Νέα καθημερινότητα για τους ανεμβολίαστους – Με τεστ και σε τράπεζες, Δημόσιο από σήμερα, τι ισχύει

288

Σε νέα δεδομένα θα πρέπει να προσαρμοστούν από σήμερα οι ανεμβολίαστοι πολίτες, καθώς βάσει νέων περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας, η είσοδός τους σε δημόσιες υπηρεσίες και σε τράπεζες θα πραγματοποιείται μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού.

Η αρχή έγινε το Σάββατο, όταν και τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα, με τους πολίτες να παίρνουν μία πρώτη «γεύση», με σαρωτικούς ελέγχους σε καφετέριες, εμπορικά καταστήματα, εστίαση, κομμωτήρια, κλπ., ενώ δεν έλειψαν και τα πρόστιμα στους… αμελείς.

Ετσι, από σήμερα οι ανεμβολίαστοι που θέλουν να εξυπηρετηθούν τόσο σε δημόσιες υπηρεσίες, όσο και στα υποκαταστήματα των τραπεζών, θα πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ κορωνοϊού -PCR ή rapid test-μαζί με το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας, διαφορετικά δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο χώρο.

Θυμίζουμε, ότι για τους εμβολιασμένους πολίτες αρκεί η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για οποιαδήποτε δραστηριότητα, συνοδευόμενο βεβαίως από το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας των συναλλασσόμενων.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε όποια θέση βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων λατρείας, θα μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους με την υποχρέωση διενέργειας δύο τεστ (rapid ή μοριακό) εβδομαδιαίως.

Η πρόσβαση για τους ανεμβολίαστους στις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες, σε όλους τους μεικτούς χώρους διασκέδασης, σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει, στα εμπορικά καταστήματα και σε όλες τις δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια και κάθε άλλη δράση, θα γίνεται υποχρεωτικά με μοριακό (PCR) ή rapid test.

Αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα.

Επίσης, με self test θα μπαίνουν τα παιδιά έως 18 ετών στους μεικτούς χώρους, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Μόνο με μοριακό ή rapid test και σε εξωτερικούς χώρους καφέ και εστιατορίων

Στους ανοιχτούς χώρους, που αντιμετωπίζονται ως μικτοί, είναι υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού τεστ (μοριακού ή rapid), ανώτατος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι οι 10 πελάτες και τήρηση όλων των μέτρων αποστασιοποίησης.

Ανοικτός χώρος ορίζεται αυτός που βρίσκεται εκτός οριογραμμής του κτιρίου που στεγάζεται το κατάστημα και είναι ανοιχτός από τουλάχιστον δύο πλευρές. Δεν θεωρούνται κλειστές οι πλευρές του χώρου που φέρουν προστατευτικά από τον άνεμο ύψους μέχρι και ενός μέτρου και τριάντα εκατοστών από το δάπεδο του χώρου.

Πλευρά του ανοικτού υπαίθριου χώρου δεν θεωρείται η οροφή του, εφόσον υπάρχει. Οι κανόνες των ανοικτών υπαίθριων χώρων εφαρμόζονται και για τους εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές.

Πού δεν χρειάζονται rapid test οι ανεμβολίαστοι

Σημειώνεται ότι οι μη εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται rapid test σε σουπερμάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και εκκλησίες για τις οποίες ωστόσο, σε εγκύκλιο που εξέδωσε, η Ιερά Σύνοδος καλεί όλους τους πιστούς και τον κλήρο να τηρούν επακριβώς όλα τα μέτρα προστασίας, στέλνοντας μήνυμα σε όσους πιστούς δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, να προσέρχονται στους ιερούς ναούς αφότου έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή PCR).

Τι ισχύει για το πιστοποιητικό

O εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19 πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός των τελευταίων 72 ωρών και ο έλεγχος με rapid test πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός 48 ωρών από την πραγματοποίηση οποιουδήποτε γεγονότος για το οποίο χρειάζεται η επίδειξη βεβαίωσης.

Η βεβαίωση αυτών:

α) πρέπει να έχει εκδοθεί από εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και

β) να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης (self-test) από κορονοϊό COVID-19 πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε δραστηριότητας και βεβαιώνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR ή κατόπιν ελέγχου με τη χρήση rapid test, εντός 30 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Σχεδόν 100.000 έλεγχοι ήδη από την πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων

Είναι ενδεικτικό της νέας κατάστασης ότι ήδη από την πρώτη μέρα (Σάββατο) ισχύος των νέων μέτρων οι έλεγχοι ανήλθαν σε 99.258, συνολικά, σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τη συνολική ενημέρωση από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ).

Συγκεκριμένα από τις ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙΜΕΑ, ΣΕΠΕ, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενεργήθηκαν το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 συνολικά 99.258 έλεγχοι και καταγράφηκαν 601 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 228.150 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας σε 25 επιχειρήσεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 11 συλλήψεις από τα ελεγκτικά κλιμάκια της ΕΛΑΣ.

Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούσαν:

Τη μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και τη μη τήρηση αποστάσεων.

Τη μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

Τη μη τήρηση των κανόνων λειτουργίας/ ορίου πελατών εντός του καταστήματος και

Την εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από τον Covid-19.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων. Το Λιμενικό πραγματοποίησε 6.995 ελέγχους, δεν διαπιστώθηκε παράβαση και δεν επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα.