Μητσοτάκης–Μπάιντεν: Η Αν. Μεσόγειος στο «μενού» της τηλεφωνικής επικοινωνίας

616
Μπάιντεν

Αργά τη νύχτα της 25ης Μαρτίου.

 

Αργά τη νύχτα της 25ης Μαρτίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Μητσοτάκη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δύο είναι τα βασικά θέματα που θα τεθούν στη συζήτηση των δύο ηγετών: η περαιτέρω προώθηση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως είναι γνωστό, το πρωί της 25ης Μαρτίου πρόκειται να μεταδοθεί -μέσω ΕΡΤ- θερμό μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ για τα 200 χρόνια από την ελληνικη επανάσταση -ένα μήνυμα ισχυρού συμβολισμού για τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών.

Σημειώνεται ότι η επικοινωνία Μητσοτάκη-Μπάιντεν πραγματοποιείται σε μία στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ακόμα επικοινωνήσει με τον πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ακολουθήσει μία πολιτική πολύμηνης έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, με την αποστολή του Oruc Reis. Μετά από την ορκωμοσία Μπάιντεν, οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει σε αρκετές περιπτώσεις την Άγκυρα να «απαλλαγεί» από τους S-400 που προμηθεύτηκε από την Τουρκία.

Η πρώτη επίσημη επαφή των δύο κυβερνήσεων έγινε με την συνάντηση Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να δηλώνει ότι εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας, τονίζοντας παράλληλα την σημασία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -σε μία ξεκάθαρη αναφορά στην αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά και των μειονοτήτων, όπως οι ΛΟΑΤΚΙ, μια κοινότητα στην οποία επιτίθεται συνεχώς ο Ερντογάν, σε μία προσπάθεια να προσεγγίσει τις ψήφους των ακραίων ισλαμιστών της χώρας του.