Μηταράκης: Στον εισαγγελέα τα στοιχεία της υπόθεσης του Έβρου

Στον εισαγγελέα στέλνει τα στοιχεία των πρόσφατων γεγονότων στον Έβρο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, για τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, και με αφορμή, όπως είπε, «τις νέες προσπάθειες εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου» υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν δέχεται να είμαστε η πύλη εισόδου για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό στον Έβρο, είπε ότι η Ελλάδα, φυσικά και παρέχει δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου στους “38”, το οποίο εξετάζεται, ενώ παρέχει επίσης τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και, όπου απαιτήθηκε, την απαραίτητη ιατρική βοήθεια.

Όπως είπε, η υπόθεση εξετάζεται σε βάθος από τις αρμόδιες αρχές και τα στοιχεία που συλλέγονται αξιολογούνται.

Ειδικότερα, είπε ότι από την ως τώρα έρευνα και ανάλυση των δεδομένων, προκύπτουν «σημαντικές ανακολουθίες» στην «ιστορία των μεταναστών της νησίδας», τις οποίες «θα καταθέσω στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ώστε να συσχετιστούν με τις σχετικές δικογραφίες».

Όπως είπε ο κ. Μηταράκης, «οι ίδιοι οι 38 έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από τη νησίδα, η οποία παρουσιάστηκε από βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι».