Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ομαδικό τάφο

Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ομαδικό τάφο Αζέρων στρατιωτών ανακοίνωσε ότι εντόπισε το Αζερμπαϊτζάν. Οι στρατιώτες, σύμφωνα με το Μπακού, εκτελέστηκαν από Αρμένιους αυτονομιστές στη διάρκεια του πρώτου πολέμου για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στις αρχές των χρόνων του 1990.

«Μαζικός τάφος Αζέρων στρατιωτών που βασανίσθηκαν και εκτελέσθηκαν στη διάρκεια του πρώτου πολέμου του Καραμπάχ ανακαλύφθηκε στο χωριό Εντίλι», ανέφερε σήμερα στο Twitter ο Χικμέτ Χατζίγεφ, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Ιλχάμ Αλίγεφ.

Ο Χατζίγεφ είπε ότι 4.000 Αζέροι παραμένουν αγνοούμενοι από εκείνον τον πόλεμο, ενώ κατηγόρησε την Αρμενία ότι αρνείται να ανακοινώσει πού έγινε η ομαδική ταφή των στρατιωτών της χώρας του.

Στο Εντίλι ανακαλύφθηκαν 25 πτώματα

Αξιωματούχος της επιτροπής του Αζερμπαϊτζάν για τους αιχμαλώτους πολέμου, ο Ναμίγκ Εφεντίγεφ, διευκρίνισε στο AFP πως 25 πτώματα έχουν ανακαλυφθεί από τον Φεβρουάριο στον ομαδικό τάφο στο Εντίλι.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται ενώ οι μάχες στα επίσημα σύνορα της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 280 ανθρώπων τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας φόβους για έναν νέο εκτεταμένο πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Την Κυριακή, το Γερεβάν κατηγόρησε το Μπακού ότι διέπραξε «εγκλήματα πολέμου» στις πρόσφατες εχθροπραξίες, κυρίως πως εκτέλεσε και βασάνισε Αρμένιους στρατιώτες τους οποίους είχε αιχμαλωτίσει.

Αντιδρώντας, το Μπακού ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας της στρατιωτικής εισαγγελίας του για ενδεχόμενους εκβιασμούς.

Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου αντιπαρατέθηκαν σε έναν πρώτο πόλεμο για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ στις αρχές των χρόνων του 1990 που προκάλεσε τον θάνατο 30.000 ανθρώπων και δεν διευθετήθηκε ποτέ στην πραγματικότητα.