Μητέρα της Γαρυφαλλιάς: Δεν θα ήθελα να είμαι μητέρα ενός δολοφόνου-Προτιμώ το παιδί μου να είναι ένας άγγελος

Η μητέρα της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε από τον σύντροφο της στη Φολέγανδρο συγκλόνισε με τα λόγια της στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές».

Η νεαρή Γαρυφαλλία δολοφονήθηκε το καλοκαίρι από τον σύντροφο της, στη Φολέγανδρο κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Μερικούς μήνες αργότερα η μητέρα της μίλησε για την απώλεια του παιδιού της.

«Ήταν δύσκολη η χρονιά για εμένα. Η δυσκολότερη. Δεν είχαν σκεφτεί ποτέ ότι θα υπήρχε τέτοια κατάληξη. Πάντα μια μάνα σκέφτεται για το παιδί του ότι μπορεί να πάθει κάτι όταν βγει, αλλά ποτέ κάτι τέτοιο. Μου έλεγε η γιαγιά μου πως ”τον παράδεισο δεν τον έχω ζήσει αλλά η κόλαση ξέρω τι είναι: είναι να χάνει ένας γονιός του παιδί του”.

Δεν το φανταζόμουν ότι θα μου συμβεί. Στους γιους μου πάντα λέω να σέβονται αυτούς που έχουν απέναντί τους. Είτε είναι κορίτσι, είτε είναι αγόρι. Και αν δουν κάποιον αδύναμο ή κάποια αδύναμη κοπέλα, να την προστατεύουν. Τώρα έχουν χάσει κι αυτά τη γη κάτω από τα πόδια τους», ήταν αρχικά τα λόγια της.

 «Να αλλάξει το επίκεντρο τη συζήτησης»

Στη συνέχεια η Άννα Ψαράκου ανέφερε ότι θα πρέπει να αλλάξει το επίκεντρο της συζήτησης σχετικά με τις γυναικοκτονίες. Τόνισε ότι θα πρέπει να μπαίνει στην κουβέντα και ο άντρας γιατί πίσω από κάθε κοπέλα που έχει δολοφονηθεί, υπάρχει ένας δολοφόνος.

«Δε θα ήθελα να είμαι μητέρα ενός δολοφόνου. Προτιμώ το παιδί μου να είναι άγγελος, να έχει αφήσει πίσω αυτή την αγάπη και αυτό το φως, παρά να είχα ένα δολοφόνο. Αυτές οι γυναίκες πρέπει να βγουν μπροστά και να πουν που έχουν κάνει λάθος. Δεν ξέρω γιατί δεν βγαίνουν».

«Μέσα από αυτή την απώλεια βλέπεις τα πράγματα, τα ρούχα που φορούσε, που είναι άψυχα αλλά για εσένα έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία, γιατί εκεί μέσα υπήρχε το σώμα του παιδιού σου. Η ψυχή για εμένα δε φεύγει ποτέ από κοντά μου, συγγνώμη αν σας φαίνεται κάπως αυτό», πρόσθεσε.

 «Τη νιώθω συνεχώς κοντά μου»

Η μητέρα της Γαρυφαλιάς μίλησε και για το πως διαχειρίζεται την απώλεια. Η κ. Ψαράκου ανέφερε ότι νιώθει συνέχεια την κόρη της δίπλα της, χαμογελαστή και όμορφη.

«Μπορώ και τη νιώθω συνεχώς κοντά μου, χαμογελαστή και όμορφη, όπως την είχα πάντα στο μυαλό μου. Δεν θα αλλάξει ποτέ αυτό, δεν μπορεί να μου το πάρει κανείς. Είναι φυλαχτό. Πίσω από την κόρη μου είναι όλες οι κόρες, γιατί για εμένα όλες αυτές οι αδικοχαμένες κοπέλες και τα αγόρια, γιατί είναι πάρα πολλά. Και το συνειδητοποίησα όταν είδα κάποια ματωμένα πορτρέτα, ήταν και πολλά αγόρια. Ο Φύσσας, ο Ζακ, ο Γιακουμάκης. Όλα αυτά τα μάτια ήταν ζωντανά και με κοιτούσαν, έχοντας ένα ”γιατί”. Και πρώτα από όλα της κόρης μου. Θα ήθελα να περάσω, αν μου επιτρέπετε, ένα μήνυμα και προς τους άντρες.

Πρέπει και οι άντρες να προσέξουν πάρα πολύ και όταν έχουν μια σχέση, μια κοπέλα, μια σύντροφο που δεν τους αρέσει, που δεν τους κάνει, που τους προσβάλλει, που τους υποτιμά, που τους χάλασε τη φάση, ας την πάρουν αυτή την κοπέλα, ας την πάνε στο σπίτι της και να την αφήσουν έξω από την πόρτα της, να μην την ξανασυναντήσουν ποτέ, να γυρίσουν στη μάνα τους, γιατί και αυτούς μάνα τους περιμένει και αυτό το κορίτσι το περιμένω εγώ και η οικογένειά της».

Η γυναικοκτονία της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο που συγκλόνισε

Η 26χρονη Γαρυφαλλιά δολοφονήθηκε στις 16 Ιουλίου από τον 30χρονο σύντροφό της Δημήτρη Βέργο. Βρίσκονταν στη Φολέγανδρο για διακοπές, όταν το μεσημέρι της 16ης Ιουλίου διαπληκτίστηκαν, με τον γυναικοκτόνο να ισχυρίζεται ότι καθώς κατευθύνονταν για μπάνιο σε κάποια παραλία του νησιού, έχασαν το δρόμο, το αυτοκίνητο βγήκε εκτός, στα βράχια, βγήκαν έξω και ο ίδιος την έσπρωξε στα βράχια. Η Γαρυφαλλιά αφού χτύπησε στους βράχους κατέληξε στο νερό, χτυπημένη και πνίγηκε. Ο ιατροδικαστής εκτίμησε ότι πριν σπρώξει την Γαρυφαλλιά ο γυναικοκτόνος στα βράχια την είχε χτυπήσει και την είχε σύρει σε αυτά. Αφού η γυναίκα κατέληξε στη θάλασσα την άφησε αβοήθητη να πνιγεί.