Ο αντίκτυπος της Credit Suisse στις ελληνικές τράπεζες – Τι γίνεται με τις καταθέσεις

Το «τσουνάμι» που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank έφτασε στην Ευρώπη με το θρίλερ της Credit Suisse, και τώρα τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις διεθνείς τραπεζικές εξελίξεις.

Για την Ελλάδα, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρνας, αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν σε κάθε τόνο ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες αλλά και δεν έχουν καμία έκθεση στα επισφαλή ομόλογα της Credit Suisse, επομένως δεν υπάρχει κάποια άμεση ανησυχία.

Οι εξελίξεις στη χρηματοοικονομική αγορά εδώ και μερικές μέρες, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαν να έχουν και συνέπειες στην ελληνική οικονομία.

Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε:

«Ο ελληνικός κλάδος δεν επηρεάζεται καθόλου από τις τελευταίες εξελίξεις στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ και η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Οι τράπεζες που κατέρρευσαν στις ΗΠΑ αποτελούν ιδιάζουσες περιπτώσεις που όμοιές τους δεν υπάρχουν στην Ευρώπη. Τα ευρωπαϊκά stress tests θα εντόπιζαν άμεσα τα αποκαλυφθέντα προβλήματα και δεν θα επέτρεπαν να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων πως «στην Ευρώπη οι εποπτικοί παράμετροι συστημικών και μη συστημικών τραπεζών δεν διαφέρουν ουσιαστικά, κάτι που φαίνεται ότι στις ΗΠΑ δεν ισχύει».

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα σαφώς σε καλύτερη θέση από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, ώστε να απορροφήσει τυχόν κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές» δήλωσε από την πλευρά του, πριν από μερικές μέρες, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Με απλά λόγια, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», η επίδραση των όσων συμβαίνουν διεθνώς μπορεί να μην εξαντλείται και να μην αγγίζει τις καταθέσεις, όμως μπορεί να αγγίξει τη χρηματοδότηση της εθνικής οικονομίας και την ανάπτυξη. Δηλαδή, πέρα από τις εγγυήσεις των καταθέσεων, χρειάζονται και άλλα εργαλεία οι τράπεζες.

Οι ελληνικές καταθέσεις δεν κινδυνεύουν, τουλάχιστον το 70%, καθώς, βάσει, νόμου, όλες οι καταθέσεις μέχρι τα 100.000 ευρώ ανά καταθέτη ανά πιστωτικό ίδρυμα είναι εγγυημένες.

Ως προς τα «κόκκινα δάνεια», αυτά έχουν σήμερα απομειωθεί όμως ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων «παραμονεύουν». Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένουν νέα κόκκινα δάνεια 1,4 δισ. ευρώ φέτος. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στα στεγαστικά δάνεια, καθώς είναι τα πιο «ευαίσθητα» στις αυξήσεις των επιτοκίων.