Μήνυμα Κομισιόν σε Σκόπια: «Το όνομα έχει συμφωνηθεί ξεκάθαρα στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών»

171

Σε ερώτηση για το εάν η Επιτροπή γνωρίζει ότι ορισμένοι δεν κάνουν χρήση της συνταγματικής ονομασίας και ποια είναι η αντίδρασή της, απάντησε ότι η ΕΕ εξέφρασε την λύπη της «για τη μη χρήση από ορισμένους από τους ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας του συνταγματικού ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό είναι ξεκάθαρα κάτι που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών. Και είναι σαφές ότι όλες οι πλευρές πρέπει να σεβαστούν τους όρους των συμφωνιών και να τις εφαρμόσουν με καλή πίστη».

Και πρόσθεσε: «Από την πλευρά μας εκφράσαμε τα συγχαρητήριά μας στον πρωθυπουργό Μιτσκόσκι και τους νέους υπουργούς μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού στη Βόρεια Μακεδονία. Η ΕΕ θα συνεργαστεί στενά με τη νέα κυβέρνηση για την επίτευξη προόδου σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και την προώθηση της πορείας της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ. Νομίζω ότι το μήνυμα είναι σαφές».

Ακόμη, επισήμανε ότι «η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη δυναμική που υπάρχει για τη διεύρυνση προκειμένου να προχωρήσει αποφασιστικά στην πορεία της προς την ΕΕ. Όλοι γνωρίζετε πολύ καλά τι έχει ξεκαθαρίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι αναμένει από τη Βόρεια Μακεδονία. Και προφανώς αυτό σχετίζεται και με τις συνταγματικές τροποποιήσεις που ουσιαστικά η Βόρεια Μακεδονία δεσμεύτηκε να κάνει για να μπορέσει να προχωρήσει στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Απάντηση του ΥΠΕΞ στα Σκόπια: «Το erga omnes δεν επιδέχεται αμφισβήτηση»

Απάντηση «χαστούκι» έδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στον εριστικό Σκοπιανό πρωθυπουργό Χριστιάν Μιτσκόσκι, ο οποίος ερμηνεύει κατά τη βούλησή του τα όσα αναφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών. Διπλωματικές πηγές σχολίαζαν σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών:

«Τα νομικά κείμενα δεν ερμηνεύονται με βάση την εικαζόμενη βούληση και την επιθυμία καθενός αλλά με βάση το γράμμα και το πνεύμα τους. Ο τεχνικός νομικός όρος erga omnes, που αποτελεί τον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση. Για αυτό άλλωστε δεν είχε ποτέ προκύψει στη Βόρεια Μακεδονία οποιοδήποτε ζήτημα νομικής ερμηνείας από την υπογραφή της Συμφωνίας».

Η δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις

Να θυμίσουμε ότι ο Μίτσκοσκι υποστήριξε εκ νέου πως «έχω το ατομικό δικαίωμα να χρησιμοποιώ το όνομα που θέλω για την πατρίδα μου», ενώ εξαπέλυσε μία πρωτοφανή προσωπική επίθεση κατά του κ. Γεραπετρίτη, λέγοντας: «Ο άνθρωπος είτε δεν ξέρει τη συμφωνία (των Πρεσπών) είτε δεν την αντιλαμβάνεται».

Γεραπετρίτης στους ομολόγους του στην ΕΕ: «Ανεπίτρεπτη η επιλεκτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου»

Την παραβατική συμπεριφορά των Σκοπίων από τις εκλογές και εντεύθεν ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο διεξήχθη στο Λουξεμβούργο.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, στη Συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε την ξεκάθαρη ερμηνεία της Συμφωνίας Πρεσπών, η οποία ισχύει έναντι όλων (erga omnes). Η επιλεκτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, υπογράμμισε, είναι ανεπίτρεπτη. Κατέληξε λέγοντας ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ευρώπη, ωστόσο, θεμελιώδης προϋπόθεση είναι η πιστή τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου.