Τετάρτη 27.05.2020

1.000 πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα στην Πορτογαλία

Η μετεγκατάσταση έως 1.000 αιτούντων ή/και δικαιούχων διεθνούς προστασίας από την Ελλάδα στην Πορτογαλία συμφωνήθηκε με διμερή διοικητική διευθέτηση, που υπεγράφη αυτή την εβδομάδα από τους επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασύλου της Ελλάδας και της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Συνόρων της Πορτογαλίας.

Η σχετική συμφωνία είχε γίνει από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, και τον υπουργό Εσωτερικών της Πορτογαλίας, Εντουάρντο Καμπρίτα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο. Στη συνέχεια, δρομολογήθηκαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο πλευρών, οι οποίες οδήγησαν στην υπογραφή της Διοικητικής Διευθέτησης.

«Πρόκειται για μια συμφωνία με ιδιαίτερη σημασία, καθώς δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση και αποτέλεσμα, όταν προσπαθούμε να λειτουργούμε στο πλαίσιο των αρχών της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης, αρχές που αποτελούν θεμέλιο για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύουμε ότι αυτή η διοικητική διευθέτηση, που έχει μεγάλη συμβολική αξία, θα αποτελέσει οδηγό για την υλοποίηση ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού μετεγκατάστασης το συντομότερο δυνατό», αναφέρουν σχετικά πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Μια πρώτη πιλοτική φάση προβλέπεται και αφορά τη μετεγκατάσταση στην Πορτογαλία 100 αιτούντων ή/και δικαιούχων διεθνούς προστασίας που βρίσκονται σε Δομές Φιλοξενίας στην Ελλάδα. Η δε διοικητική διευθέτηση είναι σύμφωνη με την ισχύουσα διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία για το άσυλο και δίνει προτεραιότητα σε οικογένειες, έχει δε λάβει την σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ελλάδα, Προσφυγικό, Πορτογαλία, Μεταναστευτικό

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.