Ο αφελής Μπάιντεν και οι «αιώνιοι» πόλεμοι

1571
President Joe Biden poses for his official portrait Wednesday, March 3, 2021, in the Library of the White House. (Official White House Photo by Adam Schultz)

Γράφει ο Δημήτρης Ε. Θωμάς.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν «παίζει το κρυφτό με τους συνεχείς πολέμους της Αμερικής», γράφει ειδική έκθεση του Ινστιτούτου CATO των ΗΠΑ, παρουσιάζοντας την κυβέρνηση του να εφαρμόζει με συνέπεια την πολιτική σταδιακής απόσυρσης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από διάφορα πολεμικά μέτωπα και περιπέτειες. Ο κύριος Μπάιντεν πραγματοποίησε αρκετές ομιλίες διατυμπανίζοντας την πλήρη αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Τον περασμένο Απρίλιο η αμερικανική Διοίκηση ήλθε σε συμφωνία με τον Πρωθυπουργό του Ιράκ Μουσταφά Αλ Καντίμι με στόχο την επίσημη ολοκλήρωση της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής στο Ιράκ. Ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης διατείνεται ότι ως το τέλος του έτους δεν θα υπάρχει «μάχιμη» αμερικανική δύναμη στο Ιράκ.

Διεθνείς αναλυτές όμως και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού υποστηρίζουν ότι αυτή η αμερικανική πολιτική στάση είναι και λανθασμένη και παραπλανητική. Φυσικά ο Πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει, επισημαίνει το Ινστιτούτο CATO, ότι το τέλος των στρατιωτικών αποστολών κατά της τρομοκρατίας, είναι μια δημοφιλής στους ψηφοφόρους πολιτική, και γι αυτό και παρουσιάζει την πολιτική της κυβέρνησης του ως «σχέδιο για το οριστικό τέλος των ατέλειωτων πολέμων», κάτι όμως που δεν είναι αλήθεια, και ούτε πρόκειται να γίνει.

Στο Αφγανιστάν φαίνεται ότι σύντομα θα έχουν αποσυρθεί οι περισσότερες αμερικανικές δυνάμεις, μια όμως υπολογίσιμη και αξιόμαχη δύναμη θα παραμείνει για τη φρούρηση και προστασία της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπούλ. Επιπλέον Αμερικανοί Αξιωματούχοι, πέρα και πάνω από τα πρωτοσέλιδα και τους τίτλους των τηλεοπτικών δικτύων, ξεκαθαρίζουν ότι η αμερικανική αποστολή στο Αφγανιστάν θα συνεχιστεί επ αόριστον και σε διάφορες μορφές. Η Ουάσινγκτων ενώ λέει ότι αποσύρεται από το Αφγανιστάν, σταθμεύει δυνάμεις σε στρατηγικές τοποθεσίες άλλων χωρών της κεντρικής Ασίας, ώστε να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση του Αφγανιστάν και του Εθνικού Στρατού της χώρας. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προστατεύουν την Καμπούλ από τις επιθέσεις και τα σχέδια των Ταλιμπάν, αυξάνοντας μάλιστα τους βομβαρδισμούς και τα στρατιωτικά χτυπήματα εναντίον τους, όπως και την αποστολή οικονομικής βοήθειας και στρατιωτικού υλικού, «αυτό δεν είναι το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν» δήλωσε στον Τύπο ο Αμερικανός Στρατηγός Κένεθ Μακένζι.

Όσον αφορά την κατάσταση στο Ιράκ, η ευχάριστη συζήτηση για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, δεν δείχνει να συμβαδίζει με τα γεγονότα. Η δημόσια ρητορική θεωρείται τουλάχιστον αντιφατική. Στελέχη και σύμβουλοι της αμερικανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η αμερικανική αποστολή ολοκληρώνεται επίσημα, και ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα έχουν «μάχιμο ρόλο» στη χώρα, προσθέτουν όμως ότι ο αριθμός των στρατιωτών στο Ιράκ δεν θα αλλάξει αλλά πιθανόν και να αυξηθεί. Οι 2.500 στρατιώτες των ΗΠΑ που βρίσκονται τώρα στο Ιράκ, θα παραμείνουν εκεί και θα συνεχίσουν με διαφόρους τρόπους να στηρίζουν και να υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού εναντίον της ισλαμιστικής Νταές (ISIS) αλλά και άλλων τοπικών απειλών. Σχετική έκθεση του τηλεοπτικού δικτύου CNN προβλέπει, ότι το πιθανότερο είναι, οι αλλαγές όσον αφορά την αμερικανική αποστολή στο Ιράκ, να είναι μόνο στα χαρτιά, και ότι οι Αμερικανοί θα διατηρήσουν κυρίως εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό ρόλο για τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ. Ουσιαστικά η αμερικανική αποστολή θα συνεχιστεί, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται να πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να παρουσιάσει δημοσίως τον αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού που θα παραμείνει στη Βαγδάτη και στο Ιράκ.

Και η αμερικανική στρατιωτική αποστολή στη Συρία, η οποία πάσχει τόσο από λογική στρατηγικής όσο και από νομική νομιμοποίηση, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Οι σύμβουλοι ασφαλείας της αμερικανικής κυβέρνησης γράφει η σχετική έκθεση του Ινστιτούτου CATO στην Αμερική, δεν αναμένουν σημαντικές αλλαγές στη στρατηγική της αμερικανικής δύναμης στη Συρία, όπου θα συνεχιστεί η στήριξη προς της αποκαλούμενες δημοκρατικές δυνάμεις στον αγώνα κατά του ISIS. Κατά τα φαινόμενα η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση και προωθεί το «τέλος των αιωνίων πολέμων της Αμερικής», στην πραγματικότητα όπως εκπέμπει απλά κάποια μηνύματα προς ποικίλες και διαφορετικές κατευθύνσεις.

Κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων, και μάλλον έξω από τη ματιά των Αμερικανών, ο Πρόεδρος Μπάιντεν προωθεί τη συνέχιση των αμερικανικών στρατιωτικών αποστολών σε Αφγανιστάν, Ιράκ και Συρία. Ομοίως, ο Πρόεδρος Μπάιντεν προανήγγειλε τη λήξη της αμερικανικής υποστήριξης στις επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη. Παράλληλα όμως ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν και να βοηθούν τη Σαουδική Αραβία να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, το λαό της από πυραυλικές επιθέσεις, από επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών και από απειλές φιλό – ιρανικών ανταρτικών δυνάμεων μέσα στο έδαφος της». Σε απλά λόγια, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τη στρατιωτική εμπλοκή τους στην Υεμένη, και προφανώς θα συνεχιστούν και οι βομβαρδισμοί κατά Ισλαμιστών στη Σομαλία. Μπορεί τα αντιπολεμικά συνθήματα και ρητορική να αποφέρουν κάποια πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη και να χαϊδεύουν τα αυτιά των ψηφοφόρων, όμως η πραγματικότητα είναι εδώ, και απέναντι στον Πρόεδρο Μπάϊντεν, που δεν θεωρείται αφελής, αλλά έμπειρος, νουνεχής και οξυδερκής πολιτικός για να μην γνωρίζει την αλήθεια.