Η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Κερδισμένες Γαλλία, Ισπανία, χαμένη η Ιταλία – Το παρασκήνιο για τις αποφάσεις

138

Η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάστηκε μπορεί να είναι περισσότερο ισορροπημένη από την προηγούμενη σε σχέση με την εκπροσώπηση των δύο φύλων, ωστόσο στην κατανομή των χαρτοφυλακίων η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ευνόησε πολύ ορισμένες χώρες, ενώ «έριξε» κάποιες άλλες.

Από ελληνικής πλευράς, στον επίτροπο Απόστολο Τζιτζικώστα δόθηκαν οι αρμοδιότητες των μεταφορών και του τουρισμού, χαρτοφυλάκια με σημαντικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

Χωρίς καμία αμφιβολία, από τις μεγάλες χώρες ευνοήθηκαν υπερβολικά η Γαλλία και η Ισπανία, που πήραν κολοσσιαία χαρτοφυλάκια μαζί με αντιπροεδρίες, ενώ μεγάλη ριγμένη είναι η Ιταλία.

Η Ιταλία πήρε μεν ένα αβανταδόρικο χαρτοφυλάκιο, αυτό της Συνοχής, που θα διαχειριστεί τις δαπάνες του επόμενου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ωστόσο, ως μεγάλη χώρα, είναι «ριγμένη», γιατί η Ισπανία και η Γαλλία πήραν κορυφαία χαρτοφυλάκια, όπως της Ενιαίας Αγοράς, της Βιομηχανικής Πολιτικής και της Πράσινης Συμφωνίας, από τα οποία θα επωφεληθούν σημαντικά. Βέβαια, η Μελόνι, για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, δηλώνει ικανοποιημένη. Αλλωστε, το χαρτοφυλάκιο της Συνοχής στην απερχόμενη Επιτροπή το είχε η Πορτογαλία, η οποία δεν ωφελήθηκε, για παράδειγμα, σε κάτι περισσότερο από την Ελλάδα.

Ειδικότερα, στο νέο κολέγιο των επιτρόπων θα υπάρχουν 11 γυναίκες και 16 άνδρες, μια αναλογία 40%-60% αντίστοιχα. Για να ισοσκελίσει την αριθμητική υπεροχή των ανδρών, η κ. Φον ντερ Λάιεν ονόμασε εκτελεστικούς αντιπροέδρους τέσσερις γυναίκες και δύο άνδρες, τηρώντας ταυτόχρονα και γεωγραφικές ισορροπίες. Οι αντιπρόεδροι προέρχονται από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Φινλανδία και την Εσθονία.

Πρώτη μεγάλη κερδισμένη της χθεσινής κατανομής ήταν η Γαλλία, όπου φαίνεται πως οι φημολογούμενες πιέσεις του Μακρόν έπιασαν τόπο. Το Παρίσι πρότεινε για επίτροπο την τελευταία στιγμή τον εν ενεργεία υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ, ο οποίος αντικατέστησε τον Τιερί Μπρετόν, εν ενεργεία επίτροπο, τον οποίο δεν ήθελε στη νέα Κομισιόν η κ. Φον ντερ Λάιεν γιατί δεν είχαν καλή συνεργασία. Ο κ. Σεζουρνέ πήρε όλα τα μεγάλα χαρτοφυλάκια που ζήτησε ο Μακρόν, δηλαδή βιομηχανία, εσωτερική αγορά και ΜΜΕ, δηλαδή 3 σε 1…

Δεύτερη μεγάλη κερδισμένη η Ισπανία, η οποία πήρε το χαρτοφυλάκιο που προκαλεί δέος στις επιχειρήσεις, κυρίως τις πολυεθνικές, αυτό της τήρησης των κοινοτικών κανόνων ανταγωνισμού. Τέραστια ισχύ για την απερχόμενη υπουργό της χώρας αυτής, Τερέζα Ριμπέρα, η οποία γίνεται και αντιπρόεδρος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κ. Φον ντερ Λάιεν έδωσε στην κ. Ριμπέρα και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, δηλαδή την περιβαλλοντική ουδετερότητα. Εδώ έχουμε 2 σε 1…

Και φυσικά θα έχει δίκιο η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι εάν αρχίσει να διαμαρτύρεται γιατί η χώρα της, τρίτη μεγαλύτερη σε μέγεθος και ΑΕΠ μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία, πήρε ψίχουλα… Στον Ραφαέλε Φίτο, Ιταλό υπουργό εν ενέργεια, που θα γίνει και αντιπρόεδρος στη νέα επιτροπή, ανατίθενται η πολιτική συνοχής, η περιφερειακή ανάπτυξη και οι μεταρρυθμίσεις, αδύνατα χαρτοφυλάκια για χώρα μεγέθους Ιταλίας.

