Μισό αιώνα μετά την πρώτη της εμφάνιση, η Lancia Stratos HF Zero παραμένει πρωτοποριακή!

Η Lancia Stratos έμεινε στην ιστορία της αυτοκίνησης μετά και το σαρωτικό της πέρασμα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ.

Την κατάκτηση τριών συνεχόμενων παγκόσμιων τίτλων (1974-1975-1976) που θεμελίωσαν την αυτοκρατορία της ιταλικής φίρμας στα ράλλυ.

Βέβαια η σκέψη για την παραγωγή ενός sportscar από την ιταλική φίρμα είχε προηγηθεί των αγωνιστικών επιτυχιών της Stratos.

Ήταν το 1970 όταν ο οίκος Bertone αποκάλυψε στην έκθεση αυτοκινήτου του Τορίνο αποκάλυπτε την Lancia Stratos HF Zero, ένα πρωτότυπο μοντέλο με τον χαρακτηριστικό σφηνοειδή σχεδιασμό, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό ακολουθήθηκε και στην έκδοση παραγωγής.

Η μία και μοναδική -στην κυριολεξία- Lancia Stratos HF Zero έμεινε στην κατοχή του οίκου Bertone έως και το 2011 όταν και άλλαξε χέρια έναντι 761.600 ευρώ και πλέον εκτίθεται στο μουσείοPetersen, στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Αφορμή για την επιστροφή της Lancia Stratos HF Zero στο προσκήνιο της επικαιρότητας αποτελούν οι ψηφιακές δημιουργίες της MoonlightStudios, η οποία δημιούργησε το τέλειο ψηφιακό περιβάλλον για ένα αυτοκίνητο που δείχνει να μην έχει χάσει την λάμψη του μισό αιώνα μετά την πρώτη του εμφάνιση.

Έστω και σε έναν εικονικό κόσμο, λοιπόν, η Moonligh Studios μάς δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε για μία ακόμα φορά το μεγαλείο ενός σχεδιαστικού οίκου και ενός κατασκευαστή που αναζητάει την χαμένη αίγλη του.