Νέες προκλήσεις από Τσελίκ: «Ειρηνευτική» η επιχείρηση στην Κύπρο- Μαξιμαλιστικές οι θέσεις της Ελλάδας

Τη σκυτάλη των προκλήσεων από τον Ερντογάν, τον Τσαβούσογλου και τον Ακάρ πήρε χθες και ο εκπρόσωπος του κυβερνώνοντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ σημειώνοντας ότι η στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών είναι λόγος αμφισβήτησης της κυριαρχίας.

«Η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι ξεκάθαρη παραβίαση των Συνθηκών Λωζάνης και των Παρισίων. Έτσι η Τουρκία λέει πως στα πλαίσια του δικαίου θα αμφισβητήσω το ζήτημα της  κυριαρχία τους», ανέφερε σε ομιλία του αμέσως μετά τη συνεδρίαση της κομματικής επιτροπής υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, ο Ομέρ Τσελίκ τόνισε ότι η Γαλάζια Πατρίδα είναι νόμιμη, ενώ σχολίασε με βαρύτατες εκφράσεις την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο σχετικά με το Κυπριακό, συγκρίνοντάς την με ρητορική της «ακροδεξιάς», ενώ χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 «ειρηνευτική επιχείρηση».

«Η ουσία είναι πως υπάρχει η  ευαισθησία της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα, η περιγραφή της Γαλάζιας Πατρίδας. Ενώ η Ελλάδα την νόμιμη έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας τη βλέπει ως απειλή πάντα στα πλαίσια των μαξιμαλιστικών της  στόχων. O Μητσοτάκης πήγε στο Κογκρέσο και “την ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου” την παρουσίασε ως απειλή και ως πόνο του ελληνισμού. Αυτό  είναι μια προσέγγιση στην ρητορική  που βλέπουμε στην ακροδεξιά της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά.