Να τον ακούτε τον Ρουβίκωνα

343

«Στις 4 Φλεβάρη μπορεί να χυθεί αίμα. Καποιοι θα κρατάνε “σφουγγαρίστρες” και κάποιοι άλλοι μαχαίρια. Αλλοι θεωρούν ότι “θα είναι η μέρα τους” και κάποιοι άλλοι θέλουν “να περάσει η μέρα χωρίς απώλειες”. Θα δείξει.. Με πολύ θόρυβο και μάλλον με μεγάλο κόστος για όλους», γράφει στο λογαριασμό του στο faceboo ο Γιώργος Καλαϊτζίδης, τον οποίο κάποια ΜΜΕ έχουν εσχάτως ανακαλύψει ως «ηγετικό στέλεχος» του Ρουβίκωνα. 

Έχουμε κάθε λόγο να τον πάρουμε στα σοβαρά και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι θέλει να πει. Αν μη τι άλλο, ο Ρουβίκωνας έχει καταλάβει τη θέση του ανάμεσα στους παίκτες της δημόσιας σφαίρας και τίποτα δεν δείχνει ότι η ισχύς και η επιδραστικότητά του αποτελούν παροδικά φαινόμενα. Συνεπώς, πριν ή αφού ξεχαρμανιάσουμε με καταγγελίες και αγανάκτηση, ας ακούσουμε τι λέει ο σύντροφος, μήπως αντιληφθούμε και (κάποια από) τα κίνητρά του. Μπορεί και να εκπλαγούμε.

Ο κος Καλαϊτζίδης δεν λέει «μην πάτε» – κι ας μην απαντά σε φίλο του που ρωτά στα σχόλια αν προτρέπει τους αναγνώστες του να μην κατέβουν στο δρόμο. Δεν λέει όμως και «κατεβείτε». Μια πρώτη σκέψη που περνάει από το μυαλό είναι ότι ο Ρουβίκωνας επιχειρεί να προστατεύσει τον σπόνσορά του, δηλαδή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που όσο και να γαβγίζει δια του Δημήτρη Καμμένου, ή άλλων, η αλήθεια είναι ότι ανέχεται την ομάδα των ακτιβιστών ελευθεριακών. Αν παρατηρήσουμε, όμως, κάτι που οι επικριτές του Ρουβίκωνα σπάνια αναφέρουμε, δηλαδή ότι σε όλες τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που έχει οργανώσει και αναλάβει μέχρι σήμερα δεν έχει ασκήσει σοβαρή σωματική βία, τότε ίσως αξίζει να επανεξεταστεί η ανάρτηση του Γιώργου Καλαϊτζίδη με άλλο μάτι.

Λέγεται, ότι αντί να καίγεται ο τόπος όπως παλιότερα, με ΣΥΡΙΖΑ τα μνημόνια περνούν βελούδινα, καθώς η οργή ξεθυμαίνει εντός των ανεξαρτητοποιημένων Εξαρχείων και εκτονώνεται μέσα από παρεμβάσεις τύπου Ρουβίκωνα στις οποίες δεν υπάρχει έλεγχος, ούτε καταστολή. Αλήθεια είναι, όμως, ότι ακόμα και ο πιο αψύς πολέμιος του Ρουβίκωνα δεν μπορεί να φανταστεί ότι τα μέλη του είναι μασκαρεμένοι συριζαίοι – όσο κι αν προξενεί τεράστια εντύπωση, ότι οι ίδιοι δεν έχουν φτάσει στο σημείο να αναρωτιούνται γιατί κανείς δεν τους ενοχλεί. Ότι η ασφάλεια και οι μυστικές υπηρεσίες θα έχουν επιχειρήσει να διεισδύσουν στο Ρουβίκωνα είναι επίσης δεδομένο, παραμένει όμως αμφίβολο σε ποιο βαθμό είναι σε θέση να κατευθύνουν την ομάδα. Αν υπάρχει, λοιπόν, συνεννόηση, αυτή είναι μάλλον σιωπηρή και άγραφη. 

Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι Ρουβίκωνες είναι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους αληθινούς ιδεολόγους ταγμένους στο δίκιο και την αλληλεγγύη – ακόμα και τα «χαμένα κορμιά» ανάμεσά τους είναι βέβαιο πως αυτό το ζωτικό ψεύδος υιοθετούν. Όταν, λοιπόν, με μια λιτή, σιβυλλική ανάρτηση μιλούν για κίνδυνο να χυθεί αίμα την Κυριακή, όχι, δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι απλά προστατεύουν για ακόμα μια φορά τον ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθούν να φοβίσουν τον κόσμο. Μάλλον αντιλαμβάνονται ότι μετά και τα ντράβαλα της Θεσσαλονίκης το κλίμα θα είναι ασήκωτο και απόλυτα τεταμένο.

Αν ο Ρουβίκωνας ήθελε αίμα μέσα από τη δράση του, θα είχαμε δει αίμα. Ας βάλουμε οτιδήποτε άλλο στην άκρη και ας δεχτούμε ότι η ομάδα (που μεθυσμένη από επαναστατικό οίστρο παίζει συχνά το παιχνίδι του Τσίπρα και των νονών του) έχει τουλάχιστον καθαρά κίνητρα. Θα πρέπει να σταθούμε στην προειδοποίηση του Γιώργου Καλαϊτζίδη με προσοχή. Διότι δίπλα στους ιδεολόγους με τη στοιχειώδη αυτοσυγκράτηση καραδοκούν σε κάθε χώρο τα ζώα, οι χουλιγκάνοι, οι ποινικοί κι οι παρακρατικοί – και όλοι μεταξύ τους γνωρίζονται. 

Με την προσέλευση την Κυριακή να αναμένεται ιστορικά μαζική, ο κος Τόσκας βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης που έχει αντιμετωπίσει ως υπουργός. Τον προειδοποιεί μέχρι και ο Ρουβίκωνας. Δεν θα έχει καμιά δικαιολογία αν αποτύχει.

Πηγή Φιλελεύθερος