Αναφορικά με την Ελλάδα, προφανώς και τα χαρτοφυλάκια των μεταφορών και του τουρισμού παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που έχει αναβαθμιστεί και μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία προάγει τις βιώσιμες μεταφορές. Κι αυτό σε μια περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να καταστήσει την Ελλάδα πύλη της Ε.Ε. για το εμπόριο, την ενέργεια και τα δίκτυα με κομβικό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και ρόλο γέφυρας με τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Συνεπώς, ο κ. Τζιτζικώστας έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει.

Επιπλέον, οι μεταφορές, όπως και η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες, είναι τα τρία μέρη του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», ο οποίος περιλαμβάνει κοινοτικά κονδύλια ύψους 33 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2027 για τη χρηματοδότηση στρατηγικών επενδύσεων και τη βελτίωση της συνδεσιμότητας στην Ε.Ε. Συνολικά, ο επίτροπος μεταφορών διαχειρίζεται πόρους ύψους 26 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, ο τουρισμός που ανέλαβε επίσης ο κ. Τζιτζικώστας έχει σημαντικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, ενώ θα ήταν καίριας σημασίας εάν η Ε.Ε. είχε περισσότερες νομοθετικές αρμοδιότητες στον εν λόγω τομέα. Σε κάθε περίπτωση, μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον τουρισμό, την οποία καλείται να προωθήσει ο Ελληνας επίτροπος.

Η νέα Επιτροπή, που θα έχει πενταετή θητεία, αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της είτε την 1η Νοεμβρίου είτε την 1η Δεκεμβρίου. Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η Ευρωβουλή θα προλάβει να περάσει έγκαιρα από ακρόαση όλους τους νέους επιτρόπους.

Στροφή στο Μεταναστευτικό

Σε σχέση με τα άλλα χαρτοφυλάκιο, θετική εξέλιξη για την Ελλάδα θεωρείται το γεγονός ότι η μετανάστευση και το άσυλο ανατέθηκαν στον Αυστριακό επίτροπο, Μάρκους Μπρούνερ. Σε αντίθεση με την προκάτοχό του, τη Σουηδέζα Ιλβα Γιούανσον, που έδειχνε μια υπερβολική ευασθησία στα δικαιώματα των μεταναστών, ακόμη και των παράνομων, ο κ. Μπρούνερ προέρχεται από μια χώρα που ρίχνει μεγάλο βάρος στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Με άλλα λόγια, είναι πολύ κοντά στην ελληνική θέση, σύμφωνα με την οποία η Ε.Ε. και τα μέλη της πρέπει να συνδράμουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν τις χώρες της πρώτης γραμμής, πρωτίστως για την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, αλλά και την άσκηση πιέσεων σε τρίτες χώρες, μέσω των οποίων γίνεται η παράνομη είσοδος στην κοινοτική επικράτεια.

Παραμένει «ελεγκτής» ο Ντομπρόβσκις

Ο έλεγχος της οικονομικής και κυρίως της δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών-μελών ανατίθεται στο πλέον έμπειρο πρόσωπο, τον Λετονό απερχόμενο εκτελεστικό αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος ετοιμάζεται για τρίτη συνεχόμενη θητεία στην Κομισιόν και μάλιστα στον ίδιο τομέα, αυτόν της οικονομίας. Στις δύο προηγούμενες είχε την υψηλή εποπτεία, ενώ τώρα θα έχει την άμεση διαχείριση.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: «Διαχείριση σημαντικών έργων και πόρων»

 Την ικανοποίησή του για το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών και του Τουρισμού που πήρε η Ελλάδα στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο faceboοk, στην οποία αναλύει γιατί πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της χώρας. Oπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός, «καταφέραμε και πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο τουρισμός αξίζει τον δικό του χώρο στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Και ο χώρος του είναι ελληνικός, καθώς η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη».

