Μήνυμα Δένδια: Απαράδεκτες οι τουρκικές αιτιάσεις-Η Άγκυρα λειτουργεί ως εν δυνάμει επιτιθέμενη

Μνημόνιο Συνεργασίας των Διπλωματικών Ακαδημιών Ελλάδας και Ουγγαρίας υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ούγγρος ομόλογός του Πίτερ Σιάρτο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη σήμερα στην Αθήνα.

Αμέσως μετά σε δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε στην ελληνογαλλική συμφωνία την οποία χαρακτήρισε αμιγώς αμυντική ενώ απέστειλε μήνυμα σε Άγκυρα, λέγοντας, ότι οι τουρκικές αιτιάσεις είναι απαράδεκτες και θα πρέπει να πάψει να συμπεριφέρεται ως εν δυνάμει επιτιθέμενο.

Όπως είπε:« Στο πλαίσιο αυτό, των αμυντικών προτεραιοτήτων των συμφωνιών, θα ήθελα να πω πως οι τουρκικές αιτιάσεις είναι απαράδεκτες. Αν η Τουρκία ενοχλείται από τις συμφωνίες, διαλαμβάνει τον εαυτό της ως εν δυνάμει επιτιθέμενο».

Μιλώντας για την ελληνογαλλική συμφωνία είπε: «Ενημέρωσα αναλυτικά για τη συμφωνία με τη Γαλλία. Μια συμφωνία που προωθεί την ευρωπαϊκή άμυνα, αναγνωρίστηκε από την Αμερικανική πλευρά. Λειτουργούμε επί τη βάση των συμβατικών μας υποχρεώσεων, εν αντιθέσει με άλλους που υποσκάπτουν την συνοχή του ΝΑΤΟ. Είναι αμιγώς αμυντική συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε. Αντίστοιχη συμφωνία υπέγραψα με τα Εμιράτα».

Ο κ.Δένδιας για τις διερευνητικές τόνισε:  «Θα διεξαχθούν στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα. Δηλώνω ευθέως ότι παρά τις τουρκικές προκλήσεις, η Ελλάδα όπως πάντα προσέρχεται στις συνομιλίες με διάθεση εποικοδομητική. Στις άτυπες αυτές επαφές Θα εξεταστεί το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση το ΔΔ. Βεβαίως η χώρα μας δεν έχει αυξημένες ελπίδες, αλλά ποιος ξέρει, μπορεί η πραγματικότητα να μας διαψεύσει ευχάριστα».

Μιλώντας για το προσφυγικό μεταναστευτικό δήλωσε: «Εξήγησα στον συνάδελφο, η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί καμία προσπάθεια εργαλειοποίησης του προσφυγικού. Η Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της από την Κοινή Δήλωση. Να εντείνει τις προσπάθειες της η Ευρώπη για να διαφυλάξει τα σύνορά της. Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα».

Όπως είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, η Αθήνα έθεσε θέματα προστασίας μνημείων όπως η Αγία Σοφία και της Μονής της Χώρας που καταπατούν δεσμεύσεις της Τουρκία στην ΟΥΝΕΣΚΟ.