Moody’s: Μείωση κατά 2,2% στην εκτίμηση ανάπτυξης της Ελλάδας

466
Moody's

Ανάπτυξη 3%, μειώνοντας την εκτίμησή της από 5,2% βλέπει το 2022 στην Ελλάδα η Moody’s ενώ εστιάζει και στις επιπτώσεις για τη χώρα μας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η ελληνική οικονομία εισήλθε στο 2022 με μια ιδιαίτερα ισχυρή δυναμική και οι δείκτες υψηλής συχνότητας και κλίματος υποδεικνύουν μια διαρκή ανάκαμψη προτού υπάρξει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η σύγκρουση στα ουκρανικά εδάφη προκάλεσε μια δραστική αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό περιοριστικό παράγοντα αναφορικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές για φέτος.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος της σύγκρουσης και των επακόλουθων κυρώσεων στην ελληνική οικονομία είναι αβέβαιος και εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση. Σε αυτό το πλαίσιο, η Moody’s μείωσε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για φέτος στο 3% από 5,2%.

Η άμεση έκθεση της Ελλάδας στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι σχετικά περιορισμένη. Η Ρωσία αντιπροσώπευε μόλις το 2% περίπου τόσο των αφίξεων τουριστών όσο και των ταξιδιωτικών εισπράξεων πριν από την πανδημία.

Επιπλέον, το ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία και την Ουκρανία ανέρχεται μόλις στο 1%. Ωστόσο, ενώ το ποσοστό των εισαγωγών από την Ουκρανία είναι επίσης αμελητέο στο 0,6%, οι εισαγωγές από τη Ρωσία (κυρίως πετρέλαιο και φυσικό αέριο) αντιπροσωπεύουν το 9,5% των συνολικών εισαγωγών της Ελλάδας.

Οι επιπτώσεις του πολέμου

Αν και ο αμερικανικός οίκος θεωρεί απίθανη μια ενδεχόμενη γενική απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από την ΕΕ, θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην Ελλάδα επειδή (1) το ενεργειακό της μείγμα κυριαρχείται από το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου (51%) και το φυσικό αέριο (22%), και τα δύο εξαρτώνται πλήρως από τις εισαγωγές, και (2) περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της χώρας, το 11% των εισαγωγών αργού πετρελαίου και το 49% των εισαγωγών διυλισμένου πετρελαίου προέρχονται από τη Ρωσία.

Επιπλέον, οι υψηλές τιμές ενέργειας θα διόγκωναν σημαντικά την αξία αυτών των εισαγωγών. Αυτό ισχύει και για το σιτάρι καθώς πάνω από το 25% των εισαγωγών σιταριού στην Ελλάδα προέρχεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Ευρύτερα, μια περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη.

Το μέγεθος των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της κρίσης.

Η μετάδοση των επιπτώσεων στον υπόλοιπο κόσμο μπορεί να γίνει μέσω πολλών διαύλων, όπως οι κρίσεις των τιμών των εμπορευμάτων σε μια εποχή που ο πληθωρισμός είναι ήδη υψηλός, οι περιορισμοί της προσφοράς και οι οικονομικές επιπτώσεις από τις σαρωτικές νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών καθώς και οι πιθανές πρόσθετες προκλήσεις ασφαλείας σε ένα σενάριο κλιμακούμενης ή ευρύτερης στρατιωτικής σύγκρουσης ή μέσω κυβερνοεπιθέσεων.

Πηγή: powergame.gr