Στρατηγική θέση

«Το χαρτοφυλάκιο αναδεικνύει επίσης τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και της στρατηγικής της θέσης, ως χώρας-πύλης, για το εμπόριο, την ενέργεια και τη δικτύωση, τόσο προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου», προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας: «Το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας χειρίζεται σημαντικά έργα και κοινοτικούς πόρους, όπως το Connecting Europe Facility (CEF), το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ε.Ε. για στρατηγικές επενδύσεις στα δίκτυα μεταφορών, στην ενέργεια και τα ψηφιακά. Πρόκειται για το “ΕΣΠΑ των δικτύων”. Ενδεικτικό της σημασίας το γεγονός ότι κατά την περίοδο 2021-2027 χειρίζεται πόρους της τάξης των 26 δισ. ευρώ για τον τομέα των μεταφορών αποκλειστικά και μόνο. Κινητικότητα και συνδεσιμότητα δεν νοούνται χωρίς θαλάσσιες μεταφορές».

ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

  1. ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    • Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν (Γερμανία)
  2. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ
    • Κάγια Κάλας (Εσθονία) – Ύπατη Εκπρόσωπος για Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Aμυνα
    • Στεφάν Σεζουρνέ (Γαλλία) – Βιομηχανία, Εσωτερική Αγορά και ΜΜΕ
    • Τερέζα Ριμπέρα (Ισπανία) – Πολιτική Ανταγωνισμού, Πράσινη Συμφωνία
    • Ραφαέλε Φίτο (Ιταλία) – Πολιτική Συνοχής, Περιφερειακή Ανάπτυξη, Μεταρρυθμίσεις
    • Ροξάνα Μινζάτου (Ρουμανία) Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Απασχόληση
    • Χένα Βίρκουνεν (Φινλανδία) – Τεχνολογική Ανεξαρτησία, Ψηφιακή Τεχνολογία, Κράτος Δικαίου
  3. ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ
    • Τζιτζικώστας Απόστολος – Μεταφορές, Τουρισμός
    • Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία) – Οικονομία, Παραγωγικότητα, Απλούστευση Νομοθεσίας
    • Μάρκους Μπρούνερ (Αυστρία) – Εσωτερικές Υποθέσεις, Μετανάστευση-Aσυλο
    • Κριστόφ Χάνσεν (Λουξεμβούργο) – Γεωργία και Τρόφιμα
    • Νταν Γιόργκενσεν (Δανία) – Ενέργεια, Ενεργειακή Απεξάρτηση, Στέγαση
    • Μάικλ ΜακΓκραθ (Ιρλανδία) – Δικαιοσύνη, Κράτος Δικαίου, Προστασία Καταναλωτών
    • Αντριους Κουμπίλιους (Λιθουανία) – Αμυνα και Διάστημα, Αμυντική Βιομηχανική Πολιτική
    • Μαρία-Λουίς Αλμπουκέρκε (Πορτογαλία) – Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, Κεφαλαιαγορές
    • Κώστας Καδής (Κύπρος) – Αλιεία, Ωκεανοί
    • Βόπκε Χούκστρα (Ολλανδία) – Κλιματική Ουδετερότητα, Φορολογία
    • Τζέσικα Ροζβαλ (Σουηδία) – Περιβάλλον, Κυκλική Οικονομία
    • Μάρτα Κος (Σλοβενία) – Διεύρυνση, Ανατολική Γειτονία
    • Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβακία) – Εμπόριο, Οικονομική Ασφάλεια, Διαθεσμικές Σχέσεις
    • Χάτζα Λαχμπίπ (Βέλγιο) – Διαχείριση Κρίσεων, Πολιτική Προστασία
    • Εκατερίνα Ζαχάριεβα (Βουλγαρία) Ερευνα, Καινοτομία
    • Ντουμπράβκα Σουίτσα (Κροατία) – Μεσόγειος, Νότια Γειτονία, Δημογραφικό
    • Ζόζεφ Σίκελα (Τσεχία) – Διεθνείς Συνεργασίες
    • Γκλεν Μικάλεφ (Μάλτα) – Ισότητα, Πολιτισμός, Αθλητισμός
    • Πιότρ Σεραφίν (Πολωνία) – Προϋπολογισμός, Καταπολέμηση Απάτης Δημόσια Διοίκηση
    • Ολιβερ Βάρχελι (Ουγγαρία) – Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, Καλή Διαβίωση των Ζώων

Πηγή: Eleftherostypos.GR