Μητροπολίτης Μαριουπόλεως: Να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι Πατριάρχες Μόσχας και Κιέβου

394

Ο Μητροπολίτης Μαριουπόλεως και Θεοδοσίας Χρυσόστομος τοποθέτηκε για τον πόλεμο της Ουκρανίας και μεταφέρει ένα μήνυμα ειρήνης.

Ο Μητροπολίτης μίλησε στο εκκλησιαστικό portal ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ένα βήμα προς την ειρήνη θα ήταν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και ο Πατριάρχης Κιέβου Φιλάρετο. Την ίδια ώρα, η Μαριούπολη, κοιτίδα της ελληνικής ομογένειας, πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, με τους νεκρούς στην πόλη να φτάνουν τους 1.500.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Πως βλέπετε την κατάσταση με τον πόλεμο στην Ουκρανία; Πως βλέπετε να εξελίσσεται;

Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους αναγνώστες του ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE να έχουν μια ευλογημένη Σαρακοστή, ταπεινώσεως, μετανοίας, αγάπης, αλληλεγγύης, κατανόησης έτσι ώστε να συντρίψουμε τον εγωισμό μας ο οποίος πολλές φορές είναι η αιτία του κακού, διότι πολλές φορές με τον εγωισμό προσπαθούμε να επιβληθούμε στον άλλο και ιδιαιτέρως στους πιο αδύναμους.

Το σημαντικότερο για εμένα στην περίπτωση αυτού του πολέμου δυο ομόδοξων χωρών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι ότι βλέπω με τα δικά μου τα μάτια τους Ρώσους πολεμιστές ως τον Γολιάθ να προσέρχονται πάνοπλοι να πολεμήσουν και τους Ουκρανούς αμυνόμενους όπως ο Δαβίδ με μια σφεντόνα αλλά με το Θεό μαζί τους να αντικρούσουν και να νικήσουν , διότι η ιστορία καταγράφει πως ο Δαβίδ έχοντας τον Θεό μαζί του νίκησε τον Γολιάθ.

Νομίζω πως θα επικρατήσει το θέλημα του Θεού, και η πίστη είναι αυτή που θα βοηθήσει να επικρατήσει το δίκαιο διότι ο Θεός δεν ευλογεί το άδικο και εδώ θέλω να σημειώσω πως τα αδύνατα παρά τοις ανθρώποις, δυνατά κατά τον Θεό αρκεί να τον επικαλούμαστε.

Οι Ουκρανοί αδελφοί μας πολεμούν σαν λέοντες αυτή τη στιγμή, υπερασπιζόμενη την ελευθερία τους και την εδαφική τους ακεραιότητα αλλά και την πατρίδα και την ιστορία τους. Είναι ένας λαός , οι Ουκρανοί, που δεν θέλουν την ένταση και τον πόλεμο, αλλά την ειρηνική συνύπαρξη.

Ας προσευχηθούμε ο θεός να σταματήσει άμεσα αυτήν την αιματοχυσία.

Ποιο πιστεύετε πως είναι το μέλλον της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ουκρανία;

Η μεγάλη μου ανησυχία βρίσκεται στην πτωτική κατάσταση της ανθρωπότητας η οποία έχει φωλιάσει στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Πρέπει όλοι οι Ιεράρχες, Ιερείς, διάκονοι , μοναχοί να κατανοήσουμε πως το μοναδικό πρότυπο της ζωής μας πρέπει να είναι ο Χριστός, και το αμπέλι που καλλιεργούμε δεν είναι δικό μας, αλλά εμείς είμαστε οι εργάτες αυτου του αμπελώνος , πρέπει να το καλλιεργήσουμε σωστά και τίμια για να βγουν οι καλοί καρποί.

Δυστυχώς όμως έχουμε μπερδέψει τους ρόλους μας. Οι διοικούντες την Εκκλησία βλέπουμε εαυτούς ως αφεντικά του αμπελιού, παραβλέψαμε τον Κύριο μας και νομίζουμε πως οι εργάτες είναι όλοι οι υπόλοιποι εκτός από εμάς, με αποτέλεσμα να κινούμαστε σε αυτό το αμπέλι όχι ως καλοί εργάτες αλλά ως κακά αφεντικά που προσπαθεί ο καθένας να επιβληθεί με τα δικά του μέσα.

Κάνουμε βαρύγδουπες δηλώσεις υπέρ της ειρήνης κλπ, αλλά όμως εμείς αρνούμαστε να καθίσουμε σε ένα κοινό τραπέζι με πνεύμα αδελφικό και να συζητήσουμε οποιαδήποτε διαφωνία και διαφορά , οι οποίες τελικά έχουν ήδη προκύψει.

Ως Μητροπολίτης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, του Πατριαρχείου Κιέβου, θα πρέπει οι άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές δηλαδή η Μητέρα Εκκλησία με πρώτον τον Παναγιώτατο Οικ. Πατριάρχη τον οποίο γνωρίζω παιδιόθεν και εκτιμώ απεριόριστα, τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και τον Πατριάρχη Κιέβου Φιλάρετο να κάτσουν στο ίδο τραπέζι, διότι είναι ο μόνος που μπορεί να διασφαλίσει την ενότητα των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Ουκρανία με την Σοφία 60 χρόνων αρχιεροσύνης και την πραγματική αγάπη του για το Έθνος, που χαίρει τον σεβασμό , την εκτίμηση και την αγάπη του Ουκρανικού λαού, ένα πρόσωπο σημαντικό για την Ουκρανία.

Ας ενωθούν όλοι κάτω από τη στέγη του Πατριάρχου Φιλάρετου και μετά την Κοίμηση Του με τη διαδικασία της εκλογής να ψηφιστεί ο επόμενος προκαθήμενος φέροντας και τον τίτλο του Πατριάρχη πλέον, αν επικρατήσει όμως ο εγωισμός και οι προσωπικές φιλοδοξίες πιστεύω πως και τα επόμενα χρόνια στην Ουκρανία θα συνεχίσουν να υπάρχουν ξεχωριστές Ορθόδοξες δομές.

Κανω έκκληση στους Προκαθημένους (Βαρθολομαίο, Κύριλλο, Φιλάρετο) να κάτσουν σε κοινή Τράπεζα ώστε να βρεθεί λύση.

Η γνώμη σας για τη Ρωσική εισπήδηση στην Αφρική;

Το θέμα της εισπηδήσεως του Πατριαρχείου Μόσχας είναι κάτι λυπηρό σαν γεγονός. Είναι ευαίσθητη η περιοχή της αφρικανικής Ηπείρου με προβλήματα και μόνο αναστάτωση δημιουργεί όλο αυτό σαν κίνηση αλλά και εκκλησιολογικά δεν είναι σωστή σαν πράξη.Θα πρέπει να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας διότι με καθαιρέσεις και αφορισμους , μόνο αρνητικά μπορούν να επιδράσουν τέτοιες πράξεις.

Θέλω να παρακαλέσω για ηρεμία, κατανόηση και καταλλαγή.

Η λύση είναι το Ευαγγέλιο, ας το κάνουμε πράξη όσοι διοικούμε την Εκκλησία και ας πορευτούμε εν Χριστώ ειρηνικά.