Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Παρακολουθούσατε πολιτικούς, δημοσιογράφους;

Σφοδρή ήταν η σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τις υποκλοπές. Ο πρωθυπουργός τόσο στην πρωτολογία του όσο και στη δευτερολογία του εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί μέρος της δευτερολογίας του πρωθυπουργού:

«Εσείς θα απαντήσετε: Παρακολουθούσατε επί ημερών σας, με νόμιμες επισυνδέσεις, σε πολιτικούς, δημοσιογράφους ή ανώτατους δικαστές. Εγώ απάντησα δεν ξέρω και δεν πρέπει να ξέρω. Γινόντουσαν ή δεν γινόντουσαν.

Ο Κοντονής λέει ότι κάνατε την ενεργητική δωροδοκία από κακούργημα πλημμέλημα. Όχι ένας τυχαίος υπουργός, ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησής σας. Τι άλλη απόδειξη θέλετε. Κάνατε νταλαβέρια με την ολιγαρχία και εσείς θα μου εξηγήσετε, το βράδυ των ευρωεκλογών είχατε χάσει με 10 μονάδες. Βγήκατε στην τηλεόραση και λέτε προκηρύσσω εθνικές εκλογές. Το είπατε. Και μετά κρατάτε τη βουλή ανοιχτή για μια εβδομάδα. Για να ψηφίσετε ένα ποινικό κώδικα 1000 σελίδων. Ποιους εξυπηρετήσατε. Γιατί;

Η συζήτηση δεν σας έχει πάει όπως θέλετε, γιατί όμως τέτοιος εκνευρισμός, αν δεν σας αρέσει να βγείτε από την αίθουσα. Όταν μιλάτε για συνταγματική εκτροπή να είστε πιο προσεκτικός. Είστε ο άνθρωπος που διορίσατε πρόεδρο του Αρείου Πάγου στις 3 το ξημέρωμα. Έχετε δύο υπουργούς στο ειδικό δικαστήριο. Θα συνιστούσα όταν κάνετε μαθήματα Δημοκρατίας να είστε πιο προσεκτικός προς τη δική μας παράταξη. Να κλείσω με πιο ειδική αναφορά. Γι αυτά που είπε ο γγ του ΚΚΕ. Για τα περί “άθλιων πολιτικών που χρειάζονται άθλιες μεθόδους”. Αν έψαχνα να βρω μια δήλωση που αποτυπώνει τον ορισμό της πολιτικής αθλιότητας είναι το “αν κλέψεις σπίτια γίνεσαι βουλευτής, αν κλέψεις 20 ευρώ θα φας μια σφαίρα”.

 

Μη νομίζετε ότι θα κάνετε ξανά όσα οργανώσατε το Δεκέμβρη του 2008. Χαίρομαι που είπατε ότι έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Φαντάζομαι αυτά είπατε και στον κ. Ντογιάκο. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει τι έγινε στο παρελθόν. Ούτε εγώ, ούτε εσείς, ούτε ο Βαξεβάνης. Και επειδή κάνατε και άλλη αναφορά ότι η δημοσιογραφία οφείλει να ερευνά και η Δικαιοσύνη να αποδεικνύει. Να πετάξουμε τη λάσπη αλλά μετά αν η Δικαιοσύνη αποφανθεί ότι δεν υπάρχει κάτι “δεν βαριέσαι, ποιος θα το θυμάται;”. Έχω κι εγώ απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, να διαλευκάνουν την υπόθεση και να δούμε αν όσα λέγονται και γράφονται είναι ακριβή. Πιστεύω ότι οι πολίτες βγάζουν τα συμπεράσματά τους».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η επίθεση για τις υποκλοπές – Τι είπε για τις Ένοπλες Δυνάμεις
Ο πρωθυπουργός, νωρίτερα, στην πρωτολογία του, σταχυολόγησε τις σημαντικότερες προβλέψεις του νομοσχεδίου. Παράλληλα απηύθυνε ερωτήματα στον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα λίγες ημέρες πριν τις κάλπες του 2019, ισχυριζόμενος παράλληλα πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τον δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ καθώς ο τελευταίος αρνούνταν τα συνεχόμενα αιτήματα επισυνδέσεων από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στα τέλη του Αυγούστου, προανήγγειλα νομοθετική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των υπηρεσιών ασφαλείας και των τηλεπικοινωνιών. Είχα κάνει το αίτημα δεκτό.

Αφού είχε ήδη αντικατασταθεί η ηγεσία της ΕΥΠ και είχε καθιερωθεί διπλός δικαστικός έλεγχος στις νόμιμες επισυνδέσεις. Σήμερα η πολιτεία ολοκληρώνει το βήμα με γενναία θεσμική απάντηση σε μια πρόκληση που δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας. Αναφέρομαι και στη σχέση τεχνολογίας και ιδιωτικότητας. Συνιστά από τις πιο δύσκολες εξισώσεις. Γίνεται πιο σύνθετη όταν προστίθεται η παράμετρος της εθνικής ασφάλειας.

Ζητούμενο είναι μια νέα ισορροπία, που δεν θα αμφισβητεί τα δικαιώματα των πολιτών, παρά μόνο με ασφαλιστικές δικλείδες. Το πλαίσιο προστασίας των τηλεπικοινωνιών νομοθετήθηκε το 1994. Μόλις 1 στους 200 Έλληνες είχε κινητό, το διαδίκτυο δεν υφίστατο, οι υπολογιστές είχαν πολύ μικρές δυνατότητες. Ο όρος κυβερνοασφάλεια ήταν άγνωστος.

Αυτή η πρώτη νομοθεσία έχει παραμείνει ακίνητη. Η πολιτεία έχει δείξει μηδενικά αντανακλαστικά. Η σημερινή έκρηξη της τεχνολογίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εργαλεία από το παρελθόν. Σ’ αυτά έρχεται να απαντήσει το σημερινό νομοσχέδιο. Να οριοθετήσει ένα νέο πεδίο στο οποίο εφεξής καλούνται να κινούνται όλοι. Ιδιώτες και κράτος. Στην ανάγκη καθιέρωσης νέου πλαισίου θεωρώ ότι συμφωνούμε όλοι, ακόμα και όσοι διατυπώνουν ενστάσεις. Τουλάχιστον σ’ αυτό ξεκινούμε από κοινή βάση.

Κοινή βάση θα πρέπει να αποτελεί μια παραδοχή ακόμα. Ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να εμποδίζει την ασφάλεια κρίσιμων βραχιόνων του κράτους όπως η ΕΥΠ ή η αντιτρομοκρατική. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα σε κάποιο ουδέτερο σημείο του κόσμου. Γειτονεύει με πολλούς κινδύνους, ορατούς σε όλους. Η θέση μας στο γεωγραφικό χάρτη απαιτεί εγρήγορση. Η ασφάλεια είναι προτεραιότητα.

Παρακολούθησα τη συζήτηση στις επιτροπές. Θα ήθελα να αναφέρω τις επτά μεγάλες τομές που επιφέρει. Όχι μόνο γιατί αναβαθμίζουν τη λειτουργία της ΕΥΠ αλλά γιατί κάποιες από τις προβλέψεις καθιστούν τη χώρα πρωτοπόρα στην Ευρώπη. Με εμβληματική την καθολική απαγόρευση εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών. Πάμε να δούμε τις τομές:

1. Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικα του διοικητή της ΕΥΠ: Από εδώ και στο εξής διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός. Οι υποδιοικητές περιορίζονται σε δύο. Κατά συνέπεια ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ. Παράλληλα συστήνεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπείας. Αποκτά και η ΕΥΠ μονάδα εσωτερικού ελέγχου, ως πρόσθετη ασπίδα απέναντι σε τυχόν κρούσματα παράβασης καθήκοντος.

2. Γίνεται πιο αυστηρός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Λόγος εθνικής ασφάλειας θα είναι μόνος αυτός που συνδέεται με την Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική της χώρας και την προστασία των κρίσιμων εθνικών υποδομών. Η κυβέρνηση έκανε δεκτή τη συνολική παρατήρηση ότι πρέπει ο ορισμός να γίνει πιο αυστηρός.

3. Τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε άρση του απορρήτου. Θα μπορεί να τη ζητά μόνο η ΕΥΠ και η αντιτρομοκρατική και όχι άλλες αρχές. Το αίτημα πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια την αναγκαιότητα της άρσης. Και όταν η άρση αφορά αιρετά πρόσωπα, τότε θα πρέπει να συνοδεύεται από την έγκριση του τρίτου πολιτειακού θεσμού της χώρας. Του προέδρου της Βουλής.

