Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας γαλλικής κυβέρνησης αργά το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου. Η ομάδα που ετοιμάζεται να κυβερνήσει δίνει την τιμητική της στους εκπροσώπους του κεντροδεξιού κόμματος Les Républicains (LR) και στους κεντρώους, με προσωπικότητες σε συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης – μακριά από τη ρήξη με τον Μακρονισμό που αναμενόταν με ανυπομονησία από τις εκλογές τόσο στη Δεξιά όσο και στην Αριστερά.
Η νέα κυβέρνηση αποτελείται από 39 στελέχη, εκ των οποίων 19 υπουργοί και 20 υφυπουργοί. Οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση των κατάλληλων υποψηφίων ήταν έντονες και δύσκολες, με φήμες για μια κρίση μεταξύ του Μπαρνιέ και του Μακρόν και την πιθανή παραίτηση του Μπαρνιέ σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία εμφανίστηκαν στα μέσα της εβδομάδας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναθέσει στον Πρωθυπουργό να συγκροτήσει μια ομάδα που «θα ενωθεί για να υπηρετήσει τη χώρα», μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, οι οποίες έφεραν στην Εθνοσυνέλευση τρία πολιτικά μπλοκ σχεδόν ίσης αριθμητικής σημασίας, κανένα από τα οποία δεν μπόρεσε να σχηματίσει σταθερή πλειοψηφία. Στην πράξη, η κυβέρνηση παραμένει κεντρώα, με πολύ ελαφριά κλίση προς τα δεξιά.
Πράγματι, το Rassemblement National (RN) της Μαρίν Λεπέν ανησυχεί από τον υπερβολικά Μακρονιστικό χαρακτήρα μιας κυβέρνησης που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ρήξη με την προηγούμενη ομάδα. «Αυτή η ‘νέα’ κυβέρνηση σηματοδοτεί την επιστροφή του Μακρονισμού από την πίσω πόρτα. Αυτό που ο γαλλικός λαός έχει εγκρίνει δημοκρατικά, δύο φορές, δεν μπορεί να επιστρέψει μέσα από αξιοθρήνητα παιχνίδια μηχανισμών και πολιτικών υπολογισμών», κατήγγειλε ο Ζορντάν Μπαρντελά στο X. Το RN είναι ακόμη πιο επικριτικό απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση επειδή δήθεν επιβραβεύει τα μέλη του LR που αρνήθηκαν να σχηματίσουν συμμαχία με την εθνική Δεξιά και το έκαναν αυτό δυνατά γνωστό -όπως ο Μπρουνό Ρεταγιό και η Ανιές Ζενεβάρ, η νέα υπουργός Γεωργίας.
Αρκετοί υπουργοί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Ατάλ επαναδιορίστηκαν, είτε στις προηγούμενες θέσεις τους είτε σε νέες. Ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin και ο υπουργός Δικαιοσύνης Éric Dupont-Moretti παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους -το RN είχε κάνει μια casus belli από τον πιθανό επαναδιορισμό του Dupont-Moretti, του ορκισμένου εχθρού της – οι υπουργοί Πολιτισμού και Ενόπλων Δυνάμεων παραμένουν στη θέση τους. Πέντε άλλοι που βρίσκονταν ήδη εκεί, έχουν λάβει νέα χαρτοφυλάκια, με κάποιες εκπληκτικές επιλογές: για παράδειγμα, ο 41χρονος κεντρώος Jean-Noël Barrot, του οποίου η εμπειρία σε ένα βασικό υπουργείο κράτους μπορεί να αφήνει περιθώρια για κάτι επιθυμητό, διορίστηκε στο Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ χρησιμοποίησε το δίκτυό του στο κόμμα LR, το οποίο παρέχει ένα απόσπασμα περίπου δέκα υπουργών. Ο πιο αξιοσημείωτος νεοεισερχόμενος στην κυβέρνηση είναι ο Μπρουνό Ρεταγιό, πρώην επικεφαλής των γερουσιαστών του LR, ο οποίος κληρονόμησε το Υπουργείο Εσωτερικών. Γνωστός για τη σκληρή του στάση σε θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον μεταναστευτικό νόμο, επιλέχθηκε σαφώς για να ικανοποιήσει το Rassemblement National (RN).
Μόνο ένα πρόσωπο από την Αριστερά έχει συμπεριληφθεί στην ομάδα, ο Ντιντιέ Μιγκό, ο οποίος γίνεται υπουργός Δικαιοσύνης, αφού υπήρξε ανώτερος δικαστής στο Cour des Comptes και ήταν επικεφαλής της Haute Autorité pour la transparence de la vie publique (Ανώτατη Αρχή για τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή). Είναι σοσιαλιστής με αρκετά μετριοπαθές σοσιαλδημοκρατικό προφίλ.
Οι αντιδράσεις του αριστερού συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου (Ν.Λ.Μ.) στη νέα κυβέρνηση ήταν εξαιρετικά επικριτικές. Η μοναχική παρουσία του Ντιντιέ Μιγκό, δεδομένου του προφίλ του, είναι απίθανο να ικανοποιήσει τα αιτήματα του συνασπισμού, ο οποίος καταγγέλλει τη συνολική «δεξιοποίηση» της κυβέρνησης. Η Λουσί Καστέτς, η αυτοανακηρυχθείσα υποψήφια πρωθυπουργός του NFP, κατήγγειλε στο X μια «σκληρή δεξιά» κυβέρνηση. Η παρουσία του Λοράνς Γκαρνιέ, υφυπουργού καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος ψήφισε κατά της συνταγματικοποίησης των αμβλώσεων πριν από μερικές εβδομάδες, καταγγέλλεται έντονα από την Αριστερά.
Η τελική σύνθεση της κυβέρνησης επιχειρεί να εκπληρώσει δύο στόχους: να στείλει κάποιου είδους μηνύματα προς τα δεξιά της Συνέλευσης, σε μια προσπάθεια να εγγυηθεί ότι το RN δεν θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, και να επιτρέψει στον Εμανουέλ Μακρόν να διατηρήσει τον έλεγχο του παιχνιδιού με ένα κεντρώο επιτελείο που είναι απίθανο να τον επισκιάσει ή να του εναντιωθεί. Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν αυτοί οι στόχοι έχουν όντως επιτευχθεί.
«Δεν βρισκόμαστε σε συμβιωτική κατάσταση», εξήγησε ο Μισέλ Μπαρνιέ στις τηλεοπτικές ειδήσεις την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου – ο όρος αναφέρεται στα γαλλικά σε μια κατάσταση όπου ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός ανήκουν σε δύο διαφορετικές πολιτικές πλευρές. «Ο κύριος όγκος του κοινοβουλευτικού μπλοκ αποτελείται από βουλευτές και γερουσιαστές που έχουν συνοδεύσει τον πρόεδρο. Δεν υπάρχει πλειοψηφία. Αυτό που προσπάθησα να κάνω είναι να δημιουργήσω τη σημαντικότερη βάση στην Εθνοσυνέλευση. Ταυτόχρονα, αυτή η βάση θα παραμείνει ανοιχτή».
Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο αυτής της νέας ομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στις 3 μ.μ. (4 μ.μ. ώρα Ελλάδος), παρουσία του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας.