Δευτέρα 01.06.2020

Η πτώση της τουρκικής λίρας επηρεάζει και την ελληνική οικονομία

Συνέπειες στην ελληνική οικονομία μπορεί να έχει η αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας.

Η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός για ελληνικές επιχειρήσεις, με τις ελληνικές εξαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 29,7% το πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με το Ελληνοτουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο οι ελληνικές επενδύσεις στη γειτονική χώρα ξεπερνούν τα 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στα τέλη του περασμένου έτους είχαν καταγραφεί 754 ελληνικές εταιρείες που έχουν επενδύσει στην τουρκική αγορά.

Κυριότερες εξαγωγές είναι τα ορυκτά καύσιμα και λάδια, το βαμβάκι, λέβητες και μηχανές, και ο χαλκός και οι χαλκοσωλήνες.

Η κρίση στην Τουρκία έχει επιφέρει πιέσεις στο κόστος δανεισμού νοτιοευρωπαϊκών χωρών.

Από τις αρχές Αυγούστου η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται πάνω από το 4% και κινείται σταθερά προς το χειρότερο, αγγίζοντας σήμερα το 4,3%.

Ένα ακόμα ζήτημα είναι ο τουρισμός, καθώς η πτώση της λίρας καθιστά τα τουρκικά ξενοδοχεία πιο φθηνά και συνεπώς ανταγωνιστικά.

Το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι επισκέψεις στην γειτονική χώρα αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με το περασμένο έτος, ενώ η γειτονική χώρα υπολογίζει ότι θα υποδεχτεί 40 εκατομμύρια τουρίστες φέτος.

οικονομια

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.