4. Η ενημέρωση όποιου τυχόν τίθεται σε νόμιμη παρακολούθηση, θα πληροφορείται αυτή μετά την παρέλευση τριών ετών. Θα το κρίνουν δύο εισαγγελείς και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ. Υπάρχουν δύο χώρες με μεγαλύτερη χρονική περίοδο που μεσολαβεί. Λάβαμε υπόψη μας μια σειρά από σχόλια που ζητούσαν να αφαιρέσουμε το διοικητή της ΕΥΠ. Προσθέσαμε έναν εισαγγελέα ώστε να μη συμμετέχει κανένα πρόσωπο από αυτά που είχαν εμπλοκή στη διαδικασία της άρσης. Η διαδικασία θα πρέπει να τηρεί ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Όλα τα αρχεία να ψηφιοποιούνται και σε περίπτωση διαφωνίας θα καταγράφεται η άποψη της μειοψηφίας.

5. Το ίδιο το πρωτόκολλο που προανέφερα. Καταργεί την υποχρεωτική μεν, αλλά χωρίς χρονική προθεσμία της καταστροφής του υλικού της επισύνδεσης. Ο φάκελος με το υλικό της τεκμηρίωσης της επισύνδεσης θα καταγράφεται μετά από μια δεκαετία. Με το περιεχόμενο του αρχείου και το πρόσωπο που αποφάσισε την επισύνδεση. Θα επαναλάβω κάτι στο οποίο αναφέρθηκε εξ’ αρχής. Αντιλαμβάνομαι τη δημοκρατική ευαισθησία που εγείρει το θέμα. Όμως θα πρέπει να συνοδεύεται και από εθνική ευαισθησία κύριοι της αντιπολίτευσης. Δεν μπορεί η δημοσίευση να γίνεται ανεύθυνα.

6. Απαγορεύεται πλήρως η χρήση κακόβουλων λογισμικών. Η λειτουργία τέτοιων λογισμικών στο εξής θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει ως δέκα έτη κάθειρξη. Αλλά και η εμπορία και η κατοχή επανέρχονται στον ποινικό κώδικα, απ’ όπου εξοβελίστηκε λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2019. Μόνο το κράτος θα έχει το δικαίωμα απόκτησης τέτοιων λογισμικών που θα πρέπει να εγκρίνει το δικαστήριο. Θέτουμε καθολικά εκτός νόμου την ιδιωτική χρήση τέτοιων συστημάτων. Οχυρώνουμε την κυβερνοασφάλεια με δύο πτυχές της έβδομης τομής

7. Συνενώνουμε όλες τις σχετικές δυνάμεις. Ενσωματώνουμε δώδεκα ενωσιακές κατευθύνσεις που προστατεύει την ιδιωτικότητα.

Η σύντομη αναφορά στις νέες ρυθμίσεις αποτυπώνει την πληρότητα της παρέμβασής μας. Παρέμβαση που ξεπερνά κενά στη δράση. Αμέσως μόλις εντοπίστηκαν τις αναγνώρισα και δεσμεύτηκα να τις διορθώσω. Εισάγει αποτρεπτικά μέτρα που θα γίνουν οδηγός σε ολόκληρη την Ευρώπη. Περιλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις των κομμάτων. Αποκρυσταλλώνει αρκιβέστερα τη σημασία της εθνικής ασφάλειας. Δεν πρόκειται για διεύρυνση της έννοιας αλλά για ακριβή περιγραφή της. Στον ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο μας, οι απειλές δεν εξαντλούνται σε απειλές άλλων κρατών. Παίρνουν τη μορφή ασύμμετρων απειλών.

Αποτελεί η διοχέτευση από κέντρα του εξωτερικού, ψευδών ειδήσεων; Έχουμε δει πού μπορεί να οδηγήσει τις δημοκρατίες μας τέτοια προπαγάνδα. Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα μιας χώρας από οργανωμένες μεταναστευτικές εισβολές; Ή από άλλες παγίδες με στόχο τη διάβρωση της ομαλότητας. Το περιεχόμενο της εθνικής ασφάλειας δεν είναι στατικό. Γι αυτό και παντού στον κόσμο γίνεται αυτή η συζήτηση. Το ζητούμενο είναι η εναρμόνιση των αγαθών της εθνικής ασφάλειας και των ατομικών δικαιωμάτων. Συνυπάρχουν και αυτή τη συνύπαρξη υπηρετεί το νομοσχέδιο.

