Ντράγκι για ενεργειακή κρίση: Πρέπει να προστατέψουμε όλες τις χώρες της ΕΕ με τον ίδιο τρόπο

600

Στα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε, με δηλώσεις του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Σε σχέση με την αύξηση του κόστους της ενέργειας, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πως «ήμασταν σαφείς σε ό,τι αφορά την ανάγκη να προετοιμαστεί αμέσως μια ολοκληρωμένη αποθήκευση των στρατηγικών αποθεμάτων». «Πρέπει να προστατέψουμε όλες τις χώρες της ΕΕ με τον ίδιο τρόπο», υποστήριξε.

«Μακροπρόθεσμα πρέπει να στοχεύσουμε στη στρατηγική των ανανεώσιμων πηγών», πρόσθεσε.

Για τη διαμάχη ΕΕ – Πολωνίας
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην Πολωνία, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχουν εναλλακτικές, διότι οι κανόνες είναι σαφείς. Δεν ετέθησαν υπό αμφισβήτηση οι δευτερεύοντες νόμοι της Ένωσης, αλλά οι κύριοι, η Συνθήκη».

«Είναι σαφές, όμως, ότι η πόρτα του διαλόγου πρέπει να παραμείνει ανοικτή», συνέχισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία δεν έχει καθυστερήσει στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν εξέφρασαν καμία σχετική ανησυχία.

Για το μεταναστευτικό
Σε ό,τι αφορά, τέλος, το μεταναστευτικό, ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτέλεσμα της συζήτησης στην σύνοδο που ολοκληρώθηκε νωρίτερα την Παρασκευή.

«Υπογράμμισα ότι αφεθήκαμε μόνοι, αλλά σήμερα η κατάσταση αυτή αποτελεί πρόβλημα όλων. Το σημαντικό είναι να μην διχαστούμε, δεν έχει νόημα να ευνοηθεί μια χώρα ή μια διαδρομή. Σε ό,τι αφορά τους επαναπατρισμούς είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει από κοινού», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.