Νέο κυβερνητικό τρικ: Επίδομα βενζίνης με χρήματα από την πρώτη δόση του… ΕΝΦΙΑ

368

«Παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης την επόμενη εβδομάδα άνοιξε και επίσημα η πορεία του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο του έτους.

Τα στοιχεία δείχνουν υπέρβαση των φορολογικών εσόδων από τον στόχο κατά 1,16 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται είναι περιορισμένος και υπολογίζεται στα επίπεδα των 300.000.000 ευρώ. Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στα συνολικά έσοδα έχει εγγραφεί η είσπραξη 800.000.000 ευρώ από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, η οποία δεν είχε περιληφθεί στους αρχικούς στόχους του προϋπολογισμού για τον Μάιο, αλλά είχε τοποθετηθεί χρονικά τον Σεπτέμβριο.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος από το… πουθενά, αν και στην πράξη πρόκειται για ένα έσοδο που έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό και συνεπώς δεν πρόκειται για υπερείσπραξη. Με βάση αυτήν την παραδοχή το διαθέσιμο ποσό μειώνεται σημαντικά. Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, πως το κονδύλι για την τρίμηνη επιδότηση της βενζίνης ύψους 13,5 ευρώ τον μήνα άγγιζε τα 110.000.000 ευρώ (έχουν απομείνει αδιάθετα σχεδόν 10.000.000 ευρώ), αντιλαμβάνεται κανείς πως το νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας δεν θα είναι γενναίο.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη συνέχιση της ενίσχυσης με μεγαλύτερα ποσά και σε περισσότερους δικαιούχους προγράμματος επιδότησης για τη βενζίνη (fuel pass) για άλλους τρεις μήνες. Σε ό,τι αφορά το ντίζελ κίνησης, πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να συνεχιστεί το ίδιο μοντέλο επιδότησης που εφαρμόζεται σήμερα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί από τα 0,12 ευρώ το λίτρο που δίνονται στην αντλία.

Ο περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος φαίνεται πως βάζει στο συρτάρι για άγνωστο χρονικό διάστημα μια σειρά από παρεμβάσεις που τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη έχουν αφήσει να διαρρεύσουν ότι βρίσκονται στο τραπέζι. Οι σκέψεις, για παράδειγμα, παροχής μιας δεύτερης επιταγής ακρίβειας, όπως έγινε το Πάσχα ή παρεμβάσεων στον ΦΠΑ τροφίμων και λοιπών προϊόντων, εγκαταλείπονται, τουλάχιστον προς το παρόν.

Πηγή: newsbreak.gr