Νέα ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

361

Γράφει ο Μελέτης Ρεντούμης*

Η κυβέρνηση έκανε μία σωστή και μελετημένη κίνηση μακροοικονομικά, επιχειρώντας μία λογική έξοδο στις διεθνείς αγορές μέσω του ΟΔΔΗΧ, εκδίδοντας ένα μακροπρόθεσμο ομόλογο 15ετιάς λήξης στο έτος 2035, ώστε να αντλήσει κεφάλαια περίπου 2.5 δις ευρώ

Πρόκειται σαφώς για το μεγαλύτερο τεστ της ελληνικής οικονομίας, μετά την δεκαετή κρίση και την έξοδο από τα Μνημόνια της δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς η χώρα επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα, έχοντας το περιθώριο να χρηματοδοτεί η ίδια τις ανάγκες της, μέσω της αγοράς ομολόγων με χαμηλά επιτόκια.

Πιο συγκεκριμένα, η παρούσα έκδοση υπερκαλύφθηκε πάνω από 7 φορές από ξένους επενδυτές και είχε πολύ σοβαρά ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς άνω του 50% της ζήτησης καλύφθηκε από θεσμικούς επενδυτές και πολύ λιγότερο από κερδοσκοπικά hedge funds.

Πλέον η χώρα αποκτά στρατηγικό χρηματοοικονομικό βάθος, καθώς ολοένα και πιο σοβαροί ξένοι επενδυτές αγοράζουν ελληνικούς τίτλους πιστεύοντας ότι η χώρα έχει χαμηλό country risk και αποτελεί ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

Η απόδοση του ομολόγου που έκλεισε στο 1.9% είναι η καλύτερη που έχει πετύχει η χώρα μας από το 2009, γεγονός που καταδεικνύει το κλείσιμο της ψαλίδας, με την προμνημονιακή εποχή και την απαρχή μίας νέας σελίδας για την χώρα.

Βέβαια εκτός από την επιτυχία της χρηματοδότησης, τα οφέλη είναι πολλαπλά για την Ελλάδα καθώς το 2020 η χώρα θα κληθεί να πληρώσει τα διμερή δάνεια που είχαν χορηγηθεί από το πρώτο Μνημόνιο από τον EFSF, με αποτέλεσμα να προκαλείται μία αναχρηματοδότηση του χρέους με ευνοϊκούς όρους.

Επίσης δίνεται ένα πολύ θετικό σήμα στις αγορές, ότι η χώρα μπορεί να αποπληρώνει έγκαιρα τις υποχρεώσεις της δημιουργώντας ταυτόχρονα ισχυρό momentum στο χρηματιστήριο, μέσω των υψηλών αποδόσεων στις μεγάλης κεφαλαιοποίησης μετοχές, ενώ η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην βαθμίδα BB από την οίκο Fitch δημιουργεί νέες προσδοκίες για τις επιχειρήσεις και το τραπεζικό σύστημα, εφόσον πλέον τα ελληνικά ομόλογα απέχουν μόνο δύο βαθμίδες από την θετική επενδυτική αξιολόγηση.

Τέλος, τα κρατικά ομόλογα είναι πάντα προάγγελος και της υπόλοιπης οικονομικής δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα, καθώς αφενός οι Τράπεζες ετοιμάζονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα Ηρακλής τιτλοποιώντας Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, αλλά και οι επιχειρήσεις θα σπεύσουν να εκδώσουν εταιρικά ομόλογα με στόχο την χρηματοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων αλλά και την τόνωση των εξαγωγών.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν το λεγόμενο οικονομικό κύκλωμα το οποίο τροφοδοτεί μέσω των χρηματαγορών,τόσο την επένδυση όσο και την κατανάλωση και δημιουργεί δυναμική για την αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και την ταχύτερη αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους.

*Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός