Ο Δήμος Λαυρεωτικής τιμά τον στοχαστή Χρήστο Μαλεβίτση

Τη μνήμη του φιλόσοφου και στοχαστή Χρήστου Μαλεβίτση (1927-1997) τιμά ο Δήμος Λαυρεωτικής, προχωρώντας στην ονομασία οδού με το όνομά του, σε ένδειξη αναγνώρισης και σεβασμού για το πολύτιμο και διαχρονικής αξίας έργο του, που προσέφερε στα ελληνικά γράμματα.

Ο Χρήστος Μαλεβίτσης υπήρξε στοχαστής, φιλόσοφος και συγγραφέας δοκιμίων που αποτελούν τομές στη συνείδηση της εποχής μας, εκφράζοντας την πνευματική ανησυχία και τον προβληματισμό του εικοστού αιώνα.

Γεννήθηκε στην Καλοσκοπή Παρνασσίδος (1927) και βίωσε από τη νεανική του ηλικία τα τραύματα του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Σπούδασε οικονομικές και εμπορικές επιστήμες στην Αθήνα και εργάστηκε επί τριανταπέντε χρόνια στο δημόσιο τομέα.

Από το 1963 μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Χρήστος Μαλεβίτσης, έζησε με την οικογένειά του στη Φιλοθέη Αττικής, διάστημα κατά το οποίο είδαν το φως της δημοσιότητας περισσότερα από είκοσι βιβλία δοκιμίων και δέκα βιβλία μεταφράσεων κλασικών έργων της σύγχρονης σκέψης.

Βραβεύθηκε από την Εθνική Τράπεζα για το βιβλίο «Εσωτερική Διάσταση», τιμήθηκε με το Βραβείο Δοκιμίου για το βιβλίο «Η Τραγωδία της Ιστορίας», με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο «Οι Αγραυλούντες», με το Βραβείο Ουράνη για το βιβλίο «Εφημερία» και με το Βραβείο Δοκιμίου του ελληνικού Pen Club για το βιβλίο «Ο Φωτισμός του Ανθρώπου».

Από αριστερά, Κωνσταντίνος Μαλεβίτσης, ο γιος του Χ.Μαλεβίτση, Δημήτρης Λουκάς, Δήμαρχος Λαυρεωτικής