Τι πρέπει να προσέχετε για εσάς και τα παιδιά σας.
Σε μια έκθεση που δημοσίευσε διαδικτυακά, οι παιδίατροι-ερευνητές εντόπισαν αυξανόμενα επίπεδα χημικών ουσιών στις χρωστικές, στα συντηρητικά και στα υλικά συσκευασίας τροφίμων.
Κάτι που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι γονείς: Το να θερμαίνονται πλαστικά δοχεία (πχ τάπερ, μπουκάλια κ.α.) στον φούρνο μικροκυμάτων, ή να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων όπου γίνεται πλύση με πολύ ζεστό νερό, αυξάνει την πιθανότητα διαρροής επικίνδυνων χημικών ουσιών, σύμφωνα με την AAP.
Τα πλαστικά με κωδικούς ανακύκλωσης:
- “3” που υποδηλώνει ότι περιέχουν φθαλικές ενώσεις (phthalates)
- “6” που υποδηλώνει ότι περιέχουν για στυρένιο (styrene) και
- “7” που υποδηλώνει ότι περιέχουν δισφαινόλες (bisphenols)
πρέπει να αποφεύγονται, αναφέρει η έκθεση.
Περισσότερες από 10.000 πρόσθετες ουσίες που θεωρούνται «γενικά αναγνωρισμένες ως ασφαλείς» από την δεκαετία του 1950 και μετά, καθώς και τα έμμεσα πρόσθετα, όπως η κόλλα, οι βαφές και το πλαστικό στις συσκευασίες, έχουν συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Μερικά από αυτά τα προβλήματα υγείας είναι:
- εγκεφαλική ανάπτυξη
- παχυσαρκία
- αυτισμός
- διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας
- περιορισμένη μυϊκή μάζα και αντοχή των οστών
Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναλύει τα ευρήματα αυτής της έρευνας. Αξιωματούχος του FDA τόνισε ότι η έρευνα αυτή δείχνει «λογική επιστημονική βεβαιότητα» ότι τα πρόσθετα που «γενικώς αναγνωρίζονται ως ασφαλή» δεν είναι επιβλαβή όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες.
Τα πιο σημαντικά πρόσθετα είναι:
- δισφαινόλες
- φθαλικές ενώσεις
- υπερφθοροαλκυλοχαρμίνες (perfluoroalkyl chemicals)
- υπερχλωρικά (perchlorate)
- νιτρικά/νιτρώδη (nitrates/nitrites) και
- τεχνητή χρωστική τροφίμων