Ο Ελον Μασκ «έρχεται» στην Ελλάδα για δουλειές

334

 

«Θόρυβο» στην ελληνική αγορά αναμένεται να προκαλέσει το προσεχές διάστημα ο πλουσιότερος άνθρωπος αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Ο Έλον Μασκ που πρόσφατα εκτόπισε τον Τζεφ Μπέζος από τη κορυφή της σχετικής λίστας, ετοιμάζεται να… συστήσει στην Ελλάδα το δορυφορικό ίντερνετ, μέσω της Starlink, θυγατρικής της Space X.

 

Με λίγα λόγια, με το εγχείρημά του, ο Έλον Μασκ θα προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω ενός δικτύου μικρών δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, υποσχόμενος σταθερή σύνδεση με υψηλές ταχύτητες και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, η σχετική ΚΥΑ παραμένει μέχρι αυτήν την ώρα στο συρτάρι, ωστόσο ο χρόνος την τελευταία εβδομάδα έχει αρχίσει να κυλά αντίστροφα, μέχρι τη δημοσίευσή της σε ΦΕΚ. Με την ΚΥΑ θα δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες προεργασίες, αλλά και η δημιουργία του ρυθμιστικού πλαισίου για τις κεραίες που απαιτούνται για το δορυφορικό ίντερνετ.

 

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, για την σύνδεση περιοχών της χώρας στο διαδίκτυο, που μέχρι σήμερα δεν έχουν καλή κάλυψη. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται το προσεχές διάστημα από το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης που βασίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων θα δοθεί και επίσημα το πράσινο φως για την πιλοτική λειτουργία δορυφορικών ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω της Starlink, αρχικά σε μια μικρή μερίδα χρηστών. Την ίδια ώρα, μέσα στο έτος θα ξεκινήσουν και οι αποστολές του αναγκαίου εξοπλισμού σε όσους έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους από την περασμένη άνοιξη.

Πόσο κοστίζει το ίντερνετ του… διαστήματος;

 

Πάντως, όσοι καταναλωτές αποφασίζουν να δοκιμάσουν τις υπηρεσίες του Έλον Μασκ θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού το starter pack της Starlink ανέρχεται στα 499 ευρώ, συν τα 61 ευρώ για έξοδα αποστολής. Το μηνιαίο πάγιο διαμορφώνεται στα 99 ευρώ. Αξίζει μνημόνευσης το γεγονός ότι ο εξοπλισμός μπορεί εύκολα να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί σε άλλη περιοχή, αρκεί να υπάρχει κάλυψη από τους δορυφόρους. Αυτό άλλωστε είναι και το μελλοντικό όραμα του Έλον Μασκ. Κάθε περιοχή, μέσω της Starlink, όσο απομακρυσμένη και να είναι, να έχει τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, μέσω του δικτύου μικρών δορυφόρων χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit-LEO). Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας (www.starlink.com), σε περίπτωση που κάποιος μετανιώσει την αγορά, μπορεί να την ακυρώσει, λαμβάνοντας πίσω τα χρήματά του.

 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι συγκεκριμένοι δορυφόροι είχαν «αναστατώσει» την Ελλάδα, καθώς πέρασαν πάνω από αρκετές περιοχές της χώρας, δίνοντας… τροφή στους συνωμοσιολόγους. Εν ολίγοις, τα ιπτάμενα αντικείμενα στον ελλαδικό ουρανό, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από τους δορυφόρους του Έλον Μασκ, για την παροχή γρήγορου δορυφορικού Ίντερνετ.

 

Η Space Exploration Technologies, έχει εκτοξεύσει πάνω από 1.500 δορυφόρους, μέχρι στιγμής, και η Starlink λειτουργεί σε περίπου δώδεκα χώρες, δήλωσε ο Έλον Μασκ το περασμένο καλοκαίρι στη διάρκεια παρουσίασης στο συνέδριο Mobile World Congress.

 

Η δοκιμαστική λειτουργία της Starlink ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας, το 2020, στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ και στον Καναδά. Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες, η εταιρεία γνωστοποίησε στους χρήστες της ότι θα πρέπει να υπολογίζουν ταχύτητες λήψης μεταξύ 50 και 150 Mbps και καθυστέρηση από 20ms έως 40ms, καθώς η εταιρεία βελτίωσε τα συστήματά της. Ωστόσο, ορισμένοι χρήστες είδαν ταχύτητες άνω των 210 Mbps.

 

Κάτι τέτοιο πρακτικά σημαίνει ότι με μια ταχύτητα λήψης 100 Mbps, οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν μια ταινία σε λιγότερο από… ένα λεπτό, σύμφωνα με τον υπολογιστή ταχύτητας του USwitch.

Τα σχέδια του Έλον Μασκ για την Ελλάδα

 

Όμως, οι δραστηριότητες του Έλον Μασκ δεν θα περιοριστούν μονάχα στα όσα προαναφέρθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ίσως πιο φιλόδοξο πλάνο του Μασκ, μέχρι στιγμής, περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός επίγειου σταθμού στην Ελλάδα, ο οποίος θα στέλνει τα δεδομένα στους δορυφόρους της Starlink. Σε πρώτη φάση η υπηρεσία του δορυφορικού ίντερνετ θα λειτουργεί με επίγειους σταθμούς, που έχουν ήδη αναπτυχθεί σε γειτονικές χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία, ωστόσο, στο άμεσο μέλλον σχεδιάζεται και η υλοποίηση ενός παρόμοιου επίγειου σταθμού και στη χώρα μας.