Μητσοτάκη σε Ντμπεϊμπά: Λάθος το τουρκολιβυκό σύμφωνο

1017

Τι δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

 

Σαφές μήνυμα ότι η επιδίωξη της Ελλάδας είναι η ακύρωση του τουρκολιβυκού συμφώνου έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα και όχι μακριά της

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε λάθος το τουρκολιβυκό σύμφωνο για την ΑΟΖ Τρίπολης και Άγκυρας και τόνισε ότι «θεμέλιο της νέας αφετηρίας της σχέση μας πρέπει να είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και η πίστη στο διεθνές δίκαιο. Να βρούμε τον τρόπο να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης περιόδου».

Ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο των μηνυμάτων που έστειλε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι για τη Λιβύη «προϋποθέση κάθε προόδου είναι η αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων και για εμάς είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που δεν έχουν καμία νομική ισχύ όπως έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε με νόημα ότι «οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της» προσθέτοντας ότι «το πλησιέστερο ξένο έδαφος στη Λιβύη είναι η Γαύδος και η Κρήτη».

«Είναι η γεωγραφία και όχι οι τεχνητές γραμμές που καθορίζουν κάποιοι σε χάρτες, αυτά που καθορίζουν τις διμερείς σχέσεις» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα της Λιβύης

Για το τουρκολιβυκό σύμφωνο ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά επέμεινε στην πάγια θέση του και υπεραμύνθηκε της υπογραφής του από το προηγούμενο καθεστώς Σάρατζ της Τρίπολής λέγοντας ότι «όπως κάθε χώρα ενδιαφέρεται για τα συμφέροντά της έτσι και η Λιβύη ενδιαφέρεται για τα δικά της συμφέροντα. Εμείς φροντίζουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και του λαού μας».

Μάλιστα ο μεταβατικός πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας «ενθάρρυνε» τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Τουρκίας όπως και της Λιβύης και της Τουρκίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών για «να συνεχιστεί η συνεργασία των χωρών στη Μεσόγειο, διότι -όπως πρόσθεσε- η Λιβύη θέλει να έχει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής».

Μακριά από ξένους στρατούς

Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στη Λιβύη κάνοντας λόγο για γόνιμη συζήτηση και διπλή επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών.

«Αποδέχτηκα την ευγενική σας πρόταση και ταξίδεψα για ένα βασικό σκοπό: Να αναδείξω την δυναμική επανεκκίνηση των ελληνολιβυκών σχέσεων και να μεταφέρω μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της Λιβύης για ειρήνη και πρόοδο. Η πατρίδα μας θα σταθεί δίπλα σας στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ» είπε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για ανασυγκρότηση και ομαλότητα της Λιβύης «μακριά από ξένους στρατούς και συμφέροντα».

Αναζωπυρώνεται το επιχειρηματικό ενδιαφέρον

«Είναι καιρός να μείνουν πίσω όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας το προηγούμενο διάστημα» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολή και του προξενείου στη Βεγγάζη η συνεργασία των δύο χωρών μπορεί να αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς.

Τόνισε δε ο κ. Μητσοτάκης ότι «η ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα στη Λιβύη ουδέποτε διακόπηκε» ενώ «αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον τώρα που ομαλοποιείται η κατάσταση».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους τομείς της ενέργειας, των θαλασσίων μεταφορών, των κατασκευών, της υγείας αλλά και άλλων πεδίων όπως η παιδεία και ο πολιτισμός όπου θα μπορούσε να αναπτυχθεί η διμερής συνεργασία.

Πρωταγωνιστής η ενέργεια

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «πρωταγωνιστή» την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και Λιβύης ενώ έκανε αναφορά και στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας ως τομείς που εκφράζεται ο «παραδοσιακός δεσμός» των δύο χωρών και υπενθύμισε ότι Λίβυοι αξιωματικοί αποφοιτούν από τις σχολές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ενώ στη χώρα μας εκπαιδεύονται και στελέχη της Λιβυκής ακτοφυλακής.