Ο βασικός μάρτυρας για το ΚΕΕΛΠΝΟ αναιρεί τη αρχική του κατάθεση

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “τα Νέα”, ο βασικός μάρτυρας πάνω στον οποίο στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, τη Μεγάλη Πέμπτη (5 Απριλίου), με ένορκη κατάθεση στη συμβολαιογράφο Ε.Μ., αναίρεσε την αρχική του κατάθεση, καταγγέλλοντας ότι ήταν προϊόν πίεσης και εκφοβισμού από τις δύο ειδικές επιθεωρήτριες “στο γραφείο του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης”! 

“Θα μας πεις τώρα ένα “ναι” ή ένα “όχι” χωρίς πολλά πολλά”, δήλωσε ο Σταμάτης Παρίσσης, υπεύθυνος του γραφείου πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών του ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι του έλεγαν πιεστικά οι δύο επιθεωρήτριες.

Σύμφωνα με την αφήγησή του και με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, τον Μάρτιο του 2018, οι δύο ειδικές επιθεωρήτριες μαζί με έναν εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. πήγαν στο γραφείο του και ζήτησαν να τους παράσχει άμεση πρόσβαση στα κοινόχρηστα ηλεκτρονικά αρχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης.

Στις 2 Απριλίου, του επιδόθηκε κλήση για ένορκη κατάθεση ενώπιον των ειδικών επιθεωρητών “επί του ειδικού αντικειμένου “διερεύνηση θεμάτων που αφορούν την πρόσληψη υπαλλήλων από το ΚΕΕΛΠΝΟ”.

Ο Σ. Παρίσσης, σύμφωνα με όσα αναφέρουν “τα Νέα”, προσήλθε παρότι δεν ανήκε στις αρμοδιότητές του η πρόσληψη υπαλλήλων. Όπως επισημαίνει, δεν του γεννήθηκαν απορίες τότε, επειδή “την Παρασκευή 30 Μαρτίου και ώρα 8:48 μ.μ. δέχθηκα κλήση στο κινητό μου τηλέφωνο από την ειδική επιθεωρήτρια Φ.Ν., η οποία με ενημέρωση ότι θα κληθώ για κατάθεση όλως τυπικώς”, για τα ηλεκτρονικά κοινόχρηστα αρχεία που δεσμεύτηκαν.

Οι δύο επιθεωρήτριες όμως, στις 4 Απριλίου που δόθηκε η κατάθεση, “έθεσαν αίφνης υπόψη μου δύο συγκεκριμένα παλαιά έγγραφα του ΚΕΕΛΠΝΟ, ετών 2013-2014” σχετικά με την ανανέωση του μητρώου συνεργατών.

Όπως αναφέρουν “τα Νέα”, ο Σταμάτης Παρίσσης αιφνιδιάστηκε και δεν είχε τη δυνατότητα εκείνη τη στιγμή να ψάξει τα αρχεία του για να δει αν τα ανήρτησε εκείνος στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως τον ρωτούσαν “αφόρητα πιεστικά”.

“Σε όλη τη διάρκεια της κατάθεσής μου οι ειδικοί επιθεωρητές διαρκώς με διέκοπταν και μου έλεγαν έντονα υπό τη μορφή επίπληξης ότι “δεν μας ενδιαφέρουν αυτά”, “δεν είναι αυτή η ερώτησή μας και επομένως δεν δεχόμαστε να καταγράψουμε αυτά που μας λες ως απάντηση”, “θα μου πεις τώρα ένα “ναι” ή ένα “όχ锨χωρίς πολλά πολλά” κλπ. Η ανωτέρω στάση των ειδικών επιθεωρητών, η οποία ήταν διαρκής, παρατεταμένη και άκαμπτη, κυριολεκτικά με τρόμαξε επί προσωπικού, με εξουθένωσε απολύτως και το μόνο που ένιωθα εν τέλει ήταν φόβος, τάση παράδοσης σε αυτά που μου ζητούσαν οι ειδικοί επιθεωρητές καθώς και έντονη τάση άμεσης φυγής από τον χώρο. Έτσι, εν τέλει υπέγραψα ό,τι οι ειδικοί επιθεωρητές συνέταξαν και έφυγα σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τις αμέσως επόμενες ώρες ο Στ. Παρίσσης “έχοντας σε κάποιο βαθμό ηρεμήσει και νιώθοντας την υποχρέωση κατάθεσης της αλήθειας”, έψαξε στο αρχείο του τα στοιχεία που του ζητούσαν.

Διαπίστωσε, όπως επισημαίνει στα “Νέα”, ότι τα δύο έγγραφα του τα είχε δώσει προς ανάρτηση η τότε πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού. Η δεύτερη ένορκη κατάθεσή του, η οποία ετέθη υπόψη της Μαρίας Παπασπύρου και της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, εγείρει πλήθος ερωτημάτων.

Οι δύο επιθεωρήτριες ενήργησαν από μόνες τους ή έλαβαν εντολές να αποσπάσουν συγκεκριμένες καταθέσεις με κάθε μέσο, ακόμη και με εκβιασμό των υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Πιέσεις και εκφοβισμό καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ

Εν τω μεταξύ για «πίεση και εκφοβισμό», προκειμένου «να καταθέσουν ψευδή στοιχεία τα οποία θα εξυπηρετούν τις κομματικές σκοπιμότητες του» καταγγέλλουν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη καθώς και συνεργάτες του,  εργαζόμενοι στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων ΚΕΕΛΠΝΟ «εδώ και πάνω από ένα χρόνο πολλοί συνάδελφοι έχουν υποστεί πίεση και εκφοβισμό από Μετακλητούς Συνεργάτες του κ. Πολάκη αλλά και από την Διοίκηση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., προκειμένου να καταθέσουν ψευδή στοιχεία τα οποία θα εξυπηρετούν τις κομματικές σκοπιμότητες του κ. Πολάκη εναντίον πολιτικών αντιπάλων του. Ζητήσαμε σε όλους τους τόνους να αφεθούν οι Εργαζόμενοι έξω από την πολιτική αρένα, αλλά δυστυχώς δεν μας σεβάστηκαν».