Ο Ερντογάν κάλεσε τον εισαγγελέα να αποκαλύψει τον εντολέα για την δολοφονία Κασόγκι

174

«Ποιος έστειλε αυτούς τους 15 ανθρώπους που θεωρούνται ύποπτοι ότι δολοφόνησαν τον Κασόγκι;», είπε στους δημοσιογράφους ο Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι ο τούρκος εισαγγελέας, ο οποίος συναντήθηκε για δεύτερη φορά με τον σαουδάραβα ομόλογό του, του υπέβαλε αυτό το αίτημα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο ο Ερντογάν είπε ότι τούρκος εισαγγελέας ενημέρωσε τον σαουδάραβα ομόλογό του πως οι 18 ύποπτοι (σ.σ. στους οποίους περιλαμβάνονται και οι 15 φερόμενοι εκτελεστές του Κασόγκι) για την δολοφονία μπορούν να εκδοθούν από το Ριάντ και να δικαστούν στην Τουρκία. Επιπλέον, οι αρχές του Ριάντ θα πρέπει να αποκαλύψουν την ταυτότητα ενός φερόμενου τοπικού συνεργού τους, ο οποίος φέρεται ότι ενεπλάκη στην εξαφάνιση του Κασόγκι.

Σήμερα ο σαουδάραβας εισαγγελέας είχε έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών με τούρκους αξιωματούχους και επισκέφθηκε το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου δολοφονήθηκε πριν από δύο εβδομάδες ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο εισαγγελέας Σαούντ Αλ Μοτζέμπ έφθασε τη νύχτα της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη και χθες είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, αφού διέψευσε ουσιαστικά τις δηλώσεις του Ριάντ σχετικά με τον θάνατο του σαουδάραβα δημοσιογράφου λέγοντας ότι ο φόνος του Κασόγκι ήταν προμελετημένος.

Ο Μοτζέμπ συναντήθηκε με τον τούρκο εισαγγελέα Ιρφάν Φιντάν για δεύτερη φορά σήμερα στο δικαστικό μέγαρο προτού κατευθυνθεί στο προξενείο, όπως μετέδωσε ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός NTV.

Χθες Δευτέρα ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε το Ριάντ να ολοκληρώσει την έρευνα για τον θάνατο του Κασόγκι το συντομότερο δυνατό.

«Πρέπει να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. Θεωρούμε ότι η επίσκεψη του Μουτζέμπ είναι σημαντική για την αποκάλυψη της αλήθειας».

Η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοση των 18 υπόπτων για τον φόνο του Κασόγκι για να δικαστούν από τουρκικά δικαστήρια, αλλά το Ριάντ ισχυρίζεται ότι θα αντιμετωπίσουν την δικαιοσύνη στο βασίλειο.

Ο αρθρογράφος της Washington Post και επικριτής του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο όπου πήγε για να πάρει κάποια έγγραφα για τον γάμο του.

Το Ριάντ αρχικά υποστήριξε ότι ο Κασόγκι έφυγε από το προξενείο στις 2 Οκτωβρίου αφού περάτωσε την δουλειά του. Ωστόσο τούρκοι αξιωματούχοι είπαν εξαρχής ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο από μια ομάδα που είχε αποσταλεί από τη Σαουδική Αραβία για τον σκοπό αυτόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