Ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα της αποστολής στον πλανήτη Άρη.
Η πρώτη εκτόξευση του Starship -χωρίς πλήρωμα- στον Άρη θα γίνει κατά το επόμενο παράθυρο μεταφοράς Γης-Άρης για να δοκιμαστεί η αξιοπιστία της προσγείωσης σε δυο χρόνια.
Πρώτες πτήσεις με πλήρωμα στον Άρη, σε τέσσερα χρόνια εάν οι προσγειώσεις χωρίς πλήρωμα είναι επιτυχείς.
Όμως ο στόχος του Elon Musk είναι αυτος της οικοδόμησης μιας αυτοσυντηρούμενης πόλης στον Άρη μέσα σε 20 χρόνια, αν φυσικά τα δυο προηγούμενα στάδια έχουν επιτυχία και υπάρξει αυξανόμενος ρυθμός πτήσεων.
Ο μεγαλύτερος και ποιο ευρύτερος στόχος του δισεκατομμυριούχου είναι το ανθρώπινο είδος γίνει ένα πολυπλανητικό είδος για να αυξήσει την πιθανή διάρκεια ζωής της συνείδησης μειώνοντας την εξάρτηση από έναν μόνο πλανήτη.
Ο ίδιος ο Musk έγραψε στο Χ (πρώην Twitter) σε δυο μεγάλες αναρτήσεις:
«Η SpaceX δημιούργησε την πρώτη πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμη σειρά πυραύλων και, πολύ πιο σημαντικό, έκανε την επαναχρησιμοποίηση οικονομικά βιώσιμη. Το να κάνουμε τη ζωή μας πολυπλανητική είναι βασικά ένα κόστος ανά τόνο για το πρόβλημα του Άρη. Αυτή τη στιγμή κοστίζει περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια ανά τόνο χρήσιμου ωφέλιμου φορτίου στην επιφάνεια του Άρη. Αυτό πρέπει να βελτιωθεί στα 100 χιλιάδες δολάρια/τόνο για να χτιστεί μια αυτοσυντηρούμενη πόλη εκεί, επομένως η τεχνολογία πρέπει να είναι 10.000 φορές καλύτερη. Εξαιρετικά δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.» Ήταν η πρώτη του ανάρτηση ως απάντηση στον CEO της Pershing Square Bill Ackman : «Ας κάνουμε την Αμερική υγιή ξανά! Χωρίς την υγεία μας και των παιδιών μας, δεν έχουμε τίποτα. Και για όσους ενδιαφέρονται για την οικονομία, το εθνικό χρέος και τα ελλείμματά μας, δεν υπάρχει πιο σημαντική πρωτοβουλία.»
Ενώ στην δεύτερη ανάρτηση του έγραψε:
«Τα πρώτα Starships για τον Άρη θα εκτοξευθούν σε 2 χρόνια, όταν ανοίξει η επόμενη περίοδος μεταφοράς Γης-Άρη.
Αυτά θα αποσυναρμολογηθούν για να δοκιμαστεί αν μπορούν να προσγειωθούν στον Άρη. Εάν αυτές οι προσγειώσεις πάνε καλά, τότε οι πρώτες πτήσεις με πλήρωμα στον Άρη θα γίνουν σε 4 χρόνια.
Ο ρυθμός πτήσεων θα αυξηθεί σταδιακά μετά από εκεί, με στόχο την οικοδόμηση μιας αυτοσυντηρούμενης πόλης σε περίπου 20 χρόνια. Το να είμαστε πολυπλανητικό θα αυξήσει κατά πολύ την πιθανή διάρκεια ζωής μας, καθώς δεν θα έχουμε πλέον όλα τα αυγά μας, κυριολεκτικά και μεταβολικά, σε έναν πλανήτη.»