Νέο παραλήρημα του Τζιχάτ Γιαϊτζί: Να επαναληφθεί το casus belli

Την προσοχή της Άγκυρας εφιστά ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας», απόστρατος ναύαρχος Τζιχατ Γιαϊτζί, για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προχωρήσει σε μονομερή αύξηση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Aydinliκ, με τίτλο «Νέα συνωμοσία των ΗΠΑ με Ελλάδα», φιλοξενεί δηλώσεις του τ. αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ, ο οποίος σχολίασε την πρόσφατη αναφορά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο τουρκικό Casus Belli, κατά την ανανέωσης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

 

«Προειδοποιώ! Δεν είναι τυχαίο πως ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ψήφισμα της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το 1995» τόνισε, σημειώνοντας πως για πρώτη φορά σ’ επίσημο αμερικανικό κείμενο, αναφέρεται πως: «η Τουρκία αποτελεί απειλή».

Ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να επαναλάβει δημόσια την απειλή πολέμου προς τη χώρα μας, σε περίπτωση που επιχειρηθεί να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της στο Αιγαίο Πέλαγος. Ερμηνεύοντας, για μία ακόμη φορά, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ο Γιαϊτζί υποστήριξε πως το καθεστώς του Αιγαίου Πελάγους καθορίστηκε με τη Συμφωνία της Λωζάνης, που προβλέπει χωρικά ύδατα στα 3 ν,μ. «Η Ελλάδα θα πρέπει να σέβεται και να συμμορφώνεται με τη Λωζάνη, που έχει υπογράψει» τόνισε.

Αναλύοντας τις πρόσφατες αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με ΗΠΑ και Γαλλία, ο τέως υπαρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού σχολίασε πως ίσως η Αθήνα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία προκειμένου να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα, που θα μετατρέψουν το Αιγαίο Πέλαγος σε ελληνική «λίμνη».

Η εφημερίδα, που δημοσιεύει και χάρτες με τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 3,10 και 12 ν.μ, αναφέρει πως εκτός από το Casus Belli της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, το ζήτημα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων έχει συμπεριληφθεί ως «πρωταρχική απειλή» στην Βίβλο Εθνικής Ασφάλειας, ΠΟΥ καθορίζει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.