Νέα έρευνα: Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Οι επιστήμονες λένε «Κουνηθείτε!»

Νέα έρευνα για τη σύνδεση άσκησης και υγιής ζωής δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open. Οι επιστήμονες μάς καλούν να επιλέξουμε όποια δραστηριότητα μας αρέσει, αρκεί να «κουνηθούμε». Η έρευνα καταδεικνύει ότι η άσκηση επί 1,25 έως 2,5 ώρες εβδομαδιαίως συνδέεται με μείωση θανάτου-από οποιαδήποτε αιτία-, κατά 13% σε σχέση με την ακινησία.

Κίνηση ίσον ζωή

Τρέξιμο, περπάτημα, κολύμπι, τένις, ποδηλασία, γκολφ, ρακέτες δείχνουν ότι μπορεί να μας γλυτώσουν από :

τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
θάνατο από καρδιαγγειακά νοσήματα
καρκίνο

Η έρευνα δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, με δείγμα 272.000 άτομα, μεταξύ 59 και 82 ετών.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες, τη διατροφή και τις δραστηριότητές τους, για περισσότερα από 12 χρόνια και ανέλυσαν τα στοιχεία για θανάτους από καρκίνο, καρδιακά νοσήματα και κάθε άλλη αιτία.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι η άσκηση επί 1,25 έως 2,5 ώρες εβδομαδιαίως συνδέεται με μείωση θανάτου-από οποιαδήποτε αιτία-, κατά 13% σε σχέση με την ακινησία.

Η επιλογή αθλημάτων με ρακέτες, όπως το τένις, είχε την καλύτερη απόδοση όσον αφορά στα καρδιαγγειακά προβλήματα. Ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακό νόσημα μειώθηκε κατά 27% και ο γενικότερος κίνδυνος θανάτου μειώθηκε κατά 16%.

Τη μεγαλύτερη μείωση, 19%, όσον αφορά τον κίνδυνο του καρκίνου, είχε το τρέξιμο, το οποίο φάνηκε να μειώνει και κατά 15% την πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

 

Το περπάτημα, πάλι, αποδείχθηκε ως η τρίτη πιο επωφελής άσκηση.

«Η συμμετοχή σε οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες συνδέθηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα σε σύγκριση με εκείνους που δεν συμμετείχαν σε καμία δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων μέτριας έντασης» ανέφερε η συγγραφέας της μελέτης Eleanor Watts, μεταδιδακτορική ερευνήτρια επιδημιολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, τμήμα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.

Παράλληλα νέα έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας αναφέρει ότι εάν αυξήσει κανείς τις ώρες γυμναστικής μπορεί να παρατείνει τον χρόνο ζωής του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ενήλικες θα πρέπει να προγραμματίζουν 150 έως 300 λεπτά ήπιας άσκησης την εβδομάδα ή 75 έως 150 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα όσοι ξεπερνούν αυτές τις συστάσεις έχουν την ευκαιρία να ζήσουν περισσότερο.

Στην έρευνα πήραν μέρος περίπου 116.000 ενήλικες, οι οποίοι κατέγραφαν την σωματική τους δραστηριότητα από το 1988 έως το 2018. Στη συνέχεια οι ερευνητές υπολόγισαν τη σχέση μεταξύ του χρόνου και της έντασης της άσκησης με τα ποσοστά θανάτου.

Η μεγαλύτερη μείωση στα ποσοστά πρόωρων θανάτων καταγράφηκε σε άτομα που έκαναν έντονη σωματική άσκηση από 150 έως 300 λεπτά την εβδομάδα ή ήπια άσκηση κατά 300 έως 600 λεπτά – ή έναν συνδυασμό των δύο, όσοι ξεπερνούσαν τις οδηγίες του ΠΟΥ ζούσαν περισσότερο.