Νέο γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου στην αν. Μεσόγειο αλλάζει τα δεδομένα στη γεωπολιτική σκακιέρα

Στη θάλασσα του Ισραήλ ανακαλύφθηκε νέο κοίτασμα φυσικού αερίου που, σε συνδυασμό με τα προηγούμενα, μπορεί να «αλλάξει το παιχνίδι» στην γεωπολιτική σκακιέρα.

Πρόκειται για ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στη «φαρέτρα» του Ισραήλ. Είναι η γεώτρηση «Αθηνά», σε βάθος 1770 μέτρων, που υπολογίζεται ότι μπορεί να δώσει 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανακτήσιμου φυσικού αερίου, όσο η Δύση ψάχνει τρόπους να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία.

«Αυτή είναι μια περιοχή που μπορεί να δώσει τη λύση. Όχι την απόλυτη λύση, γιατί σήμερα είναι αδύνατο να αντικατασταθεί το ρωσικό φυσικό αέριο μέσα σε μια νύχτα», τονίζει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, o διευθύνων σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας.

Φυσικό αέριο πλατφόρμα

Η γεώτρηση «Αθηνά», σε βάθος 1770 μέτρων, που υπολογίζεται ότι μπορεί να δώσει 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανακτήσιμου φυσικού αερίου.

«Είναι 8 φορές το κοίτασμα που είχαμε ανακαλύψει στην περιοχή της Καβάλας. Αυξάνει το γεωπολιτικό βάρος της περιοχής και μας δίνει το δικαίωμα να ελπίσουμε ότι το δυναμικό θα είναι μεγαλύτερο», τονίζει ο Λεόντιος Πορτοκαλάκης, μηχανικός ειδικός στους υδρογονάνθρακες.

Πηγή: directus.gr