Μπλόκο Βουλγαρίας για την ένταξη Σκοπίων και Αλβανίας στην ΕΕ

222

Σε έναν παρατεταμένο πολιτικό μαραθώνιο μετατρέπεται η διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, με την Αλβανία και τα Σκόπια να δίνουν τη μάχη τους να μπουν στην ευρωπαϊκή κοινότητα, ενώ τα εμπόδια μέσα κι έξω από την ΕΕ πολλαπλασιάζονται.

Τα Δυτικά Βαλκάνια παραμένουν στην πρώτη γραμμή της Ενωσιακής προοπτικής με μια προσπάθεια να καρποφορήσει η πρόοδος των τελευταίων χρόνων με κράτη όπως η Αλβανία και η Β. Μακεδονία. Οι εντάσεις όμως δεν λείπουν στην παραδοσιακή «πυριτιδαποθήκη» της Ευρώπης καθώς οι εθνοτικές αντιπαραθέσεις, η πολιτική αστάθεια και η διαθφορά παραμένουν χαρακτηριστικά στοιχεία στην περιοχή. Ενώ το Κρεμλίνο δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να ασκεί πιέσεις σε κράτη όπως η Σερβία όπου υπάρχει σημαντική φιλορωσική παράδοση.

Πλέον για οποιαδήποτε εξέλιξη σε επίπεδο ΕΕ, η Ουκρανία και ο πόλεμος με τη Ρωσία θα έχουν καθοριστική επίδραση. Ειδικά για τη διεύρυνση της ΕΕ αυτό θεωρείται δεδομένο στα αρμόδια επιτελεία. Οι Ουκρανοί επιμένουν ότι η απόκτηση του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας για την ΕΕ θα δώσει ώθηση στην εξωτερική πολιτική της χώρας, την διπλωματική της ισχύ αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, όπου το Κίεβο πασχίζει να δώσει ευρωπαϊκή προοπτική στους Ουκρανούς με την ένταξη στην ΕΕ έστω και αργά.

Ήδη από την έναρξη του πολέμου, η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία κατέθεσαν αίτημα στην ΕΕ για ένταξη, προκαλώντας μια ταυτόχρονη χαρά και ανησυχία στους Ευρωπαίους. Από τη μία, η κίνηση από πλευράς των τριών κρατών έδωσε μια αναγκαία ώθηση στην γεωπολιτικά πληγμένη ΕΕ ότι μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ασφάλειας και πόλο προσέλκυσης κρατών σε σύνθετες συνθήκες.

Από την άλλη όμως δεν έλειψε και η ανησυχία στις Βρυξέλλες για το πώς στην πράξη θα προχωρήσει η ένταξη και μέχρι πού θα τεντώσει το σκοινί η Ένωση, στην διεύρυνσή της χωρίς να προκαλέσει άνευ προηγουμένου ρήγμα στην ασφάλειά της. Πόσο ήσυχος θα είναι ο Πούτιν αν η ΕΕ μεγαλώνει γύρω του και πόσο μάλλον με κράτη μέλη που θεωρεί ότι ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της ή διατηρεί σημαντικά ερείσματα, όπως στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη;

Τι συμβαίνει με Αλβανία και Σκόπια – Γιατί καθυστερούν;

Μπορεί η ΕΕ να ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους στους Ουκρανούς ότι η διαδικασία ένταξης θα πάρει χρόνια, ακόμα κι αν τα θεσμικά όργανα πιέζουν τις κυβερνήσεις να πάρουν θέση για συμφωνία στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και στα Δυτικά Βαλκάνια τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα έδωσε συνέντευξη στο Politico και υπογράμμισε ότι δεν περιμένει από την ερχόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και κατηγόρησε ευθέως τη Βουλγαρία.

Όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν τον Μάρτιο του 2020 να δώσουν στην Αλβανία και τα Σκόπια το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει αφού η Βουλγαρία επέμεινε ότι ήθελε εγγυήσεις από τα Σκόπια σε διμερείς διαμάχες που αφορούν τη γλώσσα, την ιστορία και την ταυτότητα.

Παρ’όλο που το μπλόκο της Βουλγαρίας ισχύει μόνο για τα Σκόπια, η ΕΕ προχωρά από κοινού τις υποψηφιότητες για ένταξη της Αλβανίας και των Σκοπίων. Επομένως η Αλβανία είναι ουσιαστικά και αυτή μπλοκαρισμένη, σημειώνει το Politico.

Η ΕΕ έδωσε το καθεστώς υποψήφιας χώρας στα Σκόπια το 2005 και στην Αλβανία το 2014, ωστόσο δεν κατάφερε καν να ξεκινήσει συνομιλίες με καποια από τις δύο χώρες.