Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Έπεισαν τα επιχειρήματά μας – Η Κομισιόν μπορεί να προχωρήσει σε παρεμβάσεις για το φυσικό αέριο

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία των 27 και την υποχώρηση της Γερμανίας, εξέφρασε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της συνόδου κορυφής, στις Βρυξέλλες.

«Ήμουν από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που έθεσαν το θέμα της ανώτερης τιμής του φυσικού αερίου», δήλωσε αρχικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η επιχειρηματολογία μας έπεισε και τους πλέον δύσπιστους, ώστε η Κομισιόν να προχωρήσει σε μία πρόταση για την ενέργεια. Μέσα σε αυτήν την πρόταση θα είναι και το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου».

«Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά σε αυτήν την κρίση. Όμως είναι τελείως διαφορετικό να έχουμε τιμές φυσικού αερίου στα 250 ευρώ η κιλοβατώρα και διαφορετικό να έχουμε τις σημερινές τιμές. Ένας λόγος που έπεσε η τιμή, ήταν γιατί διαπιστώθηκε από όλους ότι η Ευρώπη ήταν αποφασισμένη να επιβάλει ένα πλαφόν».

«Καταδικάζω για μία ακόμη φορά τις ρωσικές επιθέσεις σε στόχους στην Ουκρανία, που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τον ουκρανικό λαό», τόνισε για το ουκρανικό.Σε ερώτηση του ΣΚΑΪ, απάντησε: «Καταρχάς, το όφελος οι πολίτες το έβλεπαν ήδη. Εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση στηρίζει τους πολίτες. Όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή του αερίου, τόσο λιγότερο ,επώδυνη είναι η άσκηση για το ταμείο της χώρας και οι πολίτες θα πληρώνουν λιγότερα».

Σε άλλη ερώτηση για πιθανά μέτρα μετά τα Χριστούγεννα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «εδώ καλά καλά δεν έχουμε εφαρμόσει ακόμα τα μέτρα που ανακοινώσαμε στη Θεσσαλονίκη και με ρωτάτε για άλλα μέτρα. Είμαστε ικανοποιημένοι από τις πτωτικές τιμές στο αέριο, αλλά έχουν δει πολλά τα μάτια μας και περιμένουμε».

Σε ερώτηση για τις τελευταίες κινήσεις και τις προκλήσεις της Τουρκίας, είπε: Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και μάλιστα κερδίζει απο αυτό. Έχουμε τη δυνατότητα να αποφασίσουμε κυρώσεις κατά προσώπων και άλλων στην Τουρκία και πιστεύω πως πλέον αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Τα παράθυρα του διαλόγου από εμάς είναι ανοιχτά, αλλά οι πόρτες των προκλήσεων είναι κλειστές. Θετικό ότι έγινε μία κίνηση, αλλά θα επαναλάβω ότι δεν είναι η Ελλάδα εκείνη που οξύνει την κατάσταση και δεν είναι εκείνη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Πριν από λίγο καιρό ξεκίνησε μία γραμμή Θεσσαλονίκη-Σμύρνη, που θα φέρει πιο κοντά τους δύο λαούς. Η ρητορική τους απευθύνεται περισσότερο στο εσωτερικό της. Δεν σχολιάζω τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας και το ίδιο έχω την απαίτηση να κάνουν και οι άλλοι για μας».

«Πλέον έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας. Δεν θέλουμε να γυρίσει σε εμάς. Αν γίνει αυτό, σημαίνει ότι θα υπάρχει νέα διαφωνία και δεν το θέλουμε αυτό».

Νωρίτερα, η κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία των «27», τονίζοντας πως βρίσκεται στον σωστό δρόμο.