Μόνο ο όψιμος ΣΥΡΙΖΑ αγκάλιασε πραγματικά τα μνημόνια

304

Κάνοντας αναδρομή της θητείας του που λήγει ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ εκτιμά ότι καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν ενστερνίσθηκε πραγματικά τα προγράμματα διάσωσης. Με εξαίρεση την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επί μια εξαετία ήταν επικεφαλής του Euro Working Group ο Αυστριακός Τόμας Βίζερ και έζησε από κοντά όλους τους κλυδωνισμούς της ευρωκρίσης. Σε συνέντευξη επί τη αποχωρήσει του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung απαντά στο ερώτημα, αν η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της μετά τον Αύγουστο, οπότε λήγει το τρίτο πακέτο διάσωσης. 

«Είμαστε πεπεισμένοι» λέει «ότι μετά από μια οκταετία με προγράμματα προσαρμογής η Ελλάδα δεν μπορεί μόνο να σταθεί στα πόδια της, αλλά είναι κιόλας υποχρεωμένη. Γιατί τα προγράμματα αυτά μακροπρόθεσμα είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τη νομιμοποίηση του εγχώριου πολιτικού συστήματος. Βεβαίως οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών δεν μετέτρεψαν τη Ελλάδα σε Ελβετία ή Λουξεμβούργο, ωστόσο απάλειψαν τις χοντρές ανισορροπίες και τα λάθη.»

Η έκπληξη τηςτελευταίας χρονιάς

«Αυτή είναι δουλειά των πολιτικών και των πολιτών της κάθε χώρας» απαντά ο Βίζερ. «Θα πρέπει να ασκήσουν αυτοκριτική και να αναζητήσουν τις αιτίες της κρίσης. Από όλες τις χώρες της κρίσης αυτό το πέτυχε καλύτερα η Ιρλανδία. Καλά προχώρησε το πράγμα και στην  Ισπανία, κάπως λιγότερο καλά στην Πορτογαλία και την Κύπρο. Στην Ελλάδα όμως δεν το βλέπουμε ακόμα. Εκεί υπάρχει η τάση να αποδίδονται οι ευθύνες στους ξένους. Μόνο όμως όταν μια κυβέρνηση ενστερνισθεί τους στόχους ενός προγράμματος, μπορεί να λειτουργήσει και η εφαρμογή του και να εξηγηθεί πειστικά στους πολίτες η αναγκαιότητά του… Αυτό δεν συνέβη στην Ελλάδα, με καμιά κυβέρνηση. Τα πράγματα βελτιώθηκαν ανέλπιστα μόνο τον τελευταίο χρόνο.»Ο Τόμας Βίζερ ομολογεί ότι τα προγράμματα διάσωσης μπορούν να πετύχουν επιδιορθώσεις του υπάρχοντος συστήματος, όχι όμως και να προχωρήσουν σε πραγματικά βαθιές τομές στην κοινωνία. Και ποιος μπορεί να πετύχει σε μια χώρα τέτοιες τομές και ουσιαστικές αλλαγές;

Αντίθετα ο Τόμας Βίζερ θυμάται με δέος την πρώιμη φάση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με διαπραγματευτή τον Γιάνη Βαρουφάκη. Για την ιστορία:

«Αυτό που θυμάμαι εντονότερα είναι ότι ο Βαρουφάκης μονολογούσε υπερβολικά και δεν ενδιαφερόταν για διάλογο. Αυτό εξηγείται και από το ότι εξαρχής ακολουθούσε τη στρατηγική να μην καταλήξει σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Κι αυτό με σκοπό την τελευταία στιγμή και χάρη στον πανικό που θα δημιουργούνταν να αποσπάσει πολλά χρήματα χωρίς όρους. Επρόκειτο για μια λανθασμένη τακτική που κόστισε στον ελληνικό λαό πολύ χρήμα, ανάπτυξη και απασχόληση.»

Εκλογές χωρίς ιταλικό ταμπεραμέντο

«Η διαφορά στις τιμές αποδόσεων των ομολόγων Γερμανίας και Ιταλίας βρίσκεται στο καθησυχαστικό 1,3%, κι ας δίνουν οι δημοσκοπήσεις σχεδόν 30% στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Γκρίλο, 12 με 13 τοις εκατό στη Λέγκα  και 16 με 18 τοις εκατό στη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι. Κι αυτό οφείλεται σε μια ασυνήθιστη για προεκλογικές περιόδους εξέλιξη. Συνήθως τα αντίπαλα κόμματα ξεσπαθώνουν ρητορικά όσο πλησιάζει η κάλπη. Στην Ιταλία λοιπόν γίνεται το αντίθετο. Όλοι σχεδόν καταβάλλουν προσπάθειες να είναι πιο ήπιοι απ’ ότι πριν.»Οι Ιταλοί προσέρχονται σε τέσσερις εβδομάδες στην κάλπη και λόγοι να ανησυχεί η υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί: το υψηλό δημόσιο χρέος, οι αντι-Ευρωπαίοι λαϊκιστές του Μπέπε Γκρίλο, η Λέγκα του Βορρά που είναι φίλη της γαλλικής ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν ή το αειθαλές της ιταλικής πολιτικής, ο επανερχόμενος Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ανησυχίες επί ανησυχιών που όμως φαίνεται πως δεν σκοτίζουν καθόλου τις αγορές, σημειώνει στην ανάλυσή της η Tageszeitung του Βερολίνου.

Το Κίνημα διέγραψε από το πρόγραμμά του το δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ, οι άνθρωποι του Μπερλουσκόνι διαδίδουν ότι παρά την προεκλογική συνεργασία ο Καβαλιέρε δεν πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση με τη Λέγκα, και κανείς δεν πιστεύει τον Ματέο Ρέντσι της κεντροαριστεράς ότι ουδέποτε θα συνεργαζόταν με έναν Μπερλουσκόνι. Το συμπέρασμα της Tageszeitung: Χάος και αστάθεια δεν πρόκειται να υπάρξουν στην Ιταλία. Τα κόμματα ξέρουν ότι η 4η Μαρτίου δεν θα αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Κι αντί να ακονίζουν τα σπαθιά τους έβγαλαν τα όργανα προετοιμάζοντας τις μελλοντικές κυβερνητικές παστάδες.

 

Πηγή DW