Στην ανάγκη μιας Συνόδου Κορυφής για το ουκρανικό, στην οποία θα συμμετάσχει και η Ρωσία επιμένει ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες επανέλαβε την πρόταση για άμεσες συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Bundestag για τον προϋπολογισμό, ο καγκελάριος της Γερμανίας υποστήριξε ότι τώρα είναι η ώρα για διαπραγματεύσεις.
«Θα το πω ξανά:
Τώρα είναι η στιγμή, τώρα είναι η ώρα που πρέπει να διερευνήσουμε τι ευκαιρίες υπάρχουν.
Και είναι σωστό όταν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας λέει, και θα το επαναλάβω, ότι χρειάζεται άλλη μια ειρηνική διάσκεψη και ότι η Ρωσία πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αυτή ακριβώς είναι η αποστολή, με την οποία πρέπει να ασχοληθούμε τώρα προκειμένου να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει», τόνισε ο Σολτς.
Συναίνεση Ζελένσκι
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Κυριακή 8/9 ο καγκελάριος της Γερμανίας είχε διατυπώσει ακριβώς την ίδια πρόταση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στη δημόσια τηλεόραση της Γερμανίας ZDF.
Η τοποθέτηση αυτή είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση, καθώς ο Σολτς είχε πει πως την άποψη για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, συμμερίζεται και ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος σημειωτέον, μέχρι πρότινος αρνούνταν οποιαδήποτε συνομιλία με τη Ρωσία.
Άλλωστε με προεδρικό του διάταγμα ο Ζελένσκι απαγορεύει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία όσο είναι πρόεδρος ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σχέδιο ειρήνης
Μάλιστα, δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica στις αρχές της εβδομάδας ανέφερε ότι ο Σολτς ετοιμάζει σχέδιο για την ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης που θα βάζει τέλος στον διετή και πλέον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνοντας πως θα πρόκειται για ένα νέο…είδος συμφωνίας τύπου Μινσκ.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica που επικαλείται πηγή προσκείμενη στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας, ο Σολτς μετά τις συντριπτικές ήττες που υπέστη τόσο στις ευρωεκλογές όσο και σε περιφερειακές εκλογές (με τις τελευταίες σε Θουριγγία, Σαξονία) θέλει να παίξει «το χαρτί της Ουκρανίας» σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βελτιώσει το προφίλ και να ενισχύσει τις πολιτικές του θέσεις, και ενώ δέχεται πιέσεις και από τους Χριστιανοδημοκράτες προκειμένου να βρει μια λύση που θα βάζει τέλος στη σύγκρουση.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σχέδιο του Γερμανού καγκελάριου προβλέπει πως η Ουκρανία θα αποδεχθεί την απώλεια εδαφών και την παραχώρηση τους στη Ρωσία.
Η La Repubblica υποστηρίζει ότι ο καγκελάριος εργάζεται ήδη με στελέχη του SPD, και συγκεκριμένα με τον Ρολφ Μίτσενιχ και με τον Ραλφ Στέγκνερ, για ένα νέο είδος «Μινσκ 3», συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης για παραχώρηση εδαφών.
Η απάντηση της Μόσχας
Ερωτηθείς για το ειρηνευτικό σχέδιο του Γερμανού καγκελάριου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ είχε υποστηρίξει πως η Μόσχα έχει πληροφορηθεί για αυτό μόνο από τα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν απορρίπτει εκ των προτέρων καμία πρόταση διευθέτησης της κρίσης με διπλωματικά μέσα.
«Δεν απορρίπτουμε κανένα σχέδιο εκ των προτέρων.
Πρέπει όμως να καταλαβαίνουμε για τι πράγμα μιλάμε» επισήμανε ο Πεσκόφ, αναφέροντας πως η ρωσική πλευρά δεν έχει ακόμα εντοπίσει ότι υπάρχουν οι πραγματικές προϋποθέσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα.
«Ακούμε διάφορες δηλώσεις από ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν βλέπουμε δηλώσεις για αυτό το θέμα από την χώρα που ενορχηστρώνει όλη αυτή τη διαδικασία» υπογράμμισε ο Πεσκόφ.
Η τελευταία πρόταση Πούτιν
Τον περασμένο Ιούνιο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν είχε διατυπώσει μια νέα πρόταση για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει ειρήνη μέσα… στο επόμενο λεπτό.
Συγκεκριμένα, είχε ζητήσει την αποχώρηση όλων των ουκρανικών στρατευμάτων από τα διοικητικά όρια των επαρχιών του Donetsk, του Luhansk, της Kherson και της Zaporizhia – κάτι που σημαίνει πως οι Ουκρανοί πρέπει να αποχωρήσουν και από εδάφη που δεν έχουν ακόμα καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις – καθώς να παραιτηθεί οριστικά η Ουκρανία από το σχέδιο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Τότε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς είχε απορρίψει τις προτάσεις Πούτιν ως μη σοβαρές…
Πηγή: bankingnews.gr