν ότι εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρήσει στην πώληση επικαλούμενη τεχνικά στοιχεία, τότε θα αναγκαστούν να «εξετάσουν πρόσθετη νομοθεσία για τον περιορισμό μιας πιθανής αγοράς».

Θυμίζεται πως η αγορά από την Τουρκία ρωσικών πυραύλων S-400 το 2019 οδήγησε στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Η απόφαση οριστικοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου και μια εβδομάδα αργότερα, η τουρκική κυβέρνηση έστειλε αίτημα στην Ουάσιγκτον για την αγορά των F-16.