Μητσοτάκης: Είπα στον Σολτς ότι δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων – Οι τουρκικοί λεονταρισμοί δεν θα γίνουν ανεκτοί

315

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους εταίρους μας για την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας. Τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί, δεν μπορεί να γίνους δεκτές, ούτε από Ελλάδα ούτε από την ΕΕ. Ζήτησα το ζήτημα αυτό, εφόσον επιμείνει η Τουρκία, να συζητηθεί στο τακτικό ευρωπαϊκό συμβούλιο του Ιουνίου, με αναφορά στα συμπεράσματα και καταδίκη της περιττής και αχρείαστης τουρκικής προκλητικότητας, είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η περιοχή μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Για την συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς είπε ότι είχε μια πολύ φιλική κουβέντα και του επισήμανε ότι δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων από ένα κράτος μέλος της ΕΕ προς ένα άλλο, από κράτος που έχει μάλιστα καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Σε ερώτηση για την τουρκική όξυνση είπε: «Η Ελλάδα αποκρούει με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση και τα πιο παράλογα επιχειρήματα. Αυτό εξακολουθούμε να κάνουμε, ποτέ δεν θα καταφύγουμε στην όξυνση, τις προσβολές. Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε ισχυρούς συμμάχους, έχουμε ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, δεν θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν θα εμπλακώ σε πινγκ-πονγκ προσωπικών χαρακτηρισμών, δεν θα ακολουθήσω τον Τούρκο πρόεδρο στο δρόμο που έχει επιλέξει».

Σε ερώτηση πώς ερμηνεύει την τουρκική προκλητικότητα, σχολίασε: «Δεν έχω πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση των πιθανών αδιεξόδων, στα οποία πιθανόν έχει περιέλθει η Τουρκία. Τα επιχειρηματα αποδομούνται με επαρκέαστο τρόπο στην επιστολή που έστειλε η Ελλάδα στον ΟΗΕ. Είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι η Τουρκία χάνει την ευακιρία να να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Το μπαράζ υπερπτήσεων του τελευταίου διαστήματος είναι παντέλως απρόκλητο και αδικαιολόγητο. Κι αν η Τουρκία ενοχλήθηκε από την επίσκεψή μου στις ΗΠΑ, αυτό είναι δικό της ζήτημα, αλλά όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους, έχει στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, και έχει υποχρέωση να αξιοποιεί τις συμμαχίες της για τα δικά της εθνικά συμφέροντα».

Σε ερώτηση για τις εκλογές επανέλαβε ότι «εκλογές θα γίνουν στο τελος της τετραετίας» και συμπλήρωσε ότι η χώρα χρειάζεται ενα ήρεμο πολιτικό κλίμα.

Για την έκβαση της συνόδου είπε ότι είναι μια επιτυχία ότι καταφέραμε να συμφωνήσουμε για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το συζητούσαμε εδώ και εβδομάδες, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι βρήκαμε κοινό τόπο λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες κρατών-μελών.

«Το 90% του ρωσικού πετρελαίου που πήγαινε στην Ευρώπη θα σταματήσει να τροφοδοτεί την ΕΕ, έτσι θα αποστερήσουμε σημαντικούς πόρους από Ρωσία» είπε.

Συμπλήρωσε ότι παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για την διαφοροποίηση πηγών και οδών ενεργειακής τροφοδοσίας. και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ενεργειακός κόμβος και στην βαλκανική και στην ανατολική Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε το θέμα της αξιοποίησης αδιάθετων πόρων για την ενεργειακή μετάβαση. «Η Ελλάδα θα διεκδικήσει το μερίδο που της αναλογεί, όταν οριστικοποιηθεί η διαδικασία κατανομής τους. Έχουμε έργα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από αυτά τα κονδύλια» είπε.

Συμπλήρωσε ότι συζητήθηκε και το πρόβλημα των υψηλών τιμών φυσικού αερίου και την διασύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Καταδείξαμε ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα στον καθορισμό των τιμών.

Δοθηκε εντολή στην Κομισιόν για αποσύνδεση τιμών. Θα μπορεί να είναι και ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή φυσικού αερίου, κάτι που εισηγείται και η Ελλάδα.

Η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από τον επόμενο μήνα τίθεται σε εφαρμογή το δικό μας πρόγραμμα.