Ο Α. Κούγιας αναλαμβάνει την υπόθεση της θανάτωσης του χιμπαντζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

285

Κλιμάκιο που συστάθηκε από την Περιφέρεια, επισκέφτηκε την Τετάρτη, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο χιμπατζής οδηγήθηκε σε θανάτωση, αλλά και την φύλαξη των ζώων.

Η κτηνίατρος Άννα Κατωγυρίτη μίλησε στo MEGA και ανέφερε ότι όταν ένα άγριο ζώο δραπετεύσει από ζωολογικό κήπο η ύψιστη προτεραιότητα είναι να προφυλαχτεί η ανθρώπινη ζωή.

«Ένα καταφύγιο άγριων ζώων μέσα στην ζούγκλα είναι διαφορετικό από ένα ζωολογικό κήπο που είναι σε αστικό κέντρο. Οι ζωολογικοί κήποι έχουν άλλες προτεραιότητες. Αν εκτίθεται η ανθρώπινη ζωή όταν δραπετεύσει ένα ζώο, η θανάτωση του ζώου, η εξουδετέρωση – μία λέξη που δεν συμφωνώ – είναι μέσα στο πρωτόκολλο. Αν έκαναν τα πάντα για το ηρεμήσουν δεν το ξέρω και αυτή είναι η δουλειά των πραγματογνωμόνων», δήλωσε.

Η κυρία Κατωγυρίτη τόνισε πως όταν ένα ζώο βρίσκεται σε ένταση και με την αδρεναλίνη στα ύψη, η αναισθησία αργεί να πιάσει.

«Σε κέντρα αποκατάστασης, που ο σκοπός τους είναι η προστασία του είδους και όχι η έκθεσή του, περιμένουμε όσο χρειαστεί. Μπορεί να χρειαστεί και δύο ώρες για να ηρεμήσουμε το ζώο», συμπλήρωσε.

Την υπόθεση ανέλαβε ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια είναι νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Φιλοζωικών Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού.

«Υπάρχουν τα εξής ερωτήματα: Εάν έκαναν ότι πρέπει να κάνουν και πως διέφυγε ο δυστυχής χιμπατζής. Το ότι διέφυγε δεν το αμφισβητεί κανείς. Έφυγε από ένα χώρο που είναι ασφαλισμένος. Υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για αυτές τις περιπτώσεις και υπάρχουν τα μέσα ώστε σήμερα ο χιμπατζής να ήταν στη ζωή και να χαίρονταν τα παιδιά, ανεξάρτητα εάν ήταν δυστυχισμένος και φυλακισμένος», δήλωσε ο δικηγόρος.

Όπως τόνισε και ο Αλέξης Κούγιας, η θανάτωση του χιμπατζή είναι ποινικό αδίκημα.