Μονοκλωνικά αντισώματα: Αναποτελεσματικά στις μεταλλάξεις

393

Αυτό φαίνεται από το δημοσίευμα στον Guardian.

 

Τα μονοκλωνικά αντισώματα φαίνεται πως αποδεικνύονται αναποτελεσματικά έναντι των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, όπως εκείνες που έχουν εμφανιστεί στη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Guardian.

Υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τις φαρμακευτικές αυτές αγωγές κατά της Covid-19 που προς το παρόν βρίσκονται στο στάδιο των δοκιμών. Ένα από αυτά, εκείνο της Regeneron, χορηγήθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ και ίσως έπαιξε ρόλο στην γρήγορη ανάρρωσή του.

Εντούτοις, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, και τα τρία σκευάσματα, της Regeneron, της Eli Lilly και της GlaxoSmithKline, αποτυγχάνουν κατά μιας ή περισσότερων από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον Νικ Κάμακ, επιστήμονα στην εταιρεία Wellcome, η θεραπεία με αντισώματα έχει πολλά πλεονεκτήματα, είναι ασφαλής και στα πρώτα στάδια της ασθένειας είναι πολλά υποσχόμενη.

Ωστόσο, μετά την εμφάνιση των νέων στελεχών του κορωνοϊού, «ειδικά αυτά από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική», άλλαξαν αυτά τα δεδομένα, και ο «η πρωτεΐνη-ακίδα μπορεί να ξεφύγει από τα αντισώματα».

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι οι θεραπείες με αντισώματα και όλες οι ελπίδες που δημιούργησαν, είναι χαμένες μπροστά στις μεταλλάξεις από την Βραζιλία και τη Νότια Αφρική»
, δήλωσε.

Η θεραπεία της GlaxoSmithKline αποδίδει έναντι των παραπάνω στελεχών, αλλά δεν είναι αποτελεσματική όσον αφορά την βρετανική παραλλαγή. Ο Καμάκ θεωρεί ότι καθώς ο ιός διαρκώς μεταλλάσσεται, δεν θα είναι αποτελεσματική για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα φάρμακα, πάντως, εξακολουθούν να λειτουργούν ενάντια στον αρχικό ιό και δομικάζονται στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Προς το παρόν υπάρχουν περιορισμένα δημοσιευμένα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τα μονοκλωνικά αντισώματα. Περισσότερες δημοσιεύσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.