Μητσοτάκης: Η πρώτη κάλπη έχει το βάρος της τελικής

Σαφή πολιτικά μηνύματα έστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (Κ.Ο.) της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την επέτειο των 48ων γενεθλίων του κόμματος. Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο θα πάει η Νέα Δημοκρατία στις κάλπες, δίνοντας έμφαση στις πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν με την «παγίδα», όπως τη χαρακτήρισε, της απλής αναλογικής. «Η πρώτη κάλπη θα έχει το βάρος της τελικής, θα είναι το θεμέλιο των επιλογών μας για το αύριο. Θα δείξει τι κυβέρνηση θέλουμε», είπε ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να βάλει οριστικά τέλος στην αίσθηση πως οι πρώτες εκλογές είναι «μεταβατικές» και οι «κανονικές» είναι οι δεύτερες.

Είναι σαφές πως κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει αίσθηση χαλάρωσης και πιθανής αποχής σε κομμάτι του εκλογικού σώματος και να υπάρξει ένα αποτέλεσμα που θα παράξει πολιτικά δεδομένα τα οποία δεν θα είναι θετικά για την κυβέρνηση. Εξ ου και το «καμπανάκι» του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε για μία ακόμη φορά αγώνα από τους βουλευτές του με στόχο την αυτοδυναμία: «Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τη χώρα σε συνθήκες σταθερότητας, χωρίς ατελείωτα παζάρια, με όρους που θα κρατούν τη χώρα σε τροχιά προόδου, ώστε να μην υπάρξει ποτέ ξανά κανένα πισωγύρισμα. Η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. να είναι μονοκομματική, αλλά να μην είναι μονολιθική», είπε σε άλλο σημείο, αφήνοντας ανοικτό παράθυρο για ενσωμάτωση στελεχών και από άλλους χώρους. Σε αυτό το πλαίσιο η διατύπωση του κ. Μητσοτάκη υπέρ της αυτοδυναμίας ήταν καθαρή: «Αν όχι εμείς, τότε ποιοι θα διαχειριστούν τις ευθύνες του τόπου;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Ας μας εξηγήσουν οι αντίπαλοι ποια είναι η πολιτική που θα ακολουθήσουν. Το εθνικό σκάφος πρέπει να είναι ισχυρό και δοκιμασμένο και με ισχυρό πλήρωμα. Ρίχνουμε το γάντι. Ισχυρό εθνικό κράτος σημαίνει Ν.Δ. στη διακυβέρνηση», κατέληξε.

«Αγωνία» και «διαμαρτυρία»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ανέπτυξε το αφήγημα έως τις εκλογές που είναι το «εθνικό», όπως το χαρακτήρισε, τρίπτυχο «σταθερότητα, συνέπεια, συνέχεια», όπως παρουσιάστηκε και στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα όμως έθεσε και τους κινδύνους, «γιατί πράγματι έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα και αυτός απαιτεί από εμάς σκληρή δουλειά και να στεκόμαστε δίπλα στον πολίτη». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι οικονομικές δυσκολίες «θα αυξήσουν την αγωνία» και «πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε αυτή η δικαιολογημένη αγωνία να μη μετατραπεί σε τυφλή διαμαρτυρία» και «πολύ περισσότερο να μη μετατραπεί σε φλερτ με τη δημαγωγία».

Κριτική στον κ. Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αξιωματική αντιπολίτευση, ασκώντας σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη φράση του πως «αν είχα τη δυνατότητα να μοιράσω 50 δισ., θα έβγαινα μέχρι να βαρεθώ», σημειώνοντας πως «αυτή είναι η λογική του πιο χυδαίου, του πιο κυνικού παλαιοκομματισμού, η οποία έχει καταδικαστεί πια ανεπιστρεπτί από τους Ελληνες πολίτες».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην εν εξελίξει μάχη για το πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου. «Κανένας εθνικός προϋπολογισμός», είπε, και «κανένας μηχανισμός ανάκτησης υπερκερδών δεν μπορεί να καλύψει πλήρως ένα παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων» και «αυτός είναι ο λόγος που προσωπικά εδώ και πολλούς μήνες δίνω τη μάχη για μια συμπληρωματική ευρωπαϊκή λύση, με την Ελλάδα να εισηγείται μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σ’ ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα». Κατέληξε, δε, υπογραμμίζοντας ότι «οι θέσεις μας βρίσκουν ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές».