Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Επί των ημερών σας έγιναν 54.000 επισυνδέσεις – Τις ελέγξατε όλες;

265

Το γάντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έριξε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις παρακολουθήσεις, καλώντας τον να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Παράλληλα, απαντώντας σε υψηλούς τόνους στα όσα νωρίτερα είχε καταλογίσει ο κ.Τσίπρας στην κυβέρνηση, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει ποιοι παρακολουθούνται. Είπε χαρακτηριστικά: Κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και είπα ότι δεν γνώριζα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Στην τριτολογία του, πάντως, ο κ.Μητσοτάκης καταλόγισε σκοπιμότητα στον κ.Τσίπρα, για το γεγονός ότι κράτησε μια εβδομάδα ανοιχτή τη Βουλή μετά το δημοψήφισμα του 2015 με πρόσχημα την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα. Οι αναφορές, μάλιστα, του πρωθυπουργού, σε παλαιότερες καταγγελίες του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Κοντονή, προκάλεσαν την αντίδραση του κ.Τσίπρα την αίθουσα της Ολομέλειας.

Με την τριτολογία του πρωθυπουργού έκλεισε η συζήτηση.

Δείτε την τριτολογία του κ.Μητσοτάκη:

Τρεις παρατηρήσεις έκανε στην τριτολογία του ο κ.Μητσοτάκης. Αρχικά έκανε λόγο στις αναφορές Τσίπρα στις απόψεις που είχε διατυπώσει νωρίτερα ο κ.Ευάγγελος Βενιζέλος, και αναρωτήθηκε αν είχε την ίδια άποψη για τον κ.Βενιζέλο και όταν ήθελε να τον σύρει στο ειδικό δικαστήριο. Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στη βουλή τον εκτελεστικό νόμο για τις παρακολουθήσεις. A priori κανείς δεν μπορεί να εξαιρείται από την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά για περιπτώσεις βουλευτών πρέπει να είναι εξαιρετικά στοιχειοθετημένη που στην περίπτωση Ανδρουλάκη δεν συνέβη.

Δεύτερη επισήμανση. Είπατε κ.Τσίπρα ότι δεν έγιναν επί των ημερών σας παρακολουθήσεις, μετά μας είπατε ότι δεν γνωρίζατε, είδα ότι επί των ημερών σας έγιναν 54.000. Αλλη δουλειά δεν είχατε; Εκ των προτέρων δεν γνωρίζω, να ξέρω εκ των προτέρων, για μια παράταξη της Αριστεράς η προσέγγιση αυτή μου φαίνεται τουλάχιστον παράξενη.

Τέλος, κάνατε αναφορές για ενδεχόμενα οικονομικά σκάνδαλα και την έρευνα Κουκάκη, που δεν τον ξέρω τον άνθρωπο, και σκάνδαλα που είχαν λάβει χώρα σε εποχή που δεν κυβερνούσαμε εμείς, αλλά εσείς. Γιατί κρατήσατε ανοιχτή τη Βουλή για μια βδομάδα από τότε που είπατε να πάμε σε εκλογές μετά το δημοψήφισμα; Για να ψηφίσετε τον Ποινικό Κώδικα. Να σας πω τι είπε ο υπουργός σας ο κ.Κοντονής. Μίλησα και το πλήρωσα. Ψηφίστηκαν 1.000 άρθρα. Υπήρξε σκοπιμότητα να πάνε κάποιες δίκες στο αρχείο. Μιλάτε εσείς για εξυπηρέτηση συμφερόντων, που κρατήσατε τη Βουλή ανοιχτή για να εξυπηρετήσετε δεν ξέρω ποιους. Θα το βρει η Δικαιοσύνη.

Οι αναφορές του πρωθυπουργού στα όσα είπε πει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης προκάλεσαν την αντίδραση του κ.Τσίπρα, ωστόσο, ο Πρόεδρος της Βουλής του επισήμανε ότι δεν υπάρχει διαστρέβλωση λεχθέντων από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έγινε αναφορά σε όσα έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής.

Η δευτερολογία Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός, ξεκίνησε τη δευτερολογία του με αναφορά στα όσα είχε πει νωρίτερα ο κ.Γιάνης Βαρουφάκης του ΜΕΡΑ 25 και ακολούθως σχολίασε τον διάλογο του κ.Γεραπετρίτη με τον κ.Τσίπρα. «Θέλω να σας συγχαρώ κ.Τσίπρα για την ταχύτητα που επιδείξατε για να κάνετε εντυπωσιακή κοινοβουλευτική τούμπα και πήρατε πίσω όσα είχατε πει. Αυτό λέγεται κοινοβουλευτική θρασυδειλία», είπε ο πρωθυπουργός.

Δείτε την δευτερολογία του πρωθυπουργού:

Ο κ.Μητσοτάκης επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για όσα είχε αναφέρει στην ομιλία του σχετικά με το περιεχόμενο της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. «Πώς αισθάνεστε να χρησιμοποιείτε στοιχεία από μια συνεδρίαση κλειστή; Με κατηγορήσατε ότι έδωσα εντολή παρακολούθησης. Είναι ο λόγος σας ενάντια στον δικό μου. Οι πολίτες θα πιστέψουν ή εσάς ή εμένα. Ο κ.Βαρουφάκης τα «μπαλαμούτιασε» λίγο στην ομιλία του, μας είπε ότι δεν ακούγατε κανέναν. Μπορείτε να μας το πείτε κι εσείς; Κανείς πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να ξέρει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Εγώ δεν γνωρίζω. Ο πρωθυπουργός είναι αποδέκτης πληροφοριών. δεν διανοήθηκα ποτέ να ρωτήσω με βάση τις αναφορές της ΕΥΠ ποιες είναι οι πηγές των πληροφοριών. Εγώ δεν γνωρίζω και δεν θα έπρεπε να γνωρίζω», είπε ο κ.Μητσοτάκης. «Τα πρόσωπα αυτά τα γνωρίζει η διοικητής, η ΑΔΑΕ και ο αρμόδιος εισαγγελέας -παλιά ήταν δύο, τώρα είναι ένας», συνέχισε ο κ.Μητσοτάκης , ενώ την ίδια ώρα άρχισαν διαμαρτυρίες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα από τον κ.Φίλη.

Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι το 2016 υπήρχε πόρισμα της ΕΥΠ που αφορούσε υποθέσεις διαφθοράς στην Αστυνομία, και φέρονται να υπήρχαν συνομιλίες αξιωματικών με τον υπουργό Άμυνας και τη σύζυγό του. Αναρωτιέμαι, ο υπουργός Αμυνας κάνει “νταλαβέρια” με υπόδικο, έχετε την πληροφορία και δεν κάνετε τίποτα; Ας προσέχετε λίγο κύριε Τσίπρα.

Ερχόμαστε στα ερωτήματα που έχετε θέσει κ.Τσίπρα. Δεν πρέπει να εξαιρείται κανείς, δεν ορίζεται ούτε από το Σύνταγμα, ούτε από τον εκτελεστικό νόμο. Κανείς δεν μπορεί να πει κανείς και μάλιστα με βεβαιότητα ότι ορισμένοι δεν μπορούν να λειτουργούν σε βάρος της εθνικής ασφάλειας, από τέτοιους δημιουργούνται ρήγματα στην εθνική ασφάλεια. Εγώ δέχθηκα ότι στην περίπτωση του κ.Ανδρουλάκη φίλτρο δεν υπήρχε. Είμαι ανοιχτός να ακούσω προτάσεις από όλα τα κόμματα και ήδη εμείς κάναμε το πρώτο βήμα. Είμαι ανοιχτός να ακούσω και άλλες προτάσεις για πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας. Αλλά δεν μπορώ να δεχθώ την εξαίρεση βουλευτή, μόνο λόγω της ιδιότητάς του. Με ρωτήσατε και εσείς και ο κ.Κατρίνης μια ερώτηση που ξέρετε ότι δεν μπορώ να απαντήσω. Γιατί παρακολουθήθηκε ο κ.Ανδρουλάκης. Μπορώ να πω ότι η διαδικασία ήταν νόμιμη, αλλά τα φίλτρα που έπρεπε να υπάρχουν δεν ήταν επαρκή. Δεχόμαστε ότι ήταν μια παρακολούθηση που δεν έπρεπε να γίνει. Ο πρωθυπουργός δεν ενημερώνεται από πριν. Γι’ αυτό αντέδρασα όπως αντέδρασα. Θα κληθούν στην εξεταστική όλοι οι αρμόδιοι. Είπε και ο κ.Κουτσούμπας ότι δεν θα υπάρξει αντίρρηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να κληθούν και άλλοι διοικητές. Δε νομίζω να υπάρξουν αντιρρήσεις, έτσι κ.Τσίπρα; Να κληθεί και ο κ.Ρουμπάτης και ο κ.Δραβίλας, να έρθουν όλοι, να μας διαφωτίσουν πως χειρίστηκαν αυτοί τέτοιες λεπτές υποθέσεις.

Σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του, ο πρωθυπουργός είπε: Ο τέως γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ονομαστικά σε δημοσιογράφους, λέγοντας ότι είναι στο pay roll του Μαξίμου. Δεν έχετε αίσθηση του δικού σας παρελθόντος και συναίσθηση των δικώω σας πράξεων. Κλείνω να αναφορά στην ενδιαφέρουσα και τολμηρή παρότρυνσή σας προς την Κ.Ο. της ΝΔ να ρίξει, ουσιαστικά την κυβέρνηση. Κοιτάξτε. Αυτή η ομάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες, νεώτεροι έχουν αποδείξει ότι ο ομάδα της ΝΔ είναι συμπαγής και έτοιμη και δώσει κάθε μάχη. Εάν πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνω την εμπιστοσύνη της βουλής, καταθέστε τώρα πρόταση δυσπιστίας και ελάτε να αναμετρηθούμε. Σας περιμένω, αλλιώς είστε θρασύδειλος πολιτικός. Θα βρείτε απέναντι 157.

Η πρωτολογία Μητσοτάκη
Νωρίτερα, στην πρωτολογία του, ο κ.Μητσοτάκης είχε θέσει το πλαίσιο για την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών, μέσα από τέσσερις αλήθειες που αναδεικνύονται από την υπόθεση της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν δίστασε να παραδεχθεί τα λάθη που έγιναν στην υπόθεση του κ.Ανδρουλάκη και από τα οποία αναδείχθηκαν κενά στο σχετικό πρωτόκολλο, ενώ παράλληλα κατέθεσε στη βουλή ανάρτηση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, ότι και ο κ.Μητσοτάκης είχε πέσει θύμα συνακροάσεων επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν δυνάμει πρωθυπουργός.  Παράλληλα, ο κ.Μητσοτάκης επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση που έχει τηρήσει στην υπόθεση, ζητώντας, μάλιστα, από τον κ.Βαρουφάκη να τοποθετηθεί στη Βουλή επί παλαιότερης καταγγελίας του ότι επί ηγεσίας του κ.Ρουμπάτη στην ΕΥΠ, λειτουργούσε ακόμη και σε βάρος της ίδιας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι πλην του κ.Βαρουφάκη άλλοι τέσσερις υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ (Πανούσης, Κοτζιάς, Λαφαζάνης και Βαλαβάνη) είχαν καταγγείλει ότι ήταν θύματα παρακολουθήσεων.