Νέα τουρκική πρόκληση – Καταδίωξη με προειδοποιητικά πυρά στο Αιγαίο

321

Νέα τουρκική πρόκληση χθες λίγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο οποίος κατηγόρησε την «άλλη πλευρά του Αιγαίου» για «εκφοβισμό» και «απειλές» για να απαντήσει «τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».

Νωρίτερα, η τούρκικη ακτοφυλακή υποστήριξε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu της γείτονος, ότι η ελληνική ακτοφυλακή πυροβόλησε κατά πλοίου σε «διεθνή ύδατα στο βόρειο Αιγαίο».

Ωστόσο, το ελληνικό Αρχηγείο του Λιμενικού σώματος ανέφερε πως το πλοίο “ANATOΛΙΑΝ” σημαίας Κομόρες κινούνταν ύποπτα στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά Λέσβου, εντός εθνικών χωρικών υδάτων έχοντας πορεία βόρεια του νησιού.

Στη συνέχεια, ο πλοίαρχος του εν λόγω πλοίου αφού ενημερώθηκε από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., να σταματήσει την πορεία του προκειμένου να του διενεργηθεί έλεγχος, αυτός δεν συμμορφώθηκε, κινούμενος   παράλληλα προς τα τουρκικά παράλια.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, χωρίς ωστόσο το ανωτέρω πλοίο να σταματήσει, εισερχόμενο σε τουρκικά χωρικά ύδατα και κινούμενο προς τα τουρκικά παράλια.

Ταυτόχρονα, ενημερώθηκαν από το Κέντρο Επιχειρήσεων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. οι τουρκικές Αρχές, προκειμένου για τις δικές τους ενέργειες.