Είναι σημαντικό για να χωρέσει στο κλειστό περιβάλλον των τοξικών θυμών που το συνοδεύουν. Οι χώρες στην Ευρώπη αμύνονται στον πληθωρισμό, κάποιοι στην Ελλάδα κατεσκευάζουν τον δικό τους πληθωρισμό. Πληθωρισμός από αλλεπάλληλες λίστες παρακολουθήσεων. Το εβδομαδιαίο σίριαλ αθλιότητας περιλαμβάνει ηθοποιούς, πολιτικούς, συζύγους, τηλεπερσόνες. Χωρίς ποτέ να δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς.

Το βάρος της απόδειξης το έχει αυτός που κατηγορείται; Όχι αυτός που κατηγορεί; Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη Novartis. Συκοφάντησαν δέκα πολιτικούς – δεν είχατε ποτέ τα κότσια να ζητήσετε μια συγγνώμη- φτάσανε μάλιστα να ισχυριστούν τα φιλικά σας μέσα ότι στο Μάτι σώθηκε η γυναίκα του Πιερρακάκη γιατί τον εντόπισε το Predator.

Η κ. Γεροβασίλη συνέδεσε και την υπεξαίρεση των χρημάτων της με το Predator. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Χωρίς την παραμικρή απόδειξη που εκτοξεύονται σε μια περίοδο που οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιότητες. Να το πω διαφορετικά, όταν όλοι προσπαθούμε να κάνουμε πιο ανεκτή την καθημερινότητα με αυξήσεις, επιδοτήσεις, το καλάθι του νοικοκοιριού στήνεται καλάθι αθλιότητας και μπλέκεται και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Είναι το τελευταίο σκαλί στην αθλιότητα. Όλα έχουν ένα όριο. Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που αρχίζει το πατριωτικό καθήκον. Στο πεδίο αυτό δεν θα σας επιτρέψουμε παιχνίδια. Και σίγουρα δεν θα αφήσω τα αντιπολιτευτικά τερτίπια στην Ελλάδα να γίνονται θέματα σχολιασμού στον τουρκικό Τύπο. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πόσο τιμά τους ένστολους. Πόσο φροντίζει έμπρακτα για να έχουν τα μέσα να κρατούν ασφαλή την πατρίδα. Δεν πρόκειται να δεχθούμε μαθήματα από αυτούς που διαφώνησαν με όλες τις αμυντικές συμφωνίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο εθνικός συκοφάντης που δημοσιοποιεί κάθε εβδομάδα και καινούργια λίστα, τώρα σκέφτεται τον πραγματικό του στόχο. Την εγκυρότητα των εκλογών, την κορυφαία κατάκτηση της μεταπολίτευσης. Δικαιώνονται όσοι πίστευαν ότι ο Τσίπρας θα ψάξει τρόπο να δικαιολογήσει την ήτττα του. Ταυτόχρονα θα συνεχίσετε να δηλητηριάζεται το πολιτικό κλίμα. Αναγκαιότητα της χώρας η σταθερότητα και η συνέχεια της χώρας.

Ακούστε και τις δικές μου ερωτήσεις:

Γιατί συνδέετε τις νόμιμες επισυνδέσεις με άγνωστα λογισμικά που μπορούν να ενεργοποιηθούν από οποιονδήποτε. Ποιες άλλες παρακολουθήσεις γινόντουσαν επί των ημερών σας εκτός από του κ. Πιτσιόρλα; Ήταν ενεργό το λογισμικό Pegasus από το 2016, όπως έχει αποδειχθεί; Μήπως χρησιμοποιήθηκε και σε πολιτικούς σας αντιπάλους; Γιατί αλλάξατε το 2018 τον νόμο και αφαιρέσατε το δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ για να διευκολύνετε τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Δεν θα σας διαβάσω τοποθέτηση στελέχους της ΝΔ. Τι λέει ο Αλιβιζάτος: Υπήρχε και δεύτερος εισαγγελέας, ο εισαγγελέας εφετών που κατήργησε με νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί υπήρχε ο εισαγγελέας που αρνείτο να υπογράφει τα σωρηδόν αιτήματα επισυνδέσεων που έστελνε ο Ρουμπάτης. Πλέον η μόνη εγγύηση ήταν ο ένας.

Γιατί πέντε μέρες πριν τις εθνικές εκλογές, αλλάξατε τον ΠΚ για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής. Γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής κατασκοπευτικών υλικών. Ποιους αθωώνατε ετεροχρονισμένα και σε ποιους επιτρέπατε να συνεχίσουν τη δράση τους. Κάποια στιγμή θα απολογηθείτε γι αυτόν τον ΠΚ.

Να φρεσκάρω τη μνήμη σας. Ευρωεκλογές του 2019, 15 μέρες πριν έχετε κάνει μια δήλωση δεν χάνω από το Μητσοτάκη ούτε μια στο εκατομμύριο. Μετά βγήκατε είπατε “άκουσα το μήνυμα της κάλπης”. Αλλά δεν κάνατε αυτό. Κρατήσατε τη βουλή ανοιχτή για να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο. Το νέο Ποινικό Κώδικα. Πόσες αμαρτίες σας ξεπλύνατε με τον Ποινικό Κώδικα. Τι άλλο θα βρούμε; Με αυτό τον τρόπο δεσμεύσατε τη δικαιοσύνη σε ελαστικό πλαίσιο ποινών για όσους έχουν διαπράξει τέτοιες πράξεις.

Ποιους επιθυμούσατε να ξεπλύνετε; Εμείς κάναμε τις παρακολουθήσεις και από υπερβολική καλοσύνη ψηφίσατε διάταξη για να μας ξεπλύνετε μήπως; Αν ψάχνετε σενάρια κατασκοπείας διαβάστε λίγο τον Τζον Λε Καρέ. Να είμαι ειλικρινής. Πιστεύω ότι με το σημερινό νομοσχέδιο δείχνουμε πώς μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά από τον γκρίζο κόσμο του παρελθόντος αναγνωρίζοντας και δικές μας αστοχίες. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στο παρελθόν για να ψαρέψουμε οφέλη στα θολά νερά του. Το χθες είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Και τουλάχιστον αν συμφωνήσουμε σε κάτι είναι ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.

Το αύριο όμως είναι στα δικά μας χέρια και πιστεύω ότι κανείς δεν έχει άλλοθι ώστε να μην ψηφίσει επί της αρχής, ας διατυπώσει επιφυλάξεις, το νέο πλαίσιο που έρχεται προς έγκριση. Το νομοσχέδιο απαντά σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν στο δημόσιο διάλογο. Προέκυψε ζήτημα στη λειτουργία της ΕΥΠ; Ναι. Χρειαζόντουσαν δικλείδες ασφαλείας; Προφανώς. Καθιερώνονται τώρα. Τέθηκε θέμα ενημέρωσης; Ναι, κρίναμε ότι πρέπει να οριστεί στα τρία χρόνια. Λειτουργούν κακόβουλα λογισμικά; Παντού. Στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Ενισχύουμε τις τεχνολογικές μας ικανότητες για να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά. Η κυβέρνηση είδε ένα πρόβλημα και το διορθώνει όχι μόνο με απόδοση προσωπικών ευθυνών αλλά και θεσμικά.

Αν τελικά καταψηφίσετε λέτε όχι σε όλα τα παραπάνω. Λέτε όχι στη διαφάνεια. Λέτε όχι στην απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών. Αντικειμενικά είμαστε σε προεκλογικό χρόνο, λίγοι μήνες μας χωρίζουν από τις κάλπες. Το πολιτικό ημερολόγιο είναι πιο πυκνό, να μην το επιβαρύνουμε με τοξικότητα. Θα επιμείνω στο διάλογο για τα αληθινά, τα μεγάλα, τα κρίσιμα.

Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε. Δεν ξέρω αν όλες οι θεωρίες συνωμοσίας θα σας βοηθήσουν να διασωθείτε την επόμενη ημέρα. Καλό θα ήταν στην προσπάθεια να δικαιολογήσετε την ήττα μη σύρετε στο βούρκο τη Δημοκρατία μας. Να γυρίσουμε σελίδα με το σημερινό νομοσχέδιο».