Μητσοτάκης: Δεν είναι νομοτέλεια ότι θα αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου λόγω του εμπάργκο στη Ρωσία

197

«Δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι το εμπάργκο, το οποίο επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία νομοτελειακά οδηγεί σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Είναι κάτι το οποίο θα το δούμε τις επόμενες μέρες» σχολίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η κίνηση αυτή θα «φουντώσει» τις τιμές στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα με τις τιμές της βενζίνης είναι πανευρωπαϊκό, «απασχολεί όλες τις χώρες, όλες οι χώρες έχουν διαφορετικές τιμές επειδή έχουν και διαφορετική φορολόγηση στα προϊόντα βενζίνης. Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει μία πρώτη μικρή παρέμβαση, μέσω του Fuel Pass, η οποία μάλιστα έτυχε σημαντικής αποδοχής από τους πολίτες, σχεδόν 80% των δικαιούχων εισέπραξαν τα σχετικά ποσά».

Είπε πάντως ότι δεν είναι έτοιμος αυτή τη στιγμή να κάνει ανακοινώσεις.

«Παρακολουθούμε πάντως το ζήτημα και θα ανακοινώσουμε, εφόσον υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα, τις επόμενες αποφάσεις μας στο ζήτημα της βενζίνης όταν κι εφόσον είμαστε έτοιμοι» είπε.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, αυτό το οποίο έχει υποχρέωση η Ευρώπη να κάνει είναι να χρησιμοποιήσει όλα τα οικονομικά μέσα, τα οποία έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να στερήσει από τη Ρωσία πολύτιμους γι’ αυτήν πόρους, για να σταματήσει επιτέλους αυτή η βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κάθε πακέτο κυρώσεων έχει κόστος, έχει κόστος και γι’ αυτούς που τις αποφασίζουν, αλλά έχει μικρότερο κόστος για μας από ό,τι έχει εν προκειμένω για τη Ρωσία. Και αυτή ήταν πάντα η λογική των κυρώσεων: να μην επιβάλουμε κυρώσεις που θα έχουν μεγαλύτερο κόστος τελικά για εμάς από ό,τι για τη Ρωσία. Και πιστεύω ότι μέχρι στιγμής έχουμε βρει αυτήν την ισορροπία».

Σε ερώτηση για το πλαφόν στην χονδρική αγορά του φυσικού αερίου ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι εξαιρετικά περίπλοκο και πάρα πολύ τεχνικό ζήτημα.

Εξίσου σύνθετο -πρόσθεσε- είναι και το ζήτημα της αποσύνδεσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες αυτή την στιγμή είναι οι υψηλότερες οριακές τιμές. Κατά συνέπεια συμπαρασύρουν όλο το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι μόνο μια ελληνική ιδιαιτερότητα αυτή.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει πως το ευρωπαϊκό συμβούλιο έδωσε εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, μεταξύ των οποίων και η ελληνική πρόταση για επιβολή πλαφόν.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ότι τώρα υπάρχει «μεγαλύτερη δυναμική και μεγαλύτερη κατανόηση του προβλήματος».

«Στην αρχή ήμασταν αρκετά μόνοι μας, όταν θίγαμε το ζήτημα αυτό. Τώρα βλέπω αρκετούς συναδέλφους να συντάσσονται με τη θέση μας και να ασκούν πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλήξει συντομότερα παρά αργότερα σε παρεμβάσεις, οι οποίες θα μας επιτρέψουν πολύ απλά να μην πληρώνουμε αδικαιολόγητα ακριβά το φυσικό αέριο σε σχέση με την τιμή που το πληρώνουν άλλες χώρες του κόσμου.

Άμα δείτε παραδείγματος χάρη το υγροποιημένο φυσικό αέριο, πόσο το πληρώνει η Ιαπωνία ας πούμε σε σχέση με την Ευρώπη, η Ευρώπη επειδή είναι συνδεδεμένο το αέριο στη spot αγορά με τον δείκτη TTF πληρώνει πολύ πιο ακριβά το ίδιο φυσικό αέριο σε σχέση με άλλες χώρες. Άρα, εκεί, η παρέμβαση είναι απαραίτητη» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Αναλύοντας το εθνικό σχέδιο για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυρών από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ και πρόσθεσε ότι αυτήν την ανακούφιση ήδη αρχίζουν και την βλέπουν.

«Ήδη οι λογαριασμοί οι οποίοι έρχονται, ειδικά οι λογαριασμοί στις επιχειρήσεις οι οποίοι έρχονται και σε μηνιαία βάση, είναι αισθητά μειωμένοι, οι επιστροφές ήδη αρχίζουν και εμφανίζονται. Και τα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα, όπως έχουμε πει, έως το ποσό των 600 ευρώ να αποζημιωθούν για τους υπερβολικά υψηλούς λογαριασμούς που πλήρωσαν. Αυτό τελικά ενδιαφέρει το νοικοκυριό, αυτό ενδιαφέρει την επιχείρηση» συμπλήρωσε..