Νέα βήματα για τη θεραπεία της Χρόνιας Λεμφοκυτταρικής Λευχαιμίας

306

Νέα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του venetoclax σε συνδυασμό με rituximab για τους ασθενείς με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 59ου Συνεδρίου της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της επιστημονικής συνάντησης παρουσιάστηκαν τα δεδομένα από τη μελέτη MURANO, μια διεθνή, πολυκεντρική, ανοικτή, τυχαιοποιημένη μελέτη φάσης 3, η οποία εξετάζει τη αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του venetoclax σε συνδυασμό με rituximab, συγκριτικά με εκείνον του bendamustine σε συνδυασμό με rituximab.

Σύμφωνα με τα ερευνητικά αποτελέσματα, οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα/ανθεκτική Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία (ΧΛΛ), πέτυχαν σημαντικά παρατεταμένη διάμεση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου με το venetoclax σε συνδυασμό με rituximab σε σύγκριση με bendamustine σε συνδυασμό με rituximab.

Η παρατεταμένη επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου που εκτιμήθηκε στους 24 μήνες, ήταν 84,9% με venetoclax και rituximab έναντι 36,3% με bendamustine και rituximab, ενώ παρατηρήθηκε και σταθερή βελτίωση της παρατεταμένης διάμεσης επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου σε όλες τις υποομάδες ασθενών που αξιολογήθηκαν στη δοκιμή. 

«Αυτή η πρωτεύουσα ανάλυση της μελέτης MURANO έδειξε σημαντική βελτίωση της επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) με venetoclax και rituximab έναντι bendamustine με rituximab, με ομοιόμορφα αποτελέσματα σε όλα τα υποσύνολα ασθενών που αξιολογήθηκαν», δήλωσε ο John Seymour, M.D. στο Αντικαρκινικό Κέντρο Peter MacCallum & στο Νοσοκομείο Royal Melbourne στην Αυστραλία και κύριος ερευνητής της μελέτης MURANO.

Και συπλήρωσε: «Βάσει των δεδομένων αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της εν λόγω μελέτης, ο συνδυασμός venetoclax και rituximab έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ένα νέο σχήμα χωρίς χημειοθεραπεία για ασθενείς με υποτροπιάζουσα/ανθεκτική Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία (ΧΛΛ). Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα στους ασθενείς της μελέτης προκειμένου να συλλέξουμε περαιτέρω δεδομένα και πληροφορίες».

Σημειώνεται πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η υποβολή εγκριτικών φακέλων στις ρυθμιστικές αρχές με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης MURANO για τον εν λόγω συνδυασμό χωρίς χημειοθεραπεία.