Ο δήμαρχος Καλύμνου περιγράφει πώς έγινε το επεισόδιο στα Ίμια: Τουρκική ακταιωρός χτύπησε σκάφος του Λιμενικού

Μιλώντας για το περιστατικό στον ΣΚΑΪ, ο κ. Διακομιχάλης ανέφερε πως “αυτή την περίοδο στην περιοχή των Ιμίων πηγαίνουν οι Καλύμνιοι ψαράδες για να ψαρέψουν καθώς είναι η περίοδος που υπάρχει πολλή τσιπούρα. Την Τετάρτη πήγαν πέντε αλιευτικά. Όταν είδαν οι Τούρκοι να ψαρεύουν τα ελληνικά σκάφη, εισέβαλαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, και τρία σκάφη της τούρκικης ακτοφυλακής προσπαθούσαν να κόψουν τις σημαδούρες”.

Ο δήμαρχος Καλύμνου, τόνισε πως “οι Έλληνες ψαράδες κάλεσαν σε βοήθεια τα σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής τα οποία έφτασαν εκεί και άρχισαν οι ναυμαχίες. “Υπήρξε ένα ‘τζαρτζάρισμα’”, όπως το χαρακτήρισε, μεταξύ τουρκικής ακταιωρού και του ελληνικού ταχύπλοου, που προκάλεσε ζημιές στο δικό μας σκάφος”, επισήμανε για το επεισόδιο.

Όσον αφορά την κατάσταση που αντιμετωπίζουν στην περιοχή οι Έλληνες αλιείς, ο κ. Διακομιχάλης υπογράμμισε πως για τον ίδιο “το πρόβλημα είναι ότι δεν πρέπει να καλούνται τα ελληνικά σκάφη, αλλά πρέπει να βρίσκονται μόνιμα στην περιοχή. Εδώ και μέρες έχω ζητήσει από τους αρμοδίους, τον υπουργό Ναυτιλίας και τον αρχηγό του Λιμενικού, να υπάρχει μόνιμη παρουσία για να αποφευχθεί ένα επεισόδιο”.

Το χρονικό του επεισοδίου

Αίσθηση προκαλεί ένα περιστατικό κοντά στις βραχονησίδες των Ιμίων, όπου η Τουρκία συνεχίζει απτόητη τις προκλήσεις της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Τετάρτης τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να εμποδίσει Ελληνες ψαράδες να φτάσουν στα Ιμια και μάλιστα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Στο σημείο έφτασε σκάφος του Λιμενικού και σημειώθηκε εμπλοκή με την ακταιωρό να προσκρούει στο σκάφος του Λιμενικού.

Το περιστατικό δεν έγινε γνωστό αμέσως, ενώ οι πληροφορίες από ελληνικής πλευράς είναι περιορισμένες.