Μύθοι και αλήθειες για τις θερμίδες που έχει το κρασί

Πρώτον και κυριότερο, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Ενώ οι υδατάνθρακες (σάκχαρα) έχουν περίπου τέσσερις θερμίδες ανά γραμμάριο, το αλκοόλ μεταφράζεται σε περίπου επτά θερμίδες ανά γραμμάριο, γεγονός που το καθιστά σημαντικά πιο πλούσιο σε θερμίδες. Εξαιτίας αυτού, τα κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τείνουν να είναι υψηλότερα σε θερμίδες.

Δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι η ζάχαρη. Στα ξηρά κρασιά, τα υπολειμματικά σάκχαρα είναι αυτά που παραμένουν στο κρασί μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης. Στα γλυκά κρασιά προστίθενται σάκχαρα μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης ή αυτή διακόπτεται με την προσθήκη αλκοόλης, αφήνοντας ποσότητα αλκοόλης που δεν ζυμώνεται. Στα λιαστά κρασιά, τα συμπυκνωμένα σάκχαρα του σταφυλιού είναι περισσότερα από όσα μετατρέπονται σε αλκοόλη κατά τη ζύμωση με αποτέλεσμα να παραμένουν στο κρασί μετά την ολοκλήρωσή της. Λογικό είναι τα γλυκά κρασιά να έχουν αυξημένη ποσότητα σακχάρων και συνεπώς περισσότερες θερμίδες από ότι τα ξηρά. Από κει και πέρα, στα ξηρά κρασιά υπάρχουν σχετικά μικρές διακυμάνσεις αναλόγως των υπολειμματικών σακχάρων που περιέχονται σε αυτά.

Τυπικά, ένα ποτήρι κρασί των 150 ml μπορεί να περιέχει 100 – 300 θερμίδες ανάλογα με τον τύπο, την ποικιλία, την προέλευσή του και το στυλ του.

Κατά βάση, τα λευκά ξηρά κρασιά έχουν τις λιγότερες θερμίδες καθώς τείνουν να έχουν σχετικά χαμηλά επίπεδα αλκοόλ και υπολειμματικών σακχάρων. Ακολουθούν τα ροζέ ενώ τα κόκκινα τείνουν να έχουν περισσότερες θερμίδες.

Τα γλυκά κρασιά αντιμετωπίζονται ξεχωριστά καθώς συνήθως οι αυξημένες ποσότητες σακχάρων τα κατατάσσουν στις υψηλότερες θέσεις περιεκτικότητας θερμίδων.

Βέβαια, αν και μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αρκετές φορές κάποια γλυκά κρασιά έχουν λιγότερες θερμίδες από ξηρά κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλ.

Μικρά Μυστικά

1. «Κέρδισε» τις θερμίδες του κρασιού που θα πιείς.

Ο τρόπος είναι απλός και σχετικά γνωστός. Βάλε το περπάτημα στην καθημερινότητα σου! Συγκεκριμένα αν περπατάς λίγο νωρίς το απόγευμα ενισχύεται ο μεταβολισμός και παράλληλα κόβεται η όρεξη. Έτσι μετά μπορείς να απολαύσεις χωρίς τύψεις το κρασί σου, το οποίο, σημειωτέων, ενισχύει και αυτό το μεταβολισμό!

2. Μην πίνεις πριν το φαγητό

Ο γενικός κανόνας είναι πως αν καταναλώσεις αλκοόλ μισή ωρα πριν το γεύμα, σου ανοίγει η όρεξη οπότε τρως περισσότερο. Οπότε καλό είναι να απολαμβάνεις το κρασί σου παράλληλα με το γεύμα σου, σαν συνοδευτικό.

3. Γιατί να πιεις κόκκινο ξηρό κρασί

Εκτός από τη ρεσβερατρόλη και τα αντιοξειδωτικά στο κόκκινο κρασί, αποδεικνύεται ότι περιέχεται επίσης μια χημική ουσία που ονομάζεται ελλαγικό οξύ, το οποίο σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Oregon State University φαίνεται πως εμποδίζει την ανάπτυξη καινούργιων λιποκυττάρων. Στην πραγματικότητα, τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της παχυσαρκίας και συναφών διαταραχών του μεταβολισμού, όπως η κίρρωση του ήπατος.

4. Ένα ποτήρι κρασί μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ινσουλίνης

Ακούγεται τρελό, αλλά η έρευνα δείχνει πως το βραδινό σας κρασάκι μπορεί πραγματικά να αποτρέψει τον διαβήτη. Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Η αιθανόλη, ή αλλιώς  το αλκοόλ που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά, στην πραγματικότητα βελτιώνει την αντίδραση του οργανισμού μας στην ορμόνη ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος και επομένως και τις κρίσεις για γλυκό ή μακαρόνια που μας πιάνουν. Σύμφωνα με μια μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard, ένα με δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 36%!

Συμπέρασμα: Το κρασί – ιδιαίτερα το ξηρό λευκό για την άνοιξη και το καλοκαίρι – μπορεί σε μετρημένες ποσότητες να συνοδεύσει τα γεύματα της δίαιτάς μας χωρίς να επιβαρύνει σημαντικά σε θερμίδες τη διατροφή